Omikron ako východisko: Pre jedných premorenie, pre iných superimunita

Britská vláda sprísòuje od pondelka 13. decembra opatrenia v Anglicku Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Omikron sa šíri rýchlejšie než delta, státisíce nezaočkovaných seniorov na Slovensku sa tak môžu do jari s koronavírusom stretnúť. Tí, čo sa nakazia po očkovaní, majú podľa novej štúdie šancu získať tú najlepšiu imunitu a pandémia sa pre nich skončí.

Omikron ešte stále zahaľuje rúško tajomstva, ale odborníci radia pripraviť sa v najbližších týždňoch na to najhoršie. Nový variant podľa nich ukončí štvormesačnú dominanciu delta variantu v Európe, lebo sa presadzuje s nebývalou razanciou. Omikron by sa mal stať v Európskej únii dominantným do polovice januára.

Desivá je práve jeho infekčnosť. „Samotný fakt, že sa šíri ešte rýchlejšie než delta, povedie k väčším úmrtiam, hoc by aj nebol tak smrteľný. Ak vírus postihne väčšie množstvo ľudí, nemusí byť taký závažný, ale samotné množstvo infikovaných a preťaženie zdravotníckeho systému spôsobí vyššiu úmrtnosť,“ vysvetlil v rozhovore pre Štandard lekár Peter Visolajský.

V nemocnici máme k dnešnému dňu 2 984 pacientov s covidom a prekročenie 3 200 hospitalizovaných pacientov sa pokladá za prah „humanitárnej katastrofy“. Východisková pozícia je preto horšia než pred delta vlnou.

Státisíce nezaočkovaných seniorov sa s vírusom stretnú do jari

Najväčšie riziko tvorí viac než 380-tisíc nezaočkovaných osôb nad 60 rokov. V tejto kategórii zomiera takmer 90 percent ľudí „na“ a „s“ covidom. Anestéziológ Jakub Hložník nazval túto skupinu ľudí v čase šírenia omikronu „rozbuškou“, lebo šanca ich nákazy je bez nefarmakologických opatrení takmer stopercentná.

„Je veľmi pravdepodobné, že do jari stretnú skoro všetci niekoho s týmto variantom a pri nedostatočnej ochrane sa nakazia. Tou spoľahlivou ochranou zrejme bude musieť byť kombinácia očkovania a ďalších metód ako rúška a sociálny dištanc,“ myslí si Jan Pačes, vedecký pracovník z Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied Českej republiky.

Z dostupných dát zatiaľ vyplýva, že infekcia omikronom si vyžaduje hospitalizáciu v priemere už po šiestich dňoch.

Zatiaľ sa nepotvrdilo, že by bol omikron smrtnejší. Imunológ Zdeněk Hel však na Twitteri napísal: „Rýchlosť šírenia tohto variantu je bezprecedentná. Je dôležité sa náležite pripraviť.”

Preočkovať rizikovú skupinu do konca roka nestihneme

Štúdia z Imperial College London odhaduje ochranu proti symptomatickej infekcii omikronom po dvoch dávkách vakcíny len na nula až 20 percent. Po tretej posilňujúcej dávke sa má táto ochrana zvýšiť na 55 až 80 percent. Západné štáty s vysokou zaočkovanosťou sa pustili cestou rýchleho preočkovania populácie.

Tento trend by sme mali podľa odborníkov nasledovať. „Ak sa chceme vyhnúť ďalšej ťažkej vlne, zahlteniu nemocníc (a možno aj krematórií), je potrebné čo najrýchlejšie preočkovať tromi dávkami,“ skonštatoval imunológ Václav Hořejší.

V najrizikovejšej kategórii nad 60 rokov nám chýba preočkovať viac než 360-tisíc ľudí, no nie všetci spĺňajú trojmesačnú lehotu, po ktorej je tretia dávka povolená. Tempo očkovania sa stále zrýchľuje, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nestihneme túto vekovú skupinu kvôli vianočným sviatkom preočkovať do konca tohto roka.

Foto: Veda pomáha

Výrobcovia vakcín na začiatku tvrdili, že v prípade nových variantov stačí vymeniť niektoré nukleotidy mediátorovej RNA, ktorá slúži ako matrica na výrobu proteínu a budeme mať nové vakcíny proti zmutovanému vírusu. Napriek tomu stále preočkovávame dávkami so sekvenciou proti pôvodnému kmeňu koronavírusu. Podľa imunológa Hořejšího by sme tiež potrebovali novú generáciu vakcín, ktorá by mala dlhodobejší ochranný účinok.

Čerstvá delta vlna a „superimunita“

Zdá sa, že útechu by nám mohla poskytnúť čerstvá delta vlna, v ktorej sa nakazili desaťtisíce ľudí. Zo štúdie oregonských vedcov vyplýva, že plne zaočkovaní proti COVID-19, ktorí následne prekonajú infekciu, získajú akúsi „superimunitu“. Lepšiu imunitnú odpoveď už podľa autorov získať nemôžete.

Štúdia porovnávala 26 zaočkovaných zamestnancov Oregon Health & Science University, ktorí sa infikovali po očkovaní proti SARS-CoV-2, so skupinou tých, ktorí sa zaočkovali, ale neprekonali COVID-19. Očkovancom, ktorí sa potom nakazili, sa výrazne zvýšili hladiny protilátok.

„Nárasty protilátok boli podstatné, tisíc a niekedy až dvetisíc percent, takže je to naozaj vysoká imunita. Je to takmer ‚superimunita‘,“ povedal Fikadu Tafesse, profesor molekulárnej mikrobiológie a imunológie z Lekárskej fakulty Oregonskej univerzity.

Protilátky zohrávajú významnú rolu v tom, že dokážu vírus zlikvidovať ešte pred vstupom do buniek. Vedci predpokladajú, že infekcie z omikronu vygenerujú u očkovaných podobne silnú imunitnú odpoveď.

Spoluautor štúdie Marcel Curlin na univerzitnom webe predpovedal: „Myslím si, že výsledky štúdie vypovedajú o konci hry. Neznamená to síce, že sme na konci pandémie, ale ukazuje sa, kde zrejme skončíme. Keď sa zaočkujeme a potom vystavíme vírusu, pravdepodobne sa nám bude dariť dobre, budeme chránení aj pred budúcimi variantmi. Kľúčom však je, aby sme boli očkovaní. Potrebujeme mať základnú ochranu.”


Ďalšie články