Na východných hraniciach sú rozsiahle kolóny. Pred Vianocami sa vracajú Ukrajinci pracujúci v zahraničí

Kolóna áut pred hraničným prechodom Ubľa. Foto: Štandard Kolóna áut pred hraničným prechodom Ubľa. Foto: Štandard

Ukrajinci pracujúci v Európskej únii upchali hraničné priechody s Ukrajinou. Okrem nich sa domov vracia zvýšený počet kamiónov, čo spôsobuje rozsiahle zápchy a dlhé čakacie doby na hraničných priechodoch.

Slovensko má s Ukrajinou tri hraničné priechody. V tieto dni sú však všetky upchaté.

Kolóna pred obcou Ubľa má už viac ako sedem kilometrov a siaha aj do susednej obce Dúbrava. Dopravu na mieste riadia policajti. Čakacia doba podľa miestnych prekročila 13 hodín. Ukrajinský občan, ktorý sa vracal z práce v Česku na sviatky domov, pre Štandard povedal, že do kolóny spolu s kolegami, čo s ním cestujú, vstúpili o 3:30 nad ránom. Slovensko opustil až po 16:30 popoludní.

Ešte horšia situácia by mala byť na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Kolóna tu meria zhruba sedem kilometrov a prechádza obcami Krčava a Orechová. Osobné autá tu podľa informácií Štandardu čakajú zhruba 15 až 17 hodín. Kamiónom, pre ktoré to je jediný priechod na Ukrajinu, to trvá takmer 48 hodín.

Plný je aj priechod pre peších v obci Veľké Slemence. Podľa portálu Finančnej správy sa tam už čaká viac ako pol hodiny. Finančná správa taktiež udáva, že osobná doprava na výstup z Európskej únie vo Vyšnom Nemeckom čaká šesť hodín a v Ubli sedem. Čakacia doba je v skutočnosti omnoho dlhšia.

Na mieste rozsiahlych kolón sú prítomní policajti, ktorí zabezpečujú, aby prichádzajúce autá nezablokovali priľahlé obce, a zabezpečujú poriadok.

Dôvodom, prečo sú hraničné priechody plné, sú blížiace sa vianočné sviatky a koniec kalendárneho roka, s čím sa spája vyšší počet kamiónov a najmä pohyb Ukrajincov, ktorí sa v vracajú zo štátov Únie. Vo veľkom počte pracujú najmä v Českej republike, Rakúsku a Nemecku.

Policajti oslovení Štandardom hovoria, že takáto situácia sa v čase Vianoc opakuje na hraničných priechodoch každý rok. Podľa ich slov v minulosti boli aj roky, keď kolóny pred Vyšným Nemeckým siahali až do takmer 15 kilometrov vzdialených Sobraniec.

Iniciatíva Diaľnica na Zemplíne vytvorila z hranice od Vyšného Nemeckého sériu videí.


Ďalšie články