Fiala o prvej zahraničnej ceste na Slovensko: Nič iné mi ani nenapadlo, je to jasná voľba

Predseda českej vlády Petr Fiala. Foto: TASR/AP Predseda českej vlády Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Šéf novej českej vlády by mal na Slovensko prísť už začiatkom januára. Povedal to po prvom zasadnutí kabinetu, ktorý si popri krotení pandémie stanovil ako naliehavé priority opatrenia proti rastúcej inflácii a vysokým cenám energií.

„Moja prvá zahraničná cesta – a nič iné mi ani nenapadlo – bude na Slovensko,“ ohlásil po prvom zasadaní vlády jej predseda Petr Fiala. Cesta sa podľa neho už pripravuje a predpokladá, že sa uskutoční začiatkom januára. „Myslím si, že Slovensko je jasná voľba, nielen pre historické spojenie oboch našich krajín, ale, samozrejme, aj preto, že naše krajiny majú mimoriadne priateľské vzťahy a spoločné záujmy,“ povedal Fiala.

Návšteve Fialu bude predchádzať prvá pracovná zahraničná cesta nového českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského. Na Slovensko príde už v pondelok 20. decembra. Tunajšie ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že slovenský rezortný partner Ivan Korčok prerokuje s českým partnerom aktuálne otázky dvojstrannej a regionálnej spolupráce. Predmetom stretnutia bude aj medzinárodno-bezpečnostná situácia vrátane situácie na Ukrajine, na bielorusko-poľských hraniciach či západnom Balkáne.

Vzájomné prvé zahraničné návštevy slovenských a českých predsedov vlád majú dlhodobú tradíciu. Po zostavení novej vlády v marci 2020 cestoval vtedajší šéf kabinetu Igor Matovič najskôr do Prahy, kde rokoval s partnerom Andrejom Babišom. V dôsledku vtedajšej vážnej pandemickej situácie sa jeho prvá zahraničná návšteva uskutočnila až v júni.

Akútne priority

Vláda Petra Fialu nastúpila tiež v čase vážnej pandemickej situácie. Napriek tomu sa rozhodla nepožiadať parlament o predĺženie núdzového stavu, ktorý sa má skončiť 25. decembra. Ak sa však situácia zhorší, je pripravená rýchlo konať.

Medzi akútne priority vlády patrí zostavenie nového štátneho rozpočtu s nižším deficitom, ako navrhoval dosluhujúci kabinet Andreja Babiša. Jedným z dôvodov je vyrovnať sa so súčasnou rastúcou infláciou.

Druhou krátkodobou prioritou je popasovanie sa problémom vysokých cien energií. „Musíme ich riešiť hneď a sme na to pripravení,“ vyhlásil Fiala. Vláda na to vymenovala  pracovnú skupinu, ktorá má čoskoro prísť s konkrétnymi návrhmi.  


Ďalšie články