Tomáš Bezdeda: Milujem rozprávky. Pri vianočnej pesničke som s ničím nekalkuloval. Muzikál ma neláka

bezdeda 1 Tomáš Bezdeda. Foto: Tomáš Bezdeda/Instagram

Myslím si, že Vianoce by mali byť krásne a veselé. Väčšina spieva šťastné a veselé, tak ja som chcel krásne a veselé, to sa mi viac hodilo, pretože slovo krásne vo mne evokuje dobrú pozitívnu atmosféru. Je to o tom, nech sme všetci šťastní, nech aspoň na chvíľu zahodíme starosti, opisuje svoju vianočnú skladbu v rozhovore pre Štandard muzikant Tomáš Bezdeda.

Predpokladám, že vianočnú skladbu ste nepísali minulý rok počas týchto sviatkov. Ako ste sa dokázali ponoriť do vianočnej atmosféry?

Skladbu som písal prvý alebo druhý novembrový týždeň. Bolo to úplne spontánne, vôbec som nekalkuloval. Proste mi napadlo, že by som chcel vianočnú pesničku, vzal som si gitaru a začal hrať a do toho som vymýšľal text. A vtom mi môj kamarát poslal text, či by som naň nespravil vianočnú pesničku. Nebol zlý, ale mne sa nehodil. Tak som ho dal bokom a začal som robiť vlastnú skladbu. Už keď som na nej pracoval, vedel som, že tam chcem mať detský zbor. Trochu som sa inšpiroval pesničkou So this is Chrismas, kde mal John Lennon tiež detský zbor.

Podarilo sa to celkom rýchlo. Za mesiac ste napísali text, zložili hudbu, našli detský zbor a vydali aj klip.

Stihli sme to naspievať dva dni pred sprísnením opatrení. Napadla mi vtedy moja známa Monika Bažíková, ktorá vedie dospelý zbor, tak som sa jej pýtal, či nemá aj detský zbor. A mala. Zakladala vtedy nový zbor a nejako sme to dali dokopy. Deti boli veľmi šikovné, preto sa nám to podarilo nahrať relatívne rýchlo.

Ako sa vaše prežívanie Vianoc odrazilo v tejto pesničke?

Myslím si, že Vianoce by mali byť krásne a veselé. Väčšina spieva šťastné a veselé, tak ja som chcel krásne a veselé, to sa mi viac hodilo, pretože slovo krásne vo mne evokuje dobrú pozitívnu atmosféru. Je to o tom, nech sme všetci šťastní, nech aspoň na chvíľu zahodíme starosti.

Možno aj preto ste použili slovo krásne, pretože vás vo vašej speváckej kariére sprevádza. Máte aj pesničku Krásne krásna a teraz Krásne a veselé.

Áno, aj preto som použil slovo krásne. Je to aspoň taký odkaz na pesničku Krásne krásna. Keďže s touto pesničkou ma tiež veľa ľudí spája.

Akú emóciu ste prežívali pri vašej vianočnej skladbe?

Pesnička odzrkadľuje mňa a to, ako vnímam Vianoce. Všetci sa zídeme pri jednom stole, zaprajeme si s priateľmi pekné sviatky a napĺňa ma aj atmosféra rozprávok, ktoré ja milujem. Mám rád výborného herca a scenáristu Jana Wericha, ktorý sa podieľal na tvorbe tých najlepších rozprávok ako Bol raz jeden kráľ alebo Cisárov pekár a pekárov cisár. Mám rád aj sneh a všetko okolo toho, čo Vianoce majú mať.

Foto: Tomáš Bezdeda/Instagram

Poďme však aj do súčasnej pandemickej reality. Ako trávite čas, keď sa opäť zrušili koncerty?

Nedávno som bol v Prahe, kde sme spievali skladbu Kým vieš snívať, ktorú sme spievali pred sedemnástimi rokmi. Stretol som sa skoro so všetkými kamošmi zo Superstar, bol to príjemne vyplnený čas. Nahrával som aj novú pesničku, a tak som nemal čas rozmýšľať nad tým, že sa niečo zrušilo. Mám pripravené ďalšie skladby. Už som si zarezervoval štúdio na február a marec a na jar budem nahrávať ďalšie pesničky.

V čom vás toto obdobie najviac poznačilo?

Nielen mňa, ale celú spoločnosť táto situácia utláča, a nie vždy správnym smerom. Sme nervóznejší, menej trpezliví. Keď prišla pandémia, vraveli, že v lete bude po nej. No teraz je to už druhá zima, ktorá nás trápi a sužuje a akcie a verejné koncerty sa rušia. Je to veľmi smutné a postihuje to aj psychiku. Veď každý musí z niečoho platiť účty.

Aký je váš názor na ľudí, ktorí sa hlavne na začiatku pandémie vyjadrovali k umelcom, že majú ísť robiť niečo iné, napríklad vykladať tovar do predajní?

Keďže nie som vzťahovačný, nedotklo sa ma to. Beriem to tak, že ľudia majú neustálu potrebu niečo hovoriť a vyjadriť sa. Nezazlievam im to, je to ich názor. Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je ľahké robiť umenie a zabávať ľudí, človek do toho musí investovať veľa času už od detstva.

Veď nie každý má na to, aby ako manažér viedol podnik a nie každý musí byť fyzicky zdatný. Každý je na niečo určený a nemôžeme všetci robiť všetko, svet by bol potom taký jednotvárny. A ak by si vypli hudbu, tak bez tej muziky alebo aj bez literatúry by tu bolo smutno.

Dostali ste od štátu aj nejakú finančnú podporu?

Nedávno som požiadal o úplne prvú finančnú podporu, pretože nie som živnostník. Mám spoločnosť a tie dostávali dotáciu neskôr. Prísť by mi mala niekedy teraz koncom roka, ale musím ju použiť na kreatívny priemysel. Budem si z nej hradiť aj náklady, ktoré mi vznikajú s novou pesničkou. Ako som už povedal, objednal som si štúdio na nahrávanie ďalších skladieb. Nemôžem sa sťažovať a vyplakávať tiež nebudem. Pre mňa je to motivácia, aby som ďalej tvoril a robil pesničky.

Najviac vás zviditeľnila Superstar, odvtedy však už prešlo 17 rokov. Ako to hodnotíte s odstupom času?

Z môjho pohľadu to vôbec neľutujem. Naopak, veľmi si to vážim. Spoznal som tam veľa ľudí a život je, samozrejme, o rodine a o tých najbližších, ktorých máme. A tiež o priateľstve, z mnohými ľuďmi zo Superstar ma odvtedy viažu silné kamarátstva. Zároveň som dostal možnosť spievať a ukázať ľuďom, že ma to baví a aj po tých rokoch sa môžem živiť hudbou. Takže z tohto hľadiska svoju účasť v súťaži neľutujem.

V čom je dnes Superstar rozdielna oproti minulosti?

Našou výhodou, keď to porovnám so súčasnosťou, bolo, že sme boli prví a keďže v tom období ešte nefungovali sociálne siete, mohli sme sa lepšie zviditeľniť. Sociálne siete majú obrovské výhody. Vďaka nim sa dnes vie človek dostať bližšie k svojmu fanúšikovi zadarmo, ale na druhej strane je tam strašný pretlak umelcov a mnohokrát sa v tom ľudia strácajú. Už ich to až tak nebaví všetkých si pozerať a klikať. Vtedy to nebolo. Nebol ani Facebook, ani Instagram. Internet bol ešte veľmi slabý a keď niekto chcel niečo pozrieť, tak si to musel pozrieť naživo v televízii.

Sledujete ešte dnes tieto talentové súťaže?

Nedávno som si to pozrel. Je to pekné, všetkým držím prsty, ale otázka je, či sa uchytia, pretože tých súťaží je v súčasnosti strašne veľa. Dôležité bude, čo príde potom, aké pesničky zložia a akú budú mať výpovednú hodnotu. Tam to niekedy trochu stroskotáva.

Foto: Tomáš Bezdeda/Instagram

Diváci vás mohli vidieť ako herca v jednom seriáli na TV JOJ. Bola to vaša prvá väčšia rola?

Hral som v každej časti, takže áno. Mal som pred tým rešpekt, keď som videl, kto tam bude hrať. Upokojovalo ma to, že to boli moji kamaráti, ktorých som už poznal a nešiel som do nejakého cudzieho prostredia. Bola to taká ľahká komédia a myslím si, že v týchto časoch nie je pre ľudí nič lepšie, ako ich rozveseliť a zabaviť.

Ako sa vám to hralo popri skúsených hercoch?

Svojím spôsobom som sa od nich veľa učil. Našťastie som nemal veľa textu, ale niekedy je ťažšie zahrať takúto rolu, lebo tam viac vynikne aj pohyb tela. A to býva často ťažšie, ako prezentovať naučené texty.

Chytilo vás herectvo? Napríklad v nejakom muzikáli by sa dalo pekne prepojiť s vaším spevom.

Dostal som párkrát ponuku ísť hrať do muzikálov. Ale nevidím sa v tom. Netvrdím, že je to zlé, ale ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Radšej spievam na pódiu s kapelou alebo ak by bol ešte nejaký seriál, kde by som si zahral menšiu úlohu, to by ma bavilo. Muzikál ma neláka.

Ovplyvňuje vašu tvorbu váš osobný život?

Samozrejme. Tvorba sa odzrkadľuje v momentálnej atmosfére duše človeka. To, čo prežíva, aké má obdobie, či smutné, alebo veselé. Ak by človek neprežíval život, tak by nemohol tvoriť, lebo všetky pesničky sú o emóciách. Dobrá pesnička ovplyvňuje aj film, ak je dobrá muzika vo filme, tak to tú snímku ešte pozdvihne. Ako príklad môžem uviesť filmy Statočné srdce či Posledný mohykán.

Foto: Tomáš Bezdeda/Instagram

Na vašom Instagrame vidieť, že sa aktívne venujete turistike. Prišlo to až teraz, keď je pandémia a toho času je viac?

Pred pandémiou som chodil menej, dá sa povedať, že druhý rok je to intenzívnejšie. Snažím sa v horách nabrať energiu a keď mám čas, tak vždy to využijem. Milujem Tatry, Malú Fatru a mám to aj blízko. Veľmi rád chodím aj na Martinské hole.

Máte aj počas sviatkov naplánovanú nejakú túru?

Chcel by som ísť do Tatier na Téryho chatu, ale ešte uvidím, kam pôjdem. Možno by som šiel aj na skialp.


Ďalšie články