Hitler a Stalin spoločne proti mimozemšťanom (anketa)

ironsky Ilustračná fotografia. Zdroj: Internet

Vianočná anketa: Položili sme našim kolegom a spolupracovníkom otázku, aký film by si chceli pozrieť a nebol ešte natočený. Dnes píše Peter Števkov.

Moment, ktorého sme sa desili, je tu. Mimozemšťania napadli Zem a ľudstvo musí reagovať. Lenže pozemské mocnosti sa nachádzajú uprostred druhej svetovej vojny, najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva. To je film, ktorý by stál za to a knižnú predlohu by sme tiež našli. Bude to trošku iný žáner, akému sa venujú kolegovia v ankete.

Stretli sme sa s mimozemšťanmi. Ako vyzerá reakcia ľudstva? Zamrznutie šokom? Bratská láska naprieč národmi? Medzinárodný rozvrat a konflikt? Až na zopár výnimiek sci-fi literatúra hovorí, že ľudstvo sa spojí. Sci-fi autori pritom čerpajú z reálneho precedensu. Americká sonda Voyager, ktorá opustila medze Slnečnej sústavy, vysiela pozdrav v 55 jazykoch.

Voyager takpovediac ide proti duchu svojej doby. Sonda vypustená v roku 1977 uprostred studenej vojny medzi Američanmi a Sovietmi mala v čase pnutia medzi veľmocami vyslať do éteru signál o zjednotenom človečenstve. Bolo by však ľudstvo pri stretnutí s mimozemskou civilizáciou naozaj jednotné?

Väčšina moderných filmov a seriálov to predpokladá. Seriálový priekopník sci-fi žánru na televíznych obrazovkách Star Trek dal v 60. rokoch na palubu hlavnej lode Američanov, černochov, Japoncov aj Rusov. Najväčší hollywoodsky trhák o útoku mimozemšťanov na našu domovinu z konca 90. rokov Deň nezávislosti postavil do čela pozemského odboja proti mimozemskej invázii pochopiteľne Američanov. Vo filme je však vidieť prípravu celosvetovej ofenzívy za účasti Rusov, Japoncov aj národov Blízkeho východu. Independence Day dokonca zachádza tak ďaleko, že zobrazuje situáciu, na ktorej sa izraelskí a irackí piloti dohadujú na útoku proti mimozemskej lodi.

Bolo by to naozaj možné? Prevážilo by v strete s „planetcídnym“ nepriateľom spoločné človečenstvo? Súhlasili by s tým Američania, Číňania a Rusi? Alebo Arabi a Židia? S troškou optimizmu odpoviem, že by sa nakoniec spojili. Len tak-tak.

Lenže čo ak by nás mimozemšťania napadli v ten „najkrehkejší“ moment? Vtedy, keď by boli ideologické a rasové rozdiely natoľko vyburcované, že vlády boli ochotné posielať na smrť milióny ľudí? Čo keby nás mimozemšťania napadli počas druhej svetovej vojny?

Nejde o originálnu myšlienku. Vo svojich Worldwar Series to už rozpracoval americký autor Harry Turtledove. Ten predostiera scenár, v ktorom mimozemská civilizácia bytostí, ktoré majú podobu jašterov, pošle v 12. storočí sondu na Zem. Našu planétu s rytiermi a lučištníkmi vyhodnotí ako vhodnú na obsadenie, no pre jej vlastnú pomalosť nás tzv. „Rasa“ napadne až v 20. storočí. Mimozemšťania šokovane reagujú na nemecké panzery a sovietske T-34. Majú technologickú prevahu, no ľudia sú schopní rýchlo napredovať a spraviť im čoraz väčšie vrásky na čelách. Ako spojenec nacistického Nemecka sa v neskorších alternatívnych 60. rokoch (séria končí až v 21. storočí) spomenie aj Slovensko.

Pre rozuzlenie si prečítajte samotné knihy. Dodám však, že rád by som videl zinscenované situácie, keď by americké a japonské lietadlové lode pri pobreží Kalifornie v spojenectve vysielali lietadlá proti mimozemským plavidlám alebo nemecké a ruské tanky na ukrajinských stepiach spoločne roztrieskali čudesné tripody vyzbrojené plazmovými zbraňami.

Ľudstvo by sa však spojiť nemuselo. Čo keby mimozemská rasa plnila funkciu západných spojencov a podporovala by partizánov v okupovanej Európe? Dočkať by sme sa mohli aj Gabčíka a Kubiša, ako na Heydricha pália s mimozemskou laserovou puškou. Slováci by si potajomky mohli naladiť propagandistické mimozemské rádio Slobodná Zem.

Zápletka by pritom mohla priniesť aj morálne dilemy. Alebo: ako by vyzeralo oslobodenie koncentráku mimozemšťanmi? Rozlišovali by samotní mimozemšťania medzi „dobrými “ a „zlými“ ľuďmi? Boli by Nemci ochotní pre dobro ľudstva stiahnuť sa za vlastné hranice? Alebo zastaviť holokaust? Vnímali by to Sovieti ako podanú ruku alebo ako slabosť? A čo by sa dialo v Pacifiku? A nakoniec, dokázal by dnešný hollywoodsky filmár postaviť amerického, ruského a nemeckého vojaka do jedného šíku?

Ak áno, minimálne jedného diváka by našiel.


Ďalšie články