Spríjemnite si sviatky pozorovaním hviezd. Aplikácia Sky Tonight vám pomôže zorientovať sa na nočnej oblohe

sky-tonight-1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Nočná obloha púta ľudský zrak tisícky rokov. Už starovekí Gréci poznali súhvezdia, pohyb planét na nočnej oblohe a mnohé zákonitosti nebeskej sféry. Dnes je astronómia ako veda na celkom inej úrovni, ale hviezdy sú tu aj pre všetkých amatérskych pozorovateľov.

Pokiaľ sa chcete začať viac zaujímať o to, čo sa na oblohe deje po západe Slnka, aplikácia Sky Tonight môže byť užitočným pomocníkom. Vďaka rozšírenej realite vás zorientuje na oblohe a bude vás informovať aj o novinkách zo sveta hviezdnej vedy. Dostupná je pre smartfóny s operačným systémom Android aj iOS.

Aplikácia je objemná, ale nevyžaduje polohu zariadenia

Pokiaľ sa rozhodnete stiahnuť si aplikáciu Sky Tonight do vášho smartfónu, môže vás prekvapiť, že ide o pomerne objemnú položku. Má viac ako sto megabajtov, takže si na ňu pripravte dostatok priestoru.

Pri prvom spustení sa vás Sky Tonight spýta, či chcete používať aktuálnu polohu zariadenia, alebo ju zadáte manuálne. V druhom prípade treba rátať s tým, že aplikácia nepozná všetky obce a treba radšej zadať názov najbližšieho mesta.

Foto: Martin Minka

Treťou možnosťou je zadanie súradníc, čo je zároveň najpresnejšie, pokiaľ ich používateľ pozná. Niektoré funkcie sú spoplatnené, pričom môžete platiť 1,09 eura každý mesiac, prípadne si kúpiť doživotnú licenciu za 6,99 eura.

Príjemná hudba a výnimočný nočný režim

Hlavou funkciou je zobrazenie súhvezdí a iných objektov nočnej oblohy na obrazovke smartfónu. Po namierení na oblohu dokáže vďaka súradniciam určiť, o ktorú časť ide a čo sa na nej nachádza.

Foto: Martin Minka

Používanie sprevádza jemný hudobný sprievod charakteristický pre vesmírnu tematiku. Samozrejme, v nastaveniach sa dá vypnúť podobne ako zvukové efekty. V nastaveniach sa dajú upraviť aj jednotky teploty a vzdialenosti.

Keďže pri pozorovaní nočnej oblohy je dôležité zbaviť sa čo najviac svetelného smogu, je v nastaveniach dostupný špeciálny nočný režim. Jeho aktiváciou sa prostredie aplikácie zafarbí dočervena.

Foto: Martin Minka

Animované súhvezdia i podrobný výpis objektov

Už pri prvom namierení smartfónu na oblohu sa začnú vykresľovať súhvezdia. Sky Tonight dodá medzi hviezdy príslušné spojnice podľa platných hviezdnych máp, ako aj mytologické vyobrazenia hviezd. Názvy súhvezdí sú v latinčine, ale ich preklad je ľahko dostupný v literatúre či na internete.

To, aké druhy objektov bude aplikácia zobrazovať, si takisto môžete regulovať v nastaveniach. Napríklad podľa jasu objektov v magnitúdach. Pokiaľ ste sa rozhodli pre pozorovanie voľným okom, aplikácia vám nemusí zbytočne zobrazovať tie objekty, ktoré sú pozorovateľné len teleskopom.

Foto: Martin Minka

Všetko, čo sa v aplikácii objaví, má svoj podrobný popis. Žiaľ, iba v angličtine. Je však obsažný a okrem písanej charakteristiky zahŕňa aj tabuľky a grafy súvisiace s pohybom na oblohe. Týmto pokrýva potreby nielen amatérskych, ale aj profesionálnejších pozorovateľov.

Kalendár a aktuálne viditeľné objekty za príplatok

Na hranice možností bezplatnej verzie naráža používateľ v sekcii Visible Tonight [po angl. viditeľné túto noc, pozn. red.], ako aj v Kalendári. V zozname pozorovateľných objektov je totiž len limitovaný počet telies a k ostatným sa dostanete iba za príplatok.

Foto: Martin Minka

Pokiaľ vás pozorovania začnú baviť a budete chcieť mať prehľad o všetkom dianí na nočnej oblohe, príplatok za doživotnú licenciu môže byť rozumnou investíciou do vlastného rozvoja.

Sky Tonight: Prepracované do detailu

Aplikácia Sky Tonight rozhodne nie je jedinou svojho druhu. Pre operačné systémy Android i iOS nájdete určite mnoho alternatív. Sky Tonight však ponúka naozaj veľký objem funkcií a rôznych dát, ktorými zaujme aj profesionálnejších nadšencov hviezdnej oblohy.

Foto: Martin Minka

Príplatok dáva zmysel v momente, keď sa pozorovanie nebeskej sféry stane vaším plnohodnotným koníčkom. V ostatnom prípade si bežný používateľ plne vystačí s funkcionalitou bezplatnej verzie.


Ďalšie články