Ruskí hokejisti nastúpili v dresoch ZSSR. Je to akoby boli Nemci v svastikách, tvrdia kritici

russia_118 Foto: Ruská hokejová federácia

Ruskí hokejisti na svoj posledný zápas Euro Hockey Tour proti Fínsku nastúpili v dresoch z éry Sovietskeho zväzu. Kritika na seba nenechala dlho čakať. Podľa dánskeho ekonóma Larsa Christensena je to rovnaké, ako keby Nemci hrali odetí v hákových krížoch.

Zobrazovanie symbolov spätých s totalitnými a autoritatívnymi režimami sa predovšetkým v západnom svete stále vníma veľmi citlivo. Najnovšie by o tom vedeli hovoriť hokejisti ruského národného tímu, ktorí na svoj nedávny zápas nastúpili v dresoch s nápisom ZSSR.

Ruská zborná tento outfit využila v rámci stretnutia Euro Hockey Tour (EHT), v ktorom nastúpila proti výberu susedného Fínska. Športovci krajiny tisícich jazier v ňom triumfovali v pomere 3:2.

Športovci z najväčšej krajiny sveta si dresy oficiálne obliekli pri príležitosti vzniku sovietskeho hokeja. Tamojšia hokejová federácia o symbolickom geste uviedla, že sovietski hokejisti si vo svete spravili obrovské meno.

Dvojnásobný olympijský šampión a súčasný poslanec Vjačeslav Fetisov podľa serveru Moscow Times skonštatoval, že aby človek mohol hrať sovietsky hokej, musí byť sovietsky človek.

Vyjadril sa aj Kasparov

Rusi za svoj krok však zinkasovali aj množstvo kritiky. „Som prekvapený a sklamaný, že si hokejisti Ruska dovolili obliecť dresy bývalého ZSSR v zápase EHT proti Fínsku. Kombinácia týchto písmen a režimu, ktorý za ňou stál, symbolizuje autoritársky imperializmus, počas ktorého boli zabité milióny nevinných ľudí,“ uviedol niekdajší fínsky premiér Alexander Stubb na Twitteri.

Proti počinu federácie sa ozval aj legendárny šachista Garri Kasparov. „Sovietsky zväz bol krutý totalitný štát a oživovať ho, dokonca z nostalgie, je nechutné,“ uviedol na sociálnej sieti. Podľa Kasparova gesto nie je len Putinovým výstrelkom, ale je za ním potrebné hľadať stálu náklonnosť k dobám minulým.

Vraj ako keby Nemci nastúpili s hákovými krížmi

Veľmi ďaleko v negatívnej odozve zašiel aj dánsky ekonómom Lars Christensen, podľa ktorého je to rovnaké, ako keby Nemci nastupovali pri príležitosti rôznych výročí s hákovými krížmi na dresoch.

Nejde pritom o prvý prípad, kedy si Rusi týmto spôsobom pripomínajú éru Sovietskeho zväzu. V dresoch s jeho označením vystúpili aj v roku 2015 – zhodou okolností tiež proti Fínsku – pri príležitosti 50. výročia prvého stretnutia oboch tímov na zimnom štadióne v Tampere.


Ďalšie články