Čína vyhlásila lokálny lockdown. V izolácii sa zrazu ocitlo 13 miliónov ľudí

Tím WHO skúmajúci pôvod COVID-19 navštívil wuchanský Inštitút virológie Inštitút virológie v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Pre 50 nakazených v srdci Číny čaká milióny ľudí prísny zákaz vychádzania. Peking nenecháva nič na náhodu. Už o dva mesiace sa tam začnú zimné olympijské hry.

Čínske úrady v stredu z dôvodu nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom vyhlásili lockdown pre takmer 13 miliónov obyvateľov metropolitnej oblasti mesta Si-an v strednej časti krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Vedenie mesta všetkým obyvateľom prikázalo, aby svoje domovy neopúšťali, pokiaľ na to nemajú nevyhnutný dôvod. Úrady takisto nariadili zastavenie všetkých dopravných spojení do tohto mesta a z neho – okrem mimoriadnych prípadov. Lockdown vstúpil do platnosti od polnoci z utorka na stredu a platí na neurčito.

Priepustka z domu len raz za dva dni

Jedna osoba z každej domácnosti bude mať na základe nariadenia raz za dva dni povolené ísť nakúpiť nevyhnutné potreby do domácnosti.

Si-an je hlavné mesto stredočínskej provincie Šen-si. Metropolitná oblasť v jeho okolí má približne 12 900 000 obyvateľov.

Lockdownu prechádzalo masové testovanie

V stredu v tomto meste hlásili 52 nových prípadov komunitného prenosu koronavírusu. Čína počas pandémie uplatňuje prísne opatrenia, ktoré zahŕňajú časté lockdowny, povinnosť nosiť rúška a hromadné testovanie, pripomína AFP.

Si-an začal v utorok hromadne testovať na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 milióny svojich obyvateľov. Dôvodom sú obavy zo šírenia nákazy počas obdobia zvýšenej mobility a cestovania pred februárovými zimnými olympijskými hrami v Pekingu a čínskym Novým rokom.

Nákazlivý omikron

Čína pred týždňom ohlásila prvý prípad koronavírusového variantu omikron, ktorý sa vyznačuje rýchlym šírením. Predstavitelia severočínskeho mesta Tchien-ťin potvrdili prvý prípad omikronu u osoby, ktorá pricestovala do Číny z nemenovanej lokality v zahraničí, napísali noviny Tianjin Daily. „Asymptomatický pacient bol vo štvrtok pozitívne testovaný na COVID-19. Ďalšie testy následne potvrdili variant omikron,“ uvádza sa v správe.

Čínske úrady na ochranu pred infekčnými chorobami nariadili v prístavných mestách, akým je i Tchien-ťin ležiaci zhruba 140 kilometrov od Pekingu, prísnejšie protipandemické pravidlá.

(tasr, haj)


Ďalšie články