Kapra by ste kedysi na štedrovečernom stole nenašli. Zvyk prišiel z Čiech a rozvinul sa naplno za komunistov

Predaj živých vianoèných kaprov v Petržalke Ilustračná fotka, predaj živých vianočných kaprov. Foto: TASR / Miroslav Košírer

Mnohí Slováci si bez kapra alebo inej ryby vianočnú večeru nevedia predstaviť. Ešte pred sto rokmi pritom vyzeralo štedrovečerné menu úplne inak. Badateľný rozdiel v pokrmoch bol medzi katolíkmi a evanjelikmi.

Kým v minulosti sa so Štedrým dňom spájal pôst a bezmäsitá večera, v súčasnosti na stoloch spravidla nájdete rybu a Vianoce sa stali obdobím prejedania.

So vznikom Československa a nastupujúcou industrializáciou sa sviatočné menu menilo. Miešali sa aj zvyky a mešťania začali tráviť sviatky inak ako vidiečania, ktorí sa dlhšie držali pôvodných tradícií.

Bezmäsitý pôst

Katolíci sa na Štedrý deň spravidla zdržali, a mnohí to dodržiavajú dodnes, konzumovania mäsa. Chodov bolo mnoho – sedem, niekedy až dvanásť rôznych jedál. Začalo sa tradičnými oblátkami s medom a cesnakom. Nasledovala kapustnica, strukovinová alebo hríbová polievka. Miestami dokonca rybacia.

Jedli sa rôzne sladké alebo slané strukovinové, obilné či krupičné kaše alebo prívarky. Nasledovali opekance alebo takzvané bobáľky, prípadne pirohy a šúľance. Miestami sa zasa podávala varená alebo pečená ryba, pretože nebola považovaná za mäso.

Evanjelici mávali aj mäsité jedlá, kapustnicu a koláče, v medzivojnovom období sa na stole objavili aj torty.

Vyprážaný kapor

Po vzniku Československa začali na slovenské územie prenikať viaceré české vianočné zvyky. Popri vianočke aj typické české jedlo „kuba“, teda krúpová kaša s hríbami.

Zďaleka najciteľnejšou zmenou však bola vyprážaná ryba, konkrétne kapor s majonézovým šalátom. Vyprážané jedlá boli dovtedy skôr výnimkou a vianočný šalát Slováci poznali vo verzii nakyslo, s cibuľou a bez majonézy. Novinka sa najprv uchytila vo väčších mestách, ale postupne prenikala na celé územie.

Prečo práve kapor? V Česku to bola jedna z najrozšírenejších rýb, kapor bol lacný a jednoducho sa prepravoval. Viac sa o téme dočítate tu.

Naplno sa dovezená česká tradícia rozvinula po nástupe komunistov k moci. Kapry sa začali chovať vo veľkom a stali sa symbolom novodobej vianočnej večere.

Podľa prieskumu si v súčasnosti kupuje na Vianoce živého kapra viac ako tretina Slovákov. Čoraz viac ľudí si volí radšej inú, chutnejšiu rybu. Ľudia si obľúbili lososa, pstruha alebo žraloka, o čom svedčia desiatky receptov online. Živých kaprov nahradili čerstvé chladené ryby alebo mrazené filety.


Ďalšie články