Sloboda pre správne názory

1107022018_vlada_87_5496347

Predstavte si ten nový krásny svet, v ktorom budú mať právo na existenciu a šírenie len pekné, správne, pravdivé slová a názory. Čo preto dokážeme urobiť? Píše Marek Maďarič.

Ako ďaleko sme od päťdesiatych rokov, keď sa spisovali petície rôznych kolektívov požadujúce trest pre záškodníkov, keď ľudí vyzývali, aby udávali triednych nepriateľov, a keď aj osobnosti ako Dominik Tatarka boli schopní napísať nenávistný text proti „lotrom, luhárom, záškodníkom“ odsúdeným v roku 1952 v procese so Slánským?

Zdá sa vám to prehnané prirovnanie k dnešku? Ale prečo? Aj keď popravami sa to snáď neskončí, duch povzbudzovania k udavačstvu, duch odsudzovania a ostrakizácie, duch verejných, hlavne mediálnych súdov je veľmi podobný.

A mám pocit, že sa to stupňuje, že poľovanie na iné, nesprávne názory je čoraz intenzívnejšie, a to už aj na pochybnosti a na kritiku toho, čo sa postuluje ako jediná pravda, jediná cesta, jediná možnosť.

Možno je to len paradoxná zhoda náhod, že zvyšovanie tlaku na ochranu jedinej pravdy ide súbežne s tým, ako sa mení jej faktická podoba – už sme sa zmierili s tým, že vakcináciou nedosiahneme kolektívnu imunitu, aj s tým, že vakcína nás neochráni trvalo pred nákazou, že už nespôsobí ani to, že nebudeme aspoň pre druhých infekční a že už, bohužiaľ, nepostačia dve dávky, už vidíme, že aj tú tretiu posilňovaciu budeme musieť doplniť štvrtou, ale chcem veriť, že sa nedočkáme toho, aby sme museli priznať, že nie každého ochráni očkovanie pred vážnejším priebehom ochorenia.

Aby bolo jasné, považujem to za normálne a uznávam argumenty, že naše poznanie o chorobe a účinnosti vakcín sa vyvíja, a teda aj mení. Ó áno, stokrát to uznávam.

Len o to viac nechápem, prečo v tomto svetle vývoja nášho poznania tak zúrivo útočíme na názory, ktoré si dovolia tiež pochybovať alebo tvrdiť, že očkovanie nie je tou jedinou cestou, že dokonca pre boj s nákazou a fatálnymi dôsledkami choroby COVID-19 je nemenej dôležitá a teraz sa podržte: LIEČBA. (Ak sa chcete dočítať niečo viac o tom, aké neuveriteľné prekážky sa kládli práve liečbe covidu od začiatku epidémie, prečítajte si zdrojmi poctivo podloženú najnovšiu knihu Roberta F. Kennedyho Jr. The Real Anthony Fauci. Žiaľ, zatiaľ len v angličtine.)

Najnovším vrcholom a dôvodom, prečo som napísal tento článok, je konanie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a osobitne jeho tlačová správa o tom, že úrad začal preverovať lekárov, ktorí o pandémii ochorenia COVID-19 alebo očkovaní proti nemu šíria dezinformácie, a ohrozujú tak zdravie pacientov.

V tejto správe úrad zverejnil ako v klietke hanby mená piatich slovenských lekárov ako nepriateľov ľudu a tiež sa v nej môžete dočítať, že jeden nich, ktorý už bol disciplinárne riešený Slovenskou lekárskou komorou a bola mu uložená pokuta, nebol podľa úradu potrestaný dostatočne. Áno, vážení, žiadajme prísnejšie tresty.

V tejto správe nám úrad tiež oznamuje, že začne spolupracovať s generálnou prokuratúrou a s ministerstvom spravodlivosti, ktoré mimochodom chce zaviesť trestné paragrafy za šírenie nepravdivej informácie, ktorá je spôsobilá vážne znepokojiť aspoň časť obyvateľstva alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu. Aká nádherná orwellovská formulácia dávajúca pocit istoty, že na každého raz môže prísť.

Ale späť k úradu, je zrejmé, že jeho nové vedenie sa už nemôže dočkať trestného stíhania a súdenia zlých lekárov, ale ešte pred procesmi sa môžu tešiť a úrad sa tým vo svojej správe otvorene vyhráža, že bude klásť dôraz na dohľady, ktoré môžu viesť aj k pozastaveniu povolenia prevádzkovať zdravotnícke zariadenie a zákazu výkonu zdravotníckeho povolania.

A napokon, aby bola slučka na hrdlách neposlušných zloduchov utiahnutá dokonale, úrad neváha v správe požiadať všetky médiá, aby zvážili poskytovanie priestoru piatim už uvedeným a aj ďalším lekárom, ktorých dezinformačné vyjadrenia môžu nešťastne ovplyvňovať verejnú mienku a aby v prípade sociálnych sietí zabezpečili vymazanie súvisiacich príspevkov ohrozujúcich verejné zdravie. 

Kam sme sa to dostali? Kam sa to rútime?

Nejeden angažovaný aktivista by povedal, že do krásneho sveta, v ktorom budú mať právo na existenciu a šírenie len pekné, správne, pravdivé slová a názory. Tie zlé, nehnevajte sa, musíme zakázať, vymazať, eliminovať a s nimi aj ich nositeľov.

Aká je to krásna predstava – sloboda iba pre správne názory a dobrovoľnosť iba pre tých, ktorí dobrovoľne poslúchnu.


Ďalšie články