Darčeková vláda

TK Odmeny zdravotníkom v Bratislave Prvý a druhý predseda vlády dnešnej politickej koalície: Igor Matovič (vľavo) a Eduard Heger. Foto: Martin Baumann/TASR

Jedna vec je ľuďom dopriať, druhá správať sa striedmo. Hlavne ak si peniaze musíte požičať. Vracať ich budú obdarovaní.

Minister či vláda sa rozhodnú, ľudia dostanú. Raz cez lotériu, potom poštovou poukážkou alebo nejakým ďalším špeciálnym prídavkom. Posledným príkladom je schválená jednorazová odmena vo výške 350 eur zdravotníkom a sociálnym pracovníkom.

Presne takto sa to nemá robiť. Mátajú na tom najmä dva momenty.

Vláda sa tvári, že rozhoduje. Uveličí sa, posúdi a potom dopraje. Veď na to tu je, má rozhodovať. Ale takto, od prípadu k prípadu a bez súdnosti?

Určite nie.

Vláda má konať koncepčne. Keď je málo zaočkovaných, má hľadať všetky príčiny, ktoré očkovanie sťažujú. Ak to inak nejde, nech trebárs pošle lekára s injekciou priamo až do bytu záujemcu. Ale nebude ho korumpovať.

Keď je málo zdravotníkov a tí, čo ostali, sú preťažení, má hľadať príčiny. Napríklad, ako na to nedávno upozornil v Štandarde najvyšší kontrolór v republike, mala by sa zamyslieť, prečo polovica záujemcov o štúdium na zdravotníckych školách ostáva pred ich bránami. A aké profesie tieto brány opúšťajú.

Druhý moment. Vo vláde sa tvária, akoby z času na čas rozviazali plný mešec a odsypali z neho tým najnúdznejším alebo jednoducho tým, ktorých treba presvedčiť. Nie je to tak, z mešca niet čo vysypať. Špajza je stále prázdna.

A tak sa rozdáva na dlh.

Aj tie milióny eur, ktoré pôjdu na 350-eurové darčeky, budú na dlh. Treba si ich požičať. Budúci rok vyrobí štát podľa schváleného rozpočtu dlh päť miliárd eur. Aby bol jasnejšie, o čo ide – na každého obyvateľa to bude bezmála 1 000 eur nového dlhu.

Alebo ešte výstižnejší príklad z tohto roka. Pri obrovskom deficite štátneho rozpočtu šplhajúcom sa po májovej úprave až k 12 miliardám eur, by mala celá vláda žiť zo skutočných príjmov iba prvých sedem mesiacov. Potom už len na dlh. 

Tu nejde o to, či vláda na ochranu životov dopraje, ako to zvykne hovoriť minister Matovič. Ide o spôsob riadenia štátu a dôsledky takéhoto riadenia. Na pandémiu sa dá zvaliť kadečo.

Zdravotníci si určite zaslúžia lepšie odmeňovanie. To sa však nedosiahne jednorazovými darčekmi. V systéme načim zmeniť to, čo sa roky zanedbávalo. Ak tým má byť schválená koncepcia nemocničnej reformy, dobre, hoci otáznikov je okolo nej veľa. Ale prečo ju znehodnocovať nedôstojnými vianočnými darčekmi pre zdravotníkov?  

Čoskoro sa táto politická koalícia dostane do polčasu vládnutia. Koncepčného postupu sme videli málo. Veľa času jej neostáva, na darčekoch z požičaného sa nedá stavať. Pandémia problémy nielen spôsobila, ona ich veľa odhalila.


Ďalšie články