Máme šťastie, že hlučne, ba niekedy aj radostne ohlasovaná hospodárska kríza prichádza teraz v zime. Toto ročné obdobie je ideálnou dobou pre rôzne úspory. V zime možno napríklad dlho do noci chodiť mestom, pretože je skoro všade rozsvietené za mestské výdavky (teda pokiaľ nebude zima a kríza skutočne tvrdá), takže je dlho vidieť a my ušetríme na domácom kúrení, ktoré vypneme, pretože sme vonku, aj za svietenie, ktoré za svojej neprítomnosti nepotrebujeme.

Návrat do temného a nevykúreného bytu má svoje kúzlo a mágiu, a to najmä na Vianoce, ktoré si tak môžeme pretiahnuť až do konca februára. Ak nastane ten radostný okamih a napadne sneh, nanosíme ho do bytu, v ktorom, samozrejme, nekúrime, takže dlho vydrží, a použijeme ho na chladenie rýb a lesných plodov, ktorých zásobu si väčšina z nás urobila v lete, očakávajúc, že ​​to príde. Chladnička je potom nepotrebná, nepredáme ju však, ale použijeme ako nočný stolík. Ten, naopak, predáme, je jedno komu, aj tak ho nikto nekúpi.

Iný druh úspor hľadáme v obmedzení kŕmenia vtáctva. Ponúkame im pečivo skutočne úplne nepožívateľné, ťažko stráviteľné, nevhodné už ani na strúhanku. Ale aj tak si ho radšej ponechajme predovšetkým pre seba. Pár suchých kôrok vo vrecku kabáta nie je nikdy na zahodenie. Dá sa s ním urobiť radosť napríklad vodičovi električky, kým budú jazdiť.

Stále viac ľudí si rozumne berie do práce desiatu, pretože to je lacnejšie, ako chodiť cez prestávku do fastfoodov, pokiaľ si odtiaľ neodnášate príbory, čo sa potom trochu oplatí. Zažívame teda renesanciu chleba s maslom či margarínom, sem-tam si dovolíme aj koliesko salámy, ale skôr pre arómu a dochutenie.





Najnovšie autorské články