Komu záleží na súkromí, aplikácia Privacy Dashboard prináša novú funkciu operačného systému Android 12

privacy_dashboard_1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Pocit bezpečia na internete je pre väčšinu ľudí dôležitý. Často sa v médiách hovorí o sledovaní a zhromažďovaní našich údajov. Najlákavejšie sú v tomto prípade údaje o polohe či dokonca sledovanie prostredníctvom fotoaparátu alebo odposluch mikrofónom.

Práve na tieto tri aspekty sa zameriava aplikácia Privacy Dashboard, ktorá je vernou kópiou novej funkcie operačného systému Android 12 s rovnakým názvom. Výhody novinky prináša pre používateľov so staršou verziou Androidu.

Vyžaduje si niekoľko povolení, aby fungovala spoľahlivo

Pri prvom otvorení aplikácie vás Privacy Dashboard informuje o nových funkciách aplikácie. Vývojári stále pracujú na jej zlepšeniach a medzi používateľmi si našla množstvo fanúšikov. Z Obchodu Play si ju stiahlo už viac ako 100-tisíc používateľov.

Pred používaním Privacy Dashboard budete musieť aplikácii udeliť povolenia na prístup k polohe, ako aj na zjednodušenie prístupu. Takto budete môcť monitorovať ostatné nainštalované aplikácie a ich aktivitu.

Foto: Martin Minka

Na používanie vás upozorní farebná ikonka

Hneď ako získa Privacy Dashboard potrebné prístupy, môže vás spoľahlivo upozorňovať na to, keď nejaká aplikácia využíva polohu zariadenia, mikrofón alebo fotoaparát. Ide napríklad o situácie, keď máte zapnutú navigáciu, posielate fotku cez Messenger alebo nahrávate hlasovú správu na WhatsApp.

Upraviť ikonku môžete priamo v nastaveniach aplikácie. Meniť sa dá jej farba, rozmer, umiestnenie či priehľadnosť. Takisto sa môže ikonka po niekoľkých sekundách minimalizovať na malú bodku, ktorá zostane svietiť po zvyšný čas.

Zhromaždené údaje sú na jednom mieste

Privacy Dashboard monitoruje a ukladá údaje o tom, kedy a ako dlho aplikácie využili spomínané prvky. Následne ich zhromaždí do chronologickej osi a grafu na úvodnej stránke aplikácie.

Takto máte prehľad o tom, ktoré aplikácie majú prístup ku vašej polohe, fotoaparátu a mikrofónu. Ak sa vám nepáči, že niektorá z nich využíva zverené povolenia nad nevyhnutnú mieru, môžete jej to v nastaveniach vášho smartfónu zakázať.

Foto: Martin Minka

Privacy Dashboard: Majte prehľad o svojom súkromí v smartfóne

Aplikácia Privacy Dashboard je užitočná hlavne pre tých, ktorí chcú mať prehľad o využívaní citlivých údajov aplikáciami v smartfóne. Nedokáže síce ochrániť pred veľkými únikmi dát, ale pomôže vám odhaliť, ak nejaká aplikácia koná nad rámec svojich povinností.


Ďalšie články