Chaos v opatreniach: Kedy a ako sa otvoria reštaurácie?

Prevádzky si musia vybra režim pre hostí a vyznaèi ho Reštaurácia v Košiciach. Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

Vláda vraj dospela pri otvorení gastroprevádzok k dohode. Reštaurácie budú môcť otvoriť od 3. januára budúceho roka, a to v režime OP (teda pre očkovaných a pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19). Povedala to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský však hovorí, že sa to môže zmeniť.

Podľa Remišovej ide o kompromis. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) počas rokovania vlády novinárom povedal, že by reštaurácie najradšej otvoril ihneď, ak to však nejde, tak aspoň k 25. decembru. Nestotožnil sa s návrhom ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO), aby sa tak udialo až 9. januára. Za otvorenie reštaurácií loboval aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a ministerka Remišová. Tá ešte pred začiatkom rokovania vlády povedala, že si nemôžeme si dovoliť, aby sa likvidovali prevádzky.

Sulík chcel otvorenie ihneď

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) počas stredajšieho rokovania vlády vyzdvihol, že je rád, že ho prišiel v postoji za otvorenie reštaurácií podporiť šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Gastroprevádzky podľa neho trpia, Sulík by ich najradšej otvoril ihneď, ak to však nepôjde, chcel by, aby reštaurácie mohli otvoriť aspoň v sobotu 25. decembra. Okienkový predaj, na ktorom môžu v súčasnosti reštaurácie fungovať, považuje za slabú náplasť.

„Najlepšia pomoc pre gastro je, že tieto reštaurácie otvoríme, ďalšia pomoc je na ceste,“ skonštatoval minister s tým, že na mysli má oživenie opatrenia 3B v rámci pandemickej štátnej pomoci na december či preplácanie nájmov, ktoré od 17. decembra realizuje jeho ministerstvo.

Kollár prišiel návrh podporiť

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) prišiel v stredu predpoludním na rokovanie vládneho kabinetu. Chcel presvedčiť kolegov z vlády, aby boli ku gastrosegmentu ústretoví. Povedal to novinárom pri príchode na úrad vlády. „Ale, samozrejme, tak, aby sme nepoškodili zdravie občanov,“ povedal predseda parlamentu.

Gastroprevádzky žiadajú, aby mohli otvoriť od soboty 25. decembra v režime OP (teda pre očkovaných a pre ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali). Ako sa pred vládou vyjadril aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), hnutie túto myšlienku podporuje, bolo by podľa neho vhodné otvoriť tieto prevádzky, kým sa na Slovensku v širšej miere nerozšíri nový variant koronavírusu omikron. Takisto podľa neho nedáva zmysel, že keď niekto odíde na lyžovačku, na Slovensku sa v reštaurácii nenaje, ale pár kilometrov za hranicami už áno.

Môže sa to zmeniť

Ako však uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, vláda stále zvažuje možnosť, že by sa prevádzky po novom roku otvárali len pre ľudí zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, a nie v režime. Stať sa to môže aj v prípade avizovaného otvárania reštaurácií od 3. januára budúceho roka.

Minister vysvetlil, že otvorenie gastroprevádzok bude až k dátumu 3. januára 2022 preto, aby sa do konca roka čo najviac obmedzili kontakty. „Máme v súčasnosti asi 180 000 ľudí v čakárni, ktorých chceme zaočkovať – hlavne booster dávkami – a potrebujeme nejaký čas na to, aby získali imunitu,“ vysvetlil Lengvarský.

Zároveň si uvedomuje, že ekonomika trpí. Preto minister avizuje, že po Novom roku, resp. po 9. januári sa možno otvorí aj viac druhov prevádzok. „Avšak určite budú len pre očkovaných a prekonaných a ešte stále zvažujeme možnosť, že budú len pre očkovaných, tam ešte musíme nastaviť pravidlá, pokiaľ sa tak rozhodneme. Bude to ešte otázkou najbližších dní,“ povedal minister.

Na margo presných pravidiel otvárania gastroprevádzok od 3. januára povedal, že otvoriť budú môcť len na úrovni 50 percent kapacity a za dodržania prísnych hygienických podmienok. Na otázku, či sa teda môže stať, že aj reštaurácie budú v budúcnosti otvorené len pre zaočkovaných odpovedal, že sa to môže stať dokonca aj od 3. januára.

(tasr, ste)


Ďalšie články