Čo je Hyde park na Štandarde

daniska_MZ_2 Foto: Matúš Zajac

Štandard spustil novú rubriku, ktorá je určená politikom a politickým stranám. V tomto texte sa dozviete prečo.

Začali sme minulý týždeň, pokračujeme aj dnes a zajtra. S novou rubrikou Hyde park sa budete stretávať aj v novom roku. Na Štandarde, hneď vedľa tohto textu, sa objavujú články, ktoré začali písať čelní politici a predstavitelia politických strán. Vytvorili sme im priestor, ten sme jasne označili a odlíšili, keďže ich názory nemusia byť názormi našej redakcie.

Články nevychádzajú len tak, s predstaviteľmi strán sme urobili dohodu, o vyhradenom priestore sme sa porozprávali a dohodli sa na fungovaní. Začali sme spolupracovať so stranami Sme rodina a Kresťanská únia, ale tento priestor je otvorený aj ďalším stranám a politikom. Rokujeme s niektorými regionálnymi politikmi, nemusí ísť len o straníkov, naopak.

Tento priestor sme nazvali Hyde park.

Zrejme je jasné prečo. Hyde park je londýnsky park, kde sa nachádza takzvaný Speakers’ Corner, miesto, ktoré je preslávené ako priestor garantujúci slobodný prejav. To miesto slúžilo v minulosti najmä rôznym anarchistom, v nedávnej dobe slúži často kresťanom, ktorí sú v Británii vytláčaní z verejnej debaty.

Slobodná spoločnosť nie je predstaviteľná bez slobody a diskusie. Takým miestom má byť parlament, ale aj médiá a širší verejný život. Naše chápanie slobody nie je bez hraníc, ale slobodu si ceníme.

Aj my budeme v Hyde parku chrániť slobodu vystupujúcich, ale súčasne veríme, že sa o toto miesto treba starať ako o park. Treba ho kultivovať. Je to najmä na účastníkoch, ale chceme k tomu prispieť aj my.

Už dnes vidíme, o čom chcú politici hovoriť. Richard Vašečka hovorí o nerovnosti financovania štátnych a cirkevných škôl, Boris Kollár o výhradách voči schválenej reforme nemocníc či nájomných bytoch. Sú to témy, o ktorých sa v médiách hovorí menej (niekedy takmer vôbec), a pritom ich politici považujú za dôležité. V Hyde parku na ne bude priestor.

Milí čitatelia,

pokojne o článkoch diskutujte, priestor je otvorený, povedzte politikom, čo si myslíte. Štandard bude robiť to isté, naďalej budeme o politike a politikoch slobodne písať, máme svoju líniu a budeme sa jej držať, keď bude treba, budeme politikov kritizovať a viesť s nimi polemické rozhovory. A ktovie, možno aj oni začnú cez Hyde park diskutovať s nami či medzi sebou.

Veríme, že to môže mať zmysel.


Ďalšie články