Na čele CDU bude ekonomický liberál, ktorého kedysi odstránila Merkelová

246627408_1063828784390167_6627137092177162871_n Foto: Merz/FB

Friedrich Merz je právnik, ktorý počas dlhých rokov mimo politiky zarábal ako lobista a v službách finančnej oligarchie, naposledy ako predseda dozornej rady nemeckej pobočky spoločnosti BlackRock, najväčšieho správcu finančných aktív na svete.

Členovia nemeckej opozičnej strany CDU podporili kandidatúru Friedricha Merza na post nového šéfa strany. Merz vo vnútrostraníckom hlasovaní zvíťazil s veľkým náskokom pred ďalšími dvoma kandidátmi. Nový predseda CDU, ktorý vo funkcii nahradí Armina Lascheta, bude oficiálne zvolený až na januárovom zjazde.

Do hlasovania prostredníctvom internetu alebo poštou sa zapojili zhruba dve tretiny zo 400 000 členov Únie. Spomedzi nich 62,1 percenta podporilo Merza, bývalého šéfa frakcie CDU v Spolkovom sneme a niekdajšieho oponenta Angely Merkelovej.

Ďaleko za ním skončil s necelými 26 percentami predseda zahraničného výboru Bundestagu Norbert Röttgen. Najmenej členov CDU (12,1 percenta) podporilo Helgeho Brauna, ktorý donedávna pôsobil ako šéf úradu bývalej kancelárky Angely Merkelovej.

Ak by žiaden z trojice kandidátov nezískal viac než 50-percentnú podporu, nasledovalo by druhé kolo hlasovania. Členovia strany mohli o predsedovi CDU hlasovať vôbec po prvý raz.

Nového lídra oficiálne zvolí až 1001 delegátov virtuálneho zjazdu CDU, ktorý sa uskutoční 21. a 22. januára v Hannoveri. Zvolenie Merza by však malo byť už len formalitou.

Kto je Merz

Právnik a podnikateľ Friedrich Merz (66) je ekonomický liberál, na rozdiel od Merkelovej odmietal multikulturalizmus, o post predsedu Únie sa uchádzal už tretí raz. Podporu má prevažne medzi – ak to slovo možno použiť – konzervatívnejšie a pravicovo orientovanými členmi strany. Pozorovatelia predpokladajú, že Merz posunie stredopravicovú Úniu viac doprava. Zrejme ale najviac v ekonomickom zmysle slova, návrat ku kresťanskej demokracii očakávať nemožno.

Martin Leidenfrost Merza pred časom charakterizoval takto:

Milionár, ktorý sa preriekol

Friedrich Merz má už 65 rokov a rozhodne nie je považovaný za slušáka. Právnik, ktorý počas dlhých rokov mimo politiky zarábal ako lobista a v službách finančnej oligarchie, naposledy ako predseda dozornej rady nemeckej pobočky spoločnosti BlackRock – najväčšieho správcu finančných aktív na svete. Bez pochýb je milionár a vlastní súkromné lietadlo – už len tým predstavuje pre Zelených a mnohých zozelenelých kresťanských demokratov červené súkno.

Hoci ho nič nespája s konzervativizmom trumpovského razenia, pôsobí v nemeckých reáliách ako enfant terrible. Nejaké tvrdé jadro v strane, napríklad mládežnícky zväz, ho vášnivo podporuje, široká verejnosť mu nemôže prísť na meno.

Merz je reliktom deväťdesiatych rokov. Atlantista, bývalý predseda úctyhodnej proamerickej organizácie Atlantický most (Atlantikbrücke), je považovaný za konzervatívca, ide pritom o konzervativizmus, aký prevládal v republikánskej strane pred Trumpom. Jedným slovom neokon, protrhový liberál, ktorého nezaujíma nič iné ako ekonomika. Nedávno mal médiami nafúknutý škandál, keď na otázku, či by mal problém s homosexuálnym kancelárom, dal jedinú správnu odpoveď („nie“), potom ale ešte dodal:

„Otázka sexuálnej orientácie nie je vec, ktorú má riešiť verejnosť. Pokiaľ to bude v rámci zákona a pokiaľ sa to netýka detí – v tomto okamihu je však pre mňa dosiahnutá absolútna hranica – nie je to témou pre verejnú debatu.“ Spájanie homosexuality s pedofíliou z Merza však ešte nerobí bojovníka za tradičné rodinné hodnoty. Asi je to len postarší pán, ktorý sa preriekol.

Friedrich Merz bol 18 rokov mimo špičkovej politiky. Je jednou z mnohých politických mŕtvol, ktoré lemujú cestu Angely Merkelovej k moci. Tento výnimočný rečník bol ako predseda frakcie CDU faktickým vodcom opozície, v roku 2002 ale Merkelová potrebovala ten flek pre seba, nič osobné, ale musel ísť. Odvtedy má povesť večného arcinepriateľa večnej kancelárky. Veľa za to nerobil, vlastne si 18 rokov len užíval prachy od rôznych pochybných finančníkov. Ak bude zvolený, bude to cestovanie v čase. Znamenalo by to, že sa strana rozchádza s Merkelovou a jej líniou fluktuujúceho stredu. Znamenalo by to, že Merz ju (ako jediný) prežil.

Koniec citátu, celý starší text nájdete tu.

Bude to aj reakcia na FDP a Scholzovu vládu

Strane sa nedarí nájsť novú výraznú osobnosť lídra už od decembra 2018, keď sa tejto funkcie vzdala Angela Merkelová. Súčasný predseda CDU Armin Laschet je vo funkcií len od januára, keď v súboji o líderstvo porazil Mertza a Röttgena. Laschetovo zotrvanie v predsedníckej funkcii sa však stalo neudržateľné po historickom neúspechu CDU v septembrových spolkových parlamentných voľbách, v dôsledku ktorého musela táto dlhoročná vládnuca strana odísť do opozície. Novú koalíciu v decembri vytvorili sociálni demokrati, Zelení a liberáli z FDP.

(tasr, mal, jad)


Ďalšie články