Na výstavbu lacných štátnych nájomných bytov sa hlásia prví investori

Neformálne stretnutie slavkovského formátu S3 na zámku v rakúskej obci Grafenegg Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Jednou z hlavných tém, ktoré som riešil na mojej piatkovej pracovnej ceste v Rakúsku, bolo aj štátne nájomné bývanie. Ako všetci dobre vedia, naše hnutie Sme rodina išlo do volieb so štyrmi prioritami, ktoré chceme splniť. Prvé dve sme už splnili a sú nimi odstránenie krivdy páchanej na ženách ročníkov 1957 až 1963 a zrušenie doplatkov za lieky pre tie najohrozenejšie skupiny ľudí, teda dôchodcov, ZŤP a deti do 6 rokov. Ďalšie dve priority nám ešte ostali a tými sú exekučná amnestia a výstavba štátnych nájomných bytov, pričom by som bol rád, keby boli obe budúci rok schválené.

Myslím si, že každý dobre vie, že na Slovensku máme veľký problém s bývaním, preto dlhodobo trvám na lepšom modeli štátnych nájomných bytov, ktoré by ľuďom výrazne uľahčili život, a hlavne mladým rodinám, ktoré sa snažia osamostatniť od rodičov, ale nemajú peniaze na financovanie vlastného bývania. A kto sa chce v dnešnej dobe dobrovoľne zadlžiť do konca života? Zabezpečiť našim obyvateľom slušný a dôstojný život je pre nás jedna z kľúčových vecí.

Počas mojej piatkovej návštevy Viedne som mal možnosť hovoriť s predstaviteľmi Vienna Insurance Group, ktorých poznáte ako majiteľov poisťovne Kooperativa. Táto spoločnosť má v Rakúsku už cez 200 000 nájomných bytov, majú s ich výstavbou bohaté skúsenosti a sú pripravení prísť stavať takéto byty aj na Slovensko. Padali dokonca aj veľmi vážne predsavzatia, že by vedeli ísť u nás až do 200 000 bytov. Takže ja som veľmi milo prekvapený, a preto hovorím, že je dôležité, aby sme konečne zákon o štátnych nájomných bytoch spustili a aby sme sem mohli pustiť investorov z celého sveta, ktorí takéto byty budú stavať. Pôjde o byty, ktoré budú mať garantovaný lacnejší nájom, ako je normálny bežný nájom. Osobne viem už aj o ďalších investoroch z Českej republiky. Okrem výstavby nových nájomných bytov je aj možnosť rekonštruovať staré budovy, ktoré by boli takisto využívané ako nájomné byty.

Veľmi ma mrzí, že celá výstavba lacných nájomných bytov stojí v parlamente. Síce už zákon prešiel prvým čítaním, no stále nám ho blokuje jeden z koaličných partnerov. Na jednej strane tu máme investora, ktorý po preštudovaní celého nášho návrhu chce z vlastných finančných prostriedkov vo veľkom objeme do takýchto bytov investovať. A na druhej strane tu máme politikov, ktorí napriek tomu, že nikdy žiaden takýto byt nepostavili, budú tvrdiť, že naša predstava o výstavbe štátnych bytov je nereálna. Ľudia sa sami môžu rozhodnúť, komu v tomto prípade môžu veriť. Na príklade z Rakúska jasne vidíme, že sa to dá. A preto chcem, aby sme si čo najrýchlejšie sadli s koaličnými partnermi za rokovací stôl, pretože máme investora, ktorý je ochotný priniesť až 1,5 miliardy na výstavbu bytov.

Som rád, že na decembrovej parlamentnej schôdzi sa nám podarilo schváliť aspoň novelu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, avšak kľúčový zákon o štátnych nájomných bytoch sa nám schváliť zatiaľ nepodarilo, aj keď v mnohom je tento zákon inšpirovaný práve rakúskym modelom štátneho nájomného bývania. Ak by mi to začiatkom budúceho roka v parlamente prešlo, do leta by sa začali stavať prvé byty. Najpodstatnejšie je, že systém je nastavený tak, aby investori vrátane rakúskych mohli financovať výstavbu zo súkromných zdrojov.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články