Prieskum: Smer od Hlasu delia už len tri percentá. Do parlamentu by sa dostali Uhrík aj Kotleba

Robert Fico Peter Pellegrini Peter Pellegrini, v jeho pozadí Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR

Ak by sa parlamentné voľby konali v druhej polovici decembra, vyhrala by ich politická strana Hlas-SD so ziskom 19,9 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra Polis pre portál Zoznam.sk v dňoch 17. až 22. decembra.

Na druhom mieste by sa umiestnila strana Smer-SD so ziskom 16,8 percenta hlasov. Nasledujú SaS (8,8 percenta), OĽaNO/NOVA/KÚ/Zmena zdola (6,1 percenta), Sme rodina (6,1 percenta), Progresívne Slovensko (6 percent), KDH (5,9 percenta), Republika (5,8 percenta) a Aliancia (5,5 percenta). Do parlamentu by sa dostala aj ĽS NS so ziskom 5,2 percenta hlasov.

Naopak, pred bránami zákonodarného zboru by ostali SNS (3,8 percenta), Za ľudí (3,6 percenta), Dobrá voľba (3,2 percenta), Vlasť (2,3 percenta), Socialisti.sk (0,6 percenta) a Spolu – občianska demokracia (0,2 percenta).

Pokiaľ by sa odovzdané hlasy prerátali na mandáty v parlamente, Hlas-SD by získal 35 kresiel. Smer-SD by ich obsadil 29, SaS 15 a OĽaNO a Sme rodina zhodne po 11 kresiel. Rovnako 10 mandátov by získali Progresívne Slovensko, KDH, Republika aj Aliancia. ĽS NS by pripadlo v parlamente 9 kresiel.

Na voľbách by sa podľa prieskumu zúčastnilo 58 percent opýtaných. Nerozhodnutých bolo 23 percent respondentov, voliť by určite nešlo 19 percent.

Reprezentatívnu vzoru telefonického prieskumu tvorilo 1 111 respondentov starších ako 18 rokov z územia celej SR. Odpovedali na otázku: Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie, alebo koalíciu by ste volili?

(sita)


Ďalšie články