Polemizoval o islamofóbii, pustili sa do neho študenti. Francúzska univerzita mu zakázala prednášať

SCIENCES PO GRENOBLE 2018 CHAPUIS ROYER ARCHITECTES Inštitút politických štúdií na Sciences Po v Grenoble. Zdroj: stránka Sciences Po Grenoble

Vedecká kariéra Klausa Kinzlera na prestížnej francúzskej univerzite Sciences Po v Grenobli sa dočasne skončila. Pred rokom si dovolil polemizovať o názve seminára. Študenti ho obvinili z islamofóbie a keď začal hovoriť o ideologických pomeroch na univerzite, dostal stopku. Otvorená debata o politickom islame sa stala vo Francúzsku mínovým poľom.

Kedysi to bol rasizmus a antisemitizmus, dnes sa stáva najcitlivejšou témou na francúzskej univerzitnej pôde islam, presnejšie takzvaná islamofóbia. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil nemecký profesor Klaus Kinzler, ktorý roky pôsobil v Inštitúte politických štúdií (Institut d’études politiques, IEP) na Sciences Po v Grenobli na juhovýchode Francúzska.

Debata o názve seminára a následné reakcie študentov a spory eskalovali natoľko, že na štyri mesiace prišiel o prácu na univerzite. Šéfka inštitútu Sabine Sauruggerová to odôvodnila znevažujúcimi výrokmi profesora na adresu univerzity v médiách.

„Radikálna extrémistická menšina sa chopila moci,“ reagoval na rozhodnutie riaditeľky Kinzler.

https://twitter.com/CNEWS/status/1473187692036907009

To je najnovší zvrat v kauze, ako prvý o tom informoval v pondelok francúzsky denník Le Figaro. Vráťme sa k tomu, ako vôbec vznikla.

Seminár na tému

Koncom roka 2020 študenti a prednášajúci na Science Po v Grenobli diskutovali o názve pripravovaného seminára o rovnosti. Témou debát sa stala otázka, či by v názve okrem rasizmu a antisemitizmu mala byť aj islamofóbia. Profesor nemčiny a nemeckej kultúry Kinzler spolu s kolegyňou historičkou odporovali, že „islamofóbia“ nie je vedecký pojem a nemožno ho porovnávať s rasizmom a antisemitizmom. Mali tiež námietky proti politickému islamu.

Z hromadnej emailovej komunikácie ho vyradili a sám sa dočkal obvinenia z nenávisti k islamu a fašizmu od študentov. Napriek tomu, že podľa niektorých zdrojov je Kinzlerova manželka moslimka.

Študenti začali šíriť na sociálnych sieťach plagáty s nápismi „v našich posluchárňach sú fašisti“ a „islamofóbia zabíja“. Objavili sa aj na budove univerzity.

Riaditeľka plagáty odsúdila, ale zároveň považovala Kinzlerove slová na adresu islamu za „veľmi problematické“, opisuje Le Monde. Profesor dostal policajnú ochranu a podobnému lynču študentskej organizácie UNEF (Únia francúzskych študentov, organizácia s vyše storočnou históriou) na sociálnych sieťach bola vystavená aj jeho kolegyňa, ktorá sa Kinzlera zastala.

Študenti za šírenie plagátov vypovedali pred komisiou, ale zo sedemnástich sa dočkal trestu len jediný z nich. Bol podmienečne vylúčený zo školy.

Kinzler: Toto som ešte nezažil

„Je to absurdné, v tých emailoch nebolo nič urážlivé alebo diskriminačné. Samozrejme, kritizujem islamský fundamentalizmus, ktorý ostatných 50 rokov naberá na sile. Lenže nehovorím nič proti moslimom a vyjadrujem sa proti akejkoľvek forme diskriminácie,“ komentoval na jar 2021 dianie Kinzler.

Na francúzskej univerzite učil vtedy 25 rokov. Emotívna reakcia študentov ho neprekvapila, skôr ho mrzelo, že sa od neho dištancovali kolegovia a nechceli sa s ním o záležitosti rozprávať.

„Toto sa mi počas 30-ročnej univerzitnej kariéry nestalo. Vždy som mohol hovoriť, čo som chcel, aj keď to bolo rozporuplné. Zrazu stojím tvárou v tvár novinke. Argument už nie je na akademickej pôde dovolený, už je to urážka,“ cituje ho Deutsche Welle.

Zastali sa ho viacerí kolegovia vrátane známeho amerického historika a odborníka na Blízky východ Daniela Pipesa.

https://twitter.com/DanielPipes/status/1372314930955845636

Skutočná nenávisť a vražda

Útoky a podnecovanie nenávisti proti profesorovi zazneli len pár mesiacov po rituálnej vražde francúzskeho stredoškolského učiteľa Samuela Patyho. Pre ukazovanie karikatúr proroka Mohameda, ktoré sa neskôr ukázalo ako klamlivé, sa rozpútala proti Patymu štvavá kampaň na internete. Napokon ho v októbri 2020 rituálne podrezal moslimský prisťahovalec. Téme sme sa v Štandarde venovali podrobnejšie.

Kinzlerova kauza sa začala na Patyho prípad nápadne podobať. Natoľko, že sa ho zastala francúzska ministerka pre občianske záležitosti Marlene Schiappaová. Nenávistnú kampaň vtedy označila za „obzvlášť nechutný čin“ a obvinila študentskú organizáciu z toho, že „vystavila profesorov smrteľnému nebezpečenstvu“.

Disciplinárny trest pre Kinzlera

Kým študenti, s výnimkou jediného, vyviazli bez ujmy, Kinzler sa trestu nevyhol.

Po udalostiach začal poskytovať rozhovory francúzskym médiám a univerzitu obviňovať z pokusov o „politické prevychovanie“ v réžii „tvrdého jadra woke kolegov“, ktorí „indoktrinujú študentov“.  

Profesor tvrdil, že sa len bránil a čelí „honu na čarodejnice“, o ktorom potrebuje verejne hovoriť. „Strpčuje mi to život a asi musíme ísť až do konca, aby sme sa dozvedeli, kto má právo niečo povedať a v akej situácii,“ cituje ho Le Monde.

Vo vyjadreniach pre médiá pokračoval, hoci mu to riaditeľka univerzitného inštitútu zakázala. Obvinila ho z viacnásobného porušenia pravidiel, vynášania informácií a na štyri mesiace ho postavila mimo funkcie.

Laurentovi Wauquiezovi, predsedovi regiónu Auvergne-Rhône-Alpes, to nestačilo. Rozhodol sa zastaviť inštitútu dotácie vo výške 100-tisíc eur ročne, vyčíta mu „ideologický posun a uzurpovanie si debaty menšinou bez toho, aby na to vedenie dostatočne reagovalo“.

https://twitter.com/laurentwauquiez/status/1472950277028392965

Islamo-gauchisme

Zástancov islamu vo Francúzsku nájdeme predovšetkým v radoch ľavičiarov, udomácneným slovným spojením sa stalo „islamo-gauchisme“ (v preklade spojenie islamu a ľavičiarstva). Je spätý s pohľadom na politický islam vo Francúzsku, ale aj postoje ľavice v izraelsko-palestínskom konflikte.

Hoci opakovane dostáva nálepku „krajne pravicového“ termínu, zďaleka ho nepoužíva len Marine Le Penová alebo iní politici z pravej strany spektra. Zaznel opakovane od socialistického expremiéra Manuela Vallsa, politológa Gillesa Kepela a používa ho tiež francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer.

Ten je známym zástancom republikánskych hodnôt a odporcom progresívnej woke ideológie, písali sme o ňom tu. Blanquer priamo poukazoval na šírenie fenoménu na francúzskej univerzitnej pôde.

„Islamo-gauchisme spôsobuje škody. Škodí na univerzitách, škodí, keď ho propaguje UNEF, škodí, keď sú jeho zástancovia v radoch Nepoddajného Francúzska [známa francúzska ľavicová strana, pozn. red.],“ uviedol francúzsky minister.

Blanquer menoval ten istý študentský spolok, ktorý bol strojcom kampane proti Kinzlerovi. Prípad Samuela Patyho ukázal, kam až môže angažované očierňovanie v súvislosti s islamom viesť.


Ďalšie články