Visolajský: Vzostup omikronu bude prudký a povedie k viac úmrtiam. Nemocnice sú plné, ľudia sa nedostanú k liečbe

Peter Visolajský Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas brífingu pred budovou Úradu BBSK v Banskej Bystrici 3. decembra 2021. Foto: TASR/ Ján Krošlák

Na druhej strane, veľa ľudí u nás čerstvo prekonalo delta variant, takže môžu mať vysokú ochranu pred omikronom, ťažko predpovedať ďalšiu vlnu ochorení u nás, hovorí pediater a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Sme pred štvrtou vlnou pandémie, ktorú spôsobí variant omikron?

Pravdepodobne áno, informácie zo zahraničia sú značne znepokojujúce. O omikrone ešte veľa nevieme, ale vyzerá to tak, že pri poklese delta vlny nastane vzostup omikronu.

Zatiaľ máme tri prípady v karanténe. Šíri sa už podľa vás tento variant Slovenskom?

Je to stopercentné. Málo sekvenujeme a kontakty pozitívnych ani veľmi nevyhľadávame. Prekvapilo by ma, keby sme mali pozitívnych s omikronom len týchto pár ľudí. Dáta z krajín, ktoré špeciálne testujú na omikron, ako napríklad Veľká Británia a Dánsko, hovoria o tom, že časť percent pozitívnych na Slovensku tvorí určite omikron.

Máte vlastný odhad, kedy sa vlna rozvinie?

Netrúfam si to odhadovať, vstupuje do toho veľa premenných. Ťažko sa môžeme porovnávať s inými štátmi, lebo napríklad Veľká Británia nemala takú vysokú čerstvú delta vlnu. Veľa ľudí u nás je čerstvo prekonavších, takže môžu mať vysokú ochranu pred omikronom. Ťažko sa to predpovedá, ale vieme, že príde k prudkému vzostupu nakazených a tento variant sa bude rýchlo šíriť.

Zároveň vieme, že ešte zhruba 385-tisíc ľudí nad 60 rokov sa nezaočkovalo.

To je veľmi zlá správa.

Čo z toho vyplýva pre nemocnice? Prakticky nemáme voľné kapacity.

Ďalšie mesiace budú nemocnice vyblokované a ľudia s onkologickými problémami a inými diagnózami sa nedostanú k svojej liečbe. Takisto sa aj niektorí ľudia s covidom nedostanú k liečbe. Ešte smutnejšie je, že aj tým, ktorí sa dostanú s covidom do nemocnice, to nemusí zásadne pomôcť. Na jednej strane chýba personál a na strane druhej sa dá covid ťažko liečiť. Už pri delte vidíme, že má ťažší priebeh, spôsobuje vážnejšie stavy a aj úmrtnosť je vyššia. Ešte nevieme, ako sa bude správať omikron, ale samotný fakt, že sa šíri ešte rýchlejšie než delta, povedie k väčším úmrtiam, hoc by aj nebol tak smrteľný. Ak vírus postihne väčšie množstvo ľudí, nemusí byť taký závažný, ale samotné množstvo infikovaných a preťaženie zdravotníckeho systému spôsobí vyššiu úmrtnosť.

Veľká Británia sa vybrala cestou rýchleho preočkovania. Zrušila dokonca 15-minútové čakacie intervaly po očkovaní. Na Slovensku chýba preočkovať ešte viac než 400-tisíc ľudí nad 60 rokov.

Je to obrovské riziko vzhľadom na to, že v tejto vekovej kategórii zomrie na covid viac než 10 percent ľudí. Ľudia nad 60 rokov, ktorí sa s covidom dostanú na umelú pľúcnu ventiláciu, majú menej ako polovičnú šancu, že prežijú. Pritom sú to odvrátiteľné, teda zbytočné úmrtia. Je to pre Slovensko veľmi smutné aj z dvoch ďalších dôvodov – nebudeme môcť pomáhať necovidovým pacientom a ekonomické dosahy aj dosahy na naše deti budú obrovské.

Matematik Richard Kollár predpokladá, že vrchol omikron vlny by mohol byť v druhej polovici januára. Čo si myslíte vy?

Matematicky by to spadalo do daného obdobia, ale biológia a správanie spoločnosti sú zložitejšie faktory. Čerstvá delta vlna bude mať vplyv aj na omikron. Až čas ukáže, či bol tento odhad správny.

Minister financií Igor Matovič v rozhovore pre TASR uviedol, že ak udrie omikron naplno, v hre by mohol byť lockdown pre seniorov nad 60 rokov. Podporujete takúto myšlienku?

Myslím si, že takéto opatrenie by nemalo očakávaný výsledok. Izolovanie starých ľudí nemusí pri infekčnosti omikronu fungovať a neviem si predstaviť ani jeho vymáhanie. Nepripadá mi to ako správne riešenie. Privítal by som, keby sa predstavitelia vládnej koalície najskôr na niečom dohodli navzájom a aj s odborníkmi a až potom to komunikovali verejnosti. Ak prichádza každú chvíľu nejaký člen koalície s vlastným nápadom, ľudí to mätie a nepomáha to epidemickej situácii.

Ako hodnotíte opatrenia prijaté vládou? Vyzerá to akoby sa SaS vyhovelo do 24. decembra v otvorených obchodoch a potom Sme rodina v otvorených vlekoch a hoteloch.

Máme plné nemocnice, ale reálny lockdown v uliciach nevidieť. Je ťažko zdôvodniteľné, prečo by sa očkovaní mali chrániť ešte aj inak, keď sú chránení vakcínou. Myslím si, že režim OP (očkovaný/prekonavší) je rozumný a aj snaha stimulovať tak ľudí k očkovaniu dáva zmysel. Ale skôr by som privítal, keby sme viac riešili školy než obchody.

Odporúčate ísť tento rok na lyžovačku v režime očkovaný a prekonavší?

Ak bude mať človek málo kontaktov, bude individuálne cestovať, bývať a s druhými sa bude stretávať len v exteriéri, každý pobyt v prírode je dobrý. Dôležité je hromadne sa nemiešať a nestretávať vnútri. Respirátory účinne bránia prenosu omikronu, všetky ostatné nefarmakologické opatrenia majú zníženú účinnosť.

Sú vianočné bohoslužby rizikom?

To je ťažká otázka, pri omikrone sa to tak javí. Na druhej strane treba zohľadniť aj všetky následky pre starých ľudí, ktorým by zatvorili kostoly. Senior úplne inak vníma sociálnu izoláciu aj strach a má v jeseni života iné priority ako mladí ľudia, ktorí nerozmýšľajú nad smrťou. Pre starého človeka je občas dôležitejšie mať svoj život po náboženskej stránke uprataný, ako to, či sa dožije o rok-dva dlhšie. Treba vnímať aj tieto potreby seniorov.

Bohoslužby sa dajú usporiadať aj bezpečne. Je na kňazoch, aby veriacim zdôrazňovali výhody očkovania tak, ako ich pomenovali biskupi. Máme prípad úmrtia mladého neočkovaného kňaza na COVID-19. Konferencia biskupov pristupuje k tomu veľmi zodpovedne a vážim si ich vyjadrenia na podporu očkovania. Úplne prísny lockdown v čase, keď máme možnosť chrániť sa očkovaním a máme tu vysoko infekčné varianty, nie je riešením.

Máme ďaleko efektívnejšie riešenia ako lockdown a slovenská verejnosť si to musí uvedomiť. Sme v úplne inej situácii ako minulý rok, keď sme nemali vakcíny. Najefektívnejšie a najlacnejšie riešenie je momentálne očkovanie.

Čo by ste pri opatreniach spravili inak?

Základ je komunikácia, ktorú treba zásadne zmeniť. Nemôže každý politik pred rokovaním povedať verejnosti svoj návrh, potom ho zmeniť a nakoniec minister zdravotníctva pri ohlasovaní pravidiel doplní ďalšie svoje dojmy. Verejnosť má v tom taký chaos, že to už ani nepočúva. Veľmi to ubližuje dôvere a spolupráci verejnosti. Potrebujeme jasné, záväzné a čo najjednoduchšie stanoviská. Čím sú opatrenia zložitejšie, tým sú v praxi nerealizovateľnejšie a pre ľudí ťažšie pochopiteľné a čím častejšie sa menia, o to nižšia ochota ľudí rešpektovať ich. Nech sa naši politici inšpirujú komunikáciou úspešných krajín.

Treba sa zamerať na povinné očkovanie seniorov, ktorí sú najzraniteľnejší a zefektívniť očkovanie cez obvodných lekárov. Toto sú zanedbané veci, ktoré sme nespravili pred mesiacmi a dnes na ne doplácame.

Prečo ministerstvo zdravotníctva zlyhalo pri očkovaní všeobecnými lekármi?

Nekomunikovalo s nimi ohľadom samotného ochorenia COVID-19 a ani v otázke očkovania. Nechápem, prečo rezort neposlal všetkým obvodným lekárom jasné pokyny koho očkovať a koho nie. Často sa stretávam s tým, že pacienti sú nezaočkovaní, lebo im to obvodný lekár neodporúčal a tá kontraindikácia je pritom nesprávna. Starší všeobecní lekári si zrejme nevyhľadávajú každý deň na internete najnovšie pokyny k očkovaniu. Stačil by im jednoduchý oficiálny papier z rezortu s týmito informáciami.

Treba tiež vziať do úvahy, že títo lekári majú preplnené ambulancie a majú veľa práce s pacientmi. Ak chceme, aby očkovali, treba to nastaviť tak, aby sa im to výhodne oplatilo. Pre štát by to bolo najlacnejšie riešenie. Celkovo 7,5 eura za očkovaného pacienta je z môjho pohľadu nemocničného lekára iná suma, než ako ju vníma všeobecný lekár, ktorý má súkromnú ambulanciu a pôsobí ako firma. Trh. žiaľ, prináša aj vysoké náklady, bolo to treba bonifikovať, aby sa to súkromným praktickým lekárom oplatilo.

Štát prevzal zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcíny. Pomôže odškodňovací fond zvýšiť zaočkovanosť?

Dúfam, že aspoň trochu áno. Obávam sa však toho, že ak má niekto málo informácií a veľa obáv, nepresvedčia ho peniaze. Myslím si, že by bolo lepšie posilniť očkovanie cez obvodných lekárov. Často sa stretávam s tým, že praktik neodporučil očkovať pacienta, hoci to bol medicínsky nesprávny postup. Ak toto chceme zmeniť, ministerstvo musí s obvodnými lekármi konečne komunikovať.

Nie je to spôsobené tým, že obvodní lekári sa doteraz báli odporúčať niekomu vakcínu, lebo ak by nastal nejaký nežiaduci účinok, poniesli by si hnev rodiny a pacienta by nemal kto odškodniť?

Áno, ale práve preto by pomohli oficiálne informácie z ministerstva, na základe ktorých by mohol lekár argumentovať, prečo sa očkovanie u daného pacienta odporúčalo. Časť zodpovednosti by nemusela byť koncentrovaná na lekára a bol by čiastočne chránený. Ministerstvo to však doposiaľ nespravilo.

Ak by sa nariadilo povinné očkovanie, v mysli verejnosti by získalo inú konotáciu. Bola by tam pečiatka štátu, že ide o oficiálne očkovanie pre každého, ako ho vnímame u detí. Vnímanie bezpečnosti vakcíny samo o sebe by pri povinnom očkovaní malo inú emóciu. Povinným očkovaním by sa zriadil aj fond na odškodňovanie možných nežiaducich účinkov.

Malo podľa vás rozhodnutie o povinnom očkovaní už padnúť?

Určite áno. Čím neskôr to spravíme, tým menej tomu verejnosť dôveruje. Mali sme veľmi veľa času na toto riešenie, tobôž, keď sme vedeli, že nastane dnešná situácia a budeme mať zimnú vlnu. Celý rok sme sa mohli na to pripravovať. Namiesto toho sme od ministra Vladimíra Lengvarského počúvali, ako sú naše nemocnice lepšie pripravené na novú vlnu.

Má ešte vôbec zmysel hovoriť o povinnom očkovaní nad 60 rokov, keďže legislatívne sa najskôr schváli na potenciálnom vrchole omikron vlny?

Prichádzame s neskorými riešeniami, čo je veľký problém Slovenska. Riešime čo s rozliatym mliekom, zatiaľ čo úspešné krajiny robia rozhodnutia skôr. Obávam sa, že časom dospejeme do štádia, kde nebudeme mať iné riešenie než povinné očkovanie rizikových skupín. Čím neskôr k tomuto rozhodnutiu dospejeme, tým viac životov a financií nás to bude stáť.

Je povinné očkovanie politicky priechodné?

Myslím si, že áno. Čím viac bude naša ekonomika krvácať a čím viac na to budú doplácať bežní ľudia, tým viac to bude politicky priechodné. V spoločnosti bude vzrastať tlak na to, aby sa pandémia vyriešila. Už teraz vidíme obrovské následky v oblasti sociálneho zabezpečenia, zdravotníctva… Nabaľujú sa nám obrovské problémy.

Hovoríte o zlej ekonomickej situácii – ako vnímate, že vláda opäť rozdáva státisíce na motiváciu očkovať sa, ale nemá na zvýšenie platov zdravotníkov vo všeobecnosti?

Každé rozhodnutie o veľkých peniazoch by sa malo podrobiť analýze. Nemôže to fungovať tak, že niekto dostane nápad a my ho bez premýšľania draho zrealizujeme a zaplatíme. Pri plošnom testovaní sa to ukázalo ako zlé riešenie. Nemôžeme experimentovať s verejnými financiami a chodom štátu. Platy zdravotníkom už zvýšili všetky okolité štáty. Čím neskôr to urobíme, tým to bude pre nás drahšie a prídeme o viac zdravotníkov.

Čo si myslíte o zadržaní dvoch záchranárov počas ich protestu?

Po prvé chcem zdôrazniť, že zákony musia platiť pre každého a najmä na vrchole pandémie musíme nariadenia všetci dodržiavať. Druhá vec je, že zásah polície mi neprišiel adekvátny. Dalo sa to riešiť aj inak – čo koniec koncov uznala aj generálna prokuratúra. Necítim sa na to odborník, nech v danej veci konajú príslušné orgány. Ale ako inak máme my zdravotníci povedať politikom, ktorí o nás rozhodujú, že zdravotníctvo je vo veľmi zlom stave? Máme zákaz štrajkovať, zhromažďovať sa, máme núdzový stav a pracovnú povinnosť. Ako inak máme povedať politikom, ktorí hlasujú o rozpočte a rozhodujú o zdravotníctve,  že konajú zle a uškodí to našim pacientom?

V tom čase som bol v parlamente vysvetľovať poslancom reformu nemocníc aj rozpočet. Zvolil som tento postup, ale prístup záchranárov bol veľmi nešťastný.

Spomínate optimalizáciu siete nemocníc, ktorá si vyžiada ešte zvýšený počet záchranárov, ktorý budú musieť pacientov prevážať medzi kategorizovanými nemocnicami. Premiér zadržaných záchranárov prirovnal v ten deň ku kotlebovcom a Robertovi Ficovi. Je takéto správanie politikov premyslené?

Takzvaná reforma nemocníc povedie k tomu, že budeme skutočne potrebovať oveľa viac zdravotníckych pracovníkov. Deficit záchranárov, ktorý máme teraz, sa po reforme zdvojnásobí. Pacientov bude treba prevážať do iných krajov a nemocníc – už to je absurdnosť danej reformy. Budeme potrebovať oveľa viac zdravotníkov, ale reforma nerieši, kde ich zoberieme a z čoho ich zaplatíme.

V Dánsku pri reforme znížili počet nemocníc za desať rokov na polovicu. Stálo ich to 3,3 miliardy eur plus výdavky samospráv a čo sa týka personálu, ktorý mali veľmi dobre zabezpečený aj pred reformou, to znamenalo zvýšenie o dvetisíc lekárov a štyritisíc zdravotných sestier. Centralizácia výkonov nepovedie k ušetreniu personálu – práve naopak.

Zdá sa, že cez palubu vás okrem politikov hodili aj občania. Kolujú internetové články o tom, že pôjdete na akýsi norimberský tribunál číslo dva, lebo pacientov neliečite a čelíme nevídanej vlne vzostupu agresie voči zdravotníkom. Celkom ľudsky – ako sa vám niečo také počúva?

Je to ukričaná menšina obyvateľov. Väčšina Slovákov je zaočkovaná, dôveruje autoritám a slušne sa správa k zdravotníkom. Minulý týždeň podporili zdravotníkov umelci, čo si veľmi vážime. Pomáha nám, keď vidíme, že nás okrem ukričanej menšiny aj niekto podporuje. Nemyslím si, že nás občania hodili cez palubu, sme v tom všetci spolu. Sme v závažnej situácii, keď by sme sa mali navzájom zomknúť a pomáhať si. A tá slušná vačšina musí spraviť všetko preto, aby ju bolo viac počuť.

Napriek tomu sa to ťažko sleduje, vzostup agresie od rodičov pacientov pociťujem aj ja ako pediater. Je nepríjemné, že pnutie v spoločnosti rastie. Prináša to zvýšenú agresivitu, ktorú by sme mali tlmiť a nerozdúchavať. Politici to však nezvládajú. Predovšetkým opozícia je pri upokojovaní emócií veľmi nekonštruktívna a koalícia zase rozdúchava vášne nešťastnými nelogickými krokmi.

Čo vás osobne drží pri pacientoch?

Som lekár a mojím záujmom je pomáhať pacientom. Rozhodol som sa, že chcem pomáhať slovenským pacientom, tak to už nejako musím dobojovať tu na Slovensku.


Ďalšie články