Med vnímame ako potravinu alebo sladidlo. Často si neuvedomujeme jeho biologické vlastnosti. Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied sa to so skupinou vedcov usiluje zmeniť. Zaoberajú sa použitím medu v medicíne a jeho kvalitou, čím mu chcú dať vyššiu pridanú hodnotu.

Med sa používa na klinikách na liečbu pacientov s chronickými ranami, popáleninami, preležaninami či vredmi predkolenia. Musí mať však medicínsku kvalitu – musí ísť o stopercentný sterilný včelí med.

„Med je zmesou látok a ak z neho vytiahneme jednu látku, nikdy nie je taká aktívna ako celok. Je to výhoda, lebo naň nevzniká rezistencia ako pri antibiotikách,“ vysvetľuje Majtán.

V Európe máme asi päť medov medicínskej kvality. Čoskoro by aj Slovensko mohlo mať vlastný medicínsky med – takzvaný jedľový medovicový.

Medovicový med je unikátny a kvalitou svetový

Medovicový med môže byť z listnatých aj ihličnatých stromov. Je to jediný med živočíšneho pôvodu, neobsahuje peľové zrná. Vzniká tak, že vošky sa premnožia na stromoch, napichnú ihličie a berú zo stromu miazgu. Tú následne spracujú, proteíny využijú a cukorný roztok vylúčia. Tieto drobné výlučky zbierajú včely. Keďže neobsahuje rastlinné proteíny, je vhodný aj pre alergikov.

Ide skôr o tmavší med, ktorý má vyšší podiel polyfenolických látok. Vďaka tomu má vyšší antibakteriálny, protizápalový a imunostimulačný účinok. Keď sa vošky premnožia a je ideálne počasie, medovice je veľa. Málo medovicového medu je súhrnom viacerých faktorov – napríklad intenzívne dažde či búrka.

Ilustračný obrázok. Foto: Matúš Zajac

Neobávajte sa mestského ani skryštalizovaného medu

(viac…)




Najnovšie autorské články