Lavrov: Potrebujeme od NATO skutočnú reakciu, nie slová. Rusko vojnu nechce

6868987019_48941bb469_k (1) Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: Flickr.com

Ruský minister zahraničných vecí tvrdí, že sa chce vyhnúť vojne. Nedávno Kremeľ tvrdil, že vzťahy medzi Ruskom a NATO sú čoraz napätejšie. Rusku prekáža možné rozširovanie NATO, Západ zas Moskvu podozrieva z prípravy invázie na Ukrajinu.

Rusko a Spojené štáty absolvujú prvé kolo rokovaní o bezpečnostných zárukách v januári 2022. Podľa agentúry TASS o tom v stredu informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Dodal, že tento termín bol stanovený po sérii rozhovorov na úrovni zahraničnopolitických poradcov prezidentov Ruska a USA Jurija Ušakova a Jacoba Sullivana. Podľa Lavrova je známe a navzájom odsúhlasené zloženie oboch tímov vyjednávačov.

Diskusia bude v januári

Lavrov informoval, že Rusko plánuje v januári využiť rokovaciu platformu na prediskutovanie návrhov Moskvy o bezpečnostných zárukách s krajinami NATO. Pripomenul, že medzi Moskvou a Washingtonom existuje dohoda o mechanizmoch dialógu o bezpečnostných zárukách. Podľa Lavrova „nie je dôvod, prečo by tento prístup odporoval záujmom všetkých krajín v regióne“.

Na margo nedávno prezentovaných návrhov Ruska týkajúcich sa bezpečnostných záruk Lavrov poznamenal, že Spojené štáty k nim pristupujú vecne, „ako v biznise“. Dodal, že má na mysli „skutočnú reakciu, nie rétorickú“.

Ubezpečil, že Ruská federácia urobí všetko preto, aby návrhy Moskvy o európskej bezpečnosti „boli pochopené a brané vážne“. Vyhlásil tiež, že Rusko „vojnu nechce“, ale svoju bezpečnosť bude dôsledne zaisťovať prostriedkami, ktoré bude považovať za potrebné.

Rýchlu koordináciu organizačného rámca pre budúci bezpečnostný dialóg s USA považuje Rusko za pozitívny krok, konštatoval Lavrov.

Ruské bezpečnostné požiadavky

Ak bude Západ ignorovať nové bezpečnostné požiadavky Ruska, Moskva sa uchýli k vytváraniu vlastných protihrozieb. Uviedol to nedávno tamojší tajomník ministra zahraničných vecí Alexander Gruško s tým, že na rad môže prísť aj rozmiestňovanie zbraňových systémov k východnej hranici.

Nedávne návrhy Moskvy týkajúce sa bezpečnostných záruk sú zamerané na odvrátenie potenciálneho vojenského konfliktu s NATO, uviedol ruský zástupca ministerstva zahraničných vecí Alexander Gruško s dodatkom, že vzťahy jeho krajiny s blokom vedeným Američanmi dosiahli bod zlomu.

Obavy Západu z invázie

Ukrajina aj Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022.

Moskva popiera, že plánuje akýkoľvek útok a zároveň skloňuje, že pobyt ruských jednotiek na ruskom území alebo ich cvičenie v tomto teritóriu nemôže byť chápané ako prejav agresie.

(tasr, haj)


Ďalšie články