Ministerstvo financií odmieta obvinenia riaditeľa úradu pre hazard Petra Andrišina

tabu¾a nápis vchod Úrad pre reguláciu hazardných hier Križkova ulica Úrad pre reguláciu hazardných hier (URHH) na Križkovej ulici v Bratislave. Foto: TASR / Jaroslav Novák

Peter Andrišin bol podľa jeho slov 17. decembra odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier, ktoré patrí pod ministerstvo financií. Deň predtým sa však zúčastnil na novom výberovom konaní.

Peter Andrišin na post generálneho riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) nastúpil v novembri 2020. Funkciu prevzal po Radkovi Kurucovi, ktorý z postu odišiel na vlastnú žiadosť.

„Moja misia na úrade sa skončila v piatok 17. decembra 2021 rozhodnutím Igora Matoviča na základe odporučenia ‚odborníkov‘, ktorí mu poradili ‚krčah vody s citrónom, zákaz vychádzania pre ľudí nad 60 rokov, 500-eurové poukazy‘ alebo spotrebiteľskú súťaž ‚Očkuj sa a vyhraj‘, ktorá nebola lotéria!“ vyhlásil Peter Andrišin. Ide o trochu zvláštne vyjadrenie, keďže len deň predtým sa zúčastnil na verejnom výberovom konaní na post generálneho riaditeľa, ktorého závery neboli ešte zverejnené. Verejné vypočutie je dostupné na Facebookovej stránke ministerstva financií.

Ministerstvo financií reaguje aj na vyjadrenia Andrišina, ktorý za jeho odvolaním vidí to, že odmietol porušiť zákon a odolal priamemu nátlaku vysokopostaveného poslanca z OĽaNO. „Ministerstvo financií SR nemá vedomosť o žiadnych takýchto udalostiach, o ktorých píše pán Andrišin. Pán Andrišin bol do funkcie menovaný po náhlom skončení predchádzajúceho riaditeľa. Následne ministerstvo financií vyhlásilo riadne transparentné výberové konanie, ktoré sa uskutočnilo 16. decembra 2021.“ Medzi kandidátmi bol aj Peter Andrišin.

Kandidátov na generálneho riaditeľa bolo šesť

„Ministerstvo financií pri výbere nového riaditeľa úradu postupovalo maximálne transparentne, výberové konanie bolo uskutočnené dokonca nad rámec zákona. Všetci uchádzači, medzi ktorými bol aj menovaný riaditeľ pán Andrišin, prešli prísnym výberom a aj verejným vypočutím, ktoré je dostupné na sociálnych sieťach ministerstva. Členom výberovej komisie boli aj zástupcovia Iniciatívy Zastavme hazard a Transparency International Slovensko,“ dodal rezort financií.

Podľa Andrišina je medzi kandidátmi právnik zastupujúci nelegálneho prevádzkovateľa hazardu, voči ktorému úrad vedie správne konanie. Medzi šiestimi kandidátmi sa nachádzajú dvaja právnici, a to Dávid Lenčeš a Štefan Lazorčák. Andrišin na otázku Štandardu odmietol povedať, ktorého právnika má na mysli.

Vážne obvinenia Andrišina

„Ide o vážne obvinenie, ktoré by diskvalifikovalo jedného z kandidátov, keďže zatajil konflikt záujmov. Toto tvrdenie sa nedá overiť z verejne dostupných zdrojov. Ak k takémuto stretnutiu došlo, pravdu poznajú len tí, ktorí sú viazaní mlčanlivosťou,“ uviedol pre Štandard Peter Beňa z dobrovoľnej občianskej iniciatívy Zastavme hazard.

Peter Beňa je zároveň členom výberovej komisie na post generálneho riaditeľa tohto Úradu, preto sa o názoroch na jednotlivých kandidátov nemohol vyjadriť, diskutuje o nich len s ďalšími členmi komisie. Každého uchádzača sa však pýtal na súčasný zákon o hazardných hrách, či je potrebné ho zmeniť a aké zmeny by navrhoval.

Andrišin bol jediný z kandidátov, ktorý mal doteraz možnosť niečo v zákone zmeniť. „Pýtal som sa ho na to preto, lebo zásadnú reformu trhu s hazardnými hrami už nemožno donekonečna odkladať, a už vôbec nie v čase ekonomickej krízy.“

Andrišin na Beňovu otázku odvetil, že navrhovali minimálne 40 zmien: „Napríklad nemusím podpísať licenciu v prípade, že mám pochybnosti. Ďalšie veci boli o nejasnosti niektorých zariadení, v zákone nie sú definované kvízomaty.“ Či to bolo pre komisiu dostatočné, sa dozvieme pri vyhlásení výsledkov.

Meno nového riaditeľa Úradu pre reguláciu hazardných hier by malo byť známe v najbližších dňoch. Pre Štandard Andrišin povedal, že meno kandidujúceho právnika zverejní v prípade, že bude do funkcie zvolený.


Ďalšie články