Rusi zverejnili svoje požiadavky voči NATO: Žiadni noví členovia či základne v postsovietskych krajinách

Vladimir Putin, Valerij Gerasimov, Sergej Šojgu Zľava Valerij Gerasimov, Vladimir Putin a Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Rusko v piatok zverejnilo návrhy bezpečnostných zmlúv s NATO a USA a žiadalo urýchlené rokovania s Washingtonom. Informovala o tom agentúra AFP.

Rozsiahle návrhy zmlúv sú podľa Ruska dôležité pre jeho bezpečnosť. NATO podľa nich nesmie žiadnym novým krajinám povoliť vstup do Severoatlantickej aliancie. Moskva takisto žiada, aby NATO v postsovietskych krajinách nebudovalo svoje základne.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov povedal, že Rusko je pripravené naliehavé bezpečnostné rokovania s USA uskutočniť už v sobotu.

„Sme pripraví okamžite, dokonca aj zajtra – doslova zajtra, v sobotu – vycestovať na rozhovory s USA v tretej krajine,“ povedal a dodal, že Američanom bola v tejto súvislosti navrhnutá švajčiarska Ženeva.

Situácia medzi Ruskom a Západom je v súčasnosti napätá najmä v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny, pripomína AFP.

Západ obviňuje Moskvu z prípravy invázie na Ukrajinu a tvrdí, že Rusko na hraniciach s touto krajinou rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Ruský prezident Vladimir Putin možnú inváziu odmieta a viní NATO zo stupňovania napätia. Takisto žiada „právne záruky“, že Aliancia sa nebude rozširovať smerom na východ.

Rusko chce, aby NATO zrušilo prísľub rozšíriť svoje rady o Ukrajinu a Gruzínsko, spresňuje AFP.

Rusko a NATO by podľa návrhu dokumentov mali pracovať aj na tom, aby „zabránili incidentom“ v oblasti Baltského a Čierneho mora, a medzi Alianciou a Moskvou by mala byť zavedená horúca linka pre prípad „núdze“. NATO by takisto malo obmedziť počet rozmiestnených rakiet.

(tasr)


Ďalšie články