Antirasistický rasizmus? Manifest z prestížnej americkej školy šokoval rodičov

Dalton. Foto: Wikipedia Dalton. Foto: Wikipedia

Krajne ľavicový radikalizmus pod zámienkou antirasizmu poznačil aj prestížnu školu Dalton v New Yorku. Na verejnosť sa dostalo 8 strán požiadaviek tamojších zamestnancov. Vedenie tvrdí, že so všetkými nesúhlasí.

Posledné roky sa stále častejšie stávajú obeťou krajne ľavicovej agendy aj najprestížnejšie školské inštitúcie. Či už to bola britská chlapčenská škola Eton alebo dievčenská škola Rodean, pluralita názorov i základné princípy kritického myslenia sa začínajú z týchto prostredí pomaly vytrácať.

Inak to nie je za veľkou mlákou. Svoje o tom môžu povedať rodičia, ktorí svoje deti dali do školy Dalton v newyorskom Manhattane. Zamestnanci tejto inštitúcie, kde vás školné vyjde približne na 44-tisíc eur ročne, spísali pre vedenie súbor návrhov, ktoré by radi zaviedli na škole.

Nejde pritom len o pár požiadaviek. Ako informuje britský portál Daily Mail, približne 129 členov školského personálu pripravilo až 8 strán textu. Niektoré požiadavky v ňom sa dajú bez prehnania nazvať až šialenými.

Antirasistický rasizmus?

Tento obsiahly dokument unikol na verejnosť vďaka Scottovi C. Johnsonovi, otcovi jedného z detí, ktorý o ňom napísal vo svojom blogu. Podľa neho zamestnanci Daltonu vo svojom manifeste požadujú napríklad najatie 12 pracovníkov „diverzity“, alebo odovzdávanie polovice finančných darov inštitúcii štátnym školám v New Yorku.

Okrem spomínaných diverzných zamestnancov chce daltonský personál aj najať osobu, ktorej „celá náplň práce je podpora černošských študentov, ktorí sa im prišli sťažovať“. Na inom mieste zasa žiadajú zmenu celého učebného plánu a vyžadujú zdroje, ktoré „sa vyslovene sústreďujú na černošské oslobodenie a bojujú proti bielej nadvláde“.

Nastupujúcim čiernym učiteľom by podľa tohto manifestu zamestnancov mal byť odpustený, resp. zaplatený ich študentský dlh, zatiaľ čo černošským študentom, ktorých fotografie sa objavia v školských propagačných materiáloch, by malo byť znížené školné.

Nerovnosťou k rovnosti

V Spojených štátoch a v Kanade existuje program zvaný AP – Advanced Placement. Ide o skúšky z vysokoškolských materiálov, ktoré môžu byť ponúknuté stredoškolským študentom. Podľa zamestnancov Daltonu však treba kurzy AP zrušiť – v prípade, ak černošskí žiaci nedosiahnu rovnaké výsledky ako belosi.

Aby toho nebolo málo, manifest tiež požaduje, aby každý zamestnanec školy musel každoročne predniesť verejný „antirasistický“ prejav. Nútené menšinové zastúpenie musí existovať v každej, aj volenej, študentskej organizácii či dokonca v školských divadelných hrách. A je toho ešte omnoho viac.

Nie je prekvapivé, že mnoho rodičov je z týchto nepochopiteľných požiadaviek frustrovaných, avšak máloktorí z nich sú ochotní vyjadriť svoj nesúhlas verejne. V súčasnej politickej klíme to nie je prekvapivé.

Čo na to vedenie

Ako podotýka Johnson v blogu, kde boli požiadavky prvýkrát zverejnené, spomínaný manifest zničí túto školu. „Nie je prehnané tvrdiť, že tieto požiadavky, ak budú zavedené, doslova zničia Dalton,“ píše autor.

Viaceré osoby anonymne uviedli, že plánujú svoje deti zo školy zobrať. „Táto údajná antirasistická propaganda žiada všetkých, aby sa pozerali na černošské deti a správali sa k nim inak, na základe farby ich pleti,“ uviedol jeden z rodičov.

Predstavitelia Daltonu na margo požiadaviek uviedli, že ide len o „štartovače“ premýšľania od zamestnancov školy, ktorí reagujú na sľuby inštitúcie, že sa stane „antirastistickou“. Vedenie vraj nepodporuje „všetok jazyk“ v spomínanom texte.


Ďalšie články