Tipy na víkend: Otužovanie s Depaulom, rozprávka z SND, Havel aj nová dráma so Sandrou Bullockovou

267168888_10157981544197245_3335439482968489511_n Narodil sa chrobáčik. Foto: Slovenské národné divadlo/FB

Pred nami je už štvrtá adventná nedeľa, ale výber tipov na víkend nebude čisto vianočný. V televízii si môžete pozrieť drámy alebo akčné filmy. V sobotu môžete zájsť na Zlaté piesky a podporiť akciu organizácie Depaul Slovensko alebo si pozrieť predstavenie Slovenského národného divadla.

SOBOTA

Organizácia Depaul Slovensko si na sobotu pripravila program pre tých najodvážnejších. Na podporu ľudí bez domova sa môžu ľudia v sobotu na Zlatých pieskoch o 10:00 otužovať. Cieľom kampane je získať podporu pre činnosť neziskovky, ktorá denne poskytuje teplé jedlo a nocľah viac ako 300 ľuďom bez domova každý deň. Celá akcia má myšlienku: Ľudia bez domova sú tiež otužilcami, no nedobrovoľnými, ktorí sa nemajú kde zohriať. Ľudí, ktorí prídu podporiť akciu, čaká kapustnica a čaj na zahriatie. Ak viete a môžete pomôcť, neváhajte.

Foto: Depaul Slovensko

Slovenské národné divadlo nezabúda ani na mladších divákov a tentokrát si naša prvá scéna pripravila na sobotu záznam pôvodnej baletnej rozprávky Narodil sa chrobáčik. Chrobáčikovia nielen ožijú, ale sa aj roztancujú na hudbu slovenského skladateľa Tibora Freša. Príbeh sa odohráva počas jedného roka, keď sa striedajú štyri ročné obdobia, tie sú hlavným výtvarným motívom jednotlivých obrazov. Predstavenie Narodil sa chrobáčik začne o 10:00.

Divadlo Nová scéna počas svojej sezóny priblížilo umelecký a osobný život sólistov, ktorí účinkujú v divadle. Teraz prichádzajú s tým najlepším, čo odznelo na koncertoch Malej nočnej hudby. Celým programom budú sprevádzať herci a moderátori Dávid Hartl a Patrik Vyskočil. Hudobné čísla budú pod vedením Ľubomíra Dolného. Veľká vianočná hudba začne svoj live stream o 17:00.

V sobotu uplynie 10 rokov od smrti Václava Havla. Programy venované československému a potom českému prezidentovi sa vysielali už vo štvrtok, pokračujú v piatok aj sobotu, najmä na ČT art a ČT2. Niekoľko programov nájdete aj na Havlovej webstránke, ale my vám odporučíme radšej text. Hneď dva, ale krátke. Jeho List z väzenia a text, ako sa spoznal s Dominikom Tatarkom, nájdete ich tu.

NEDEĽA

„Víte, co je tady nejkrásnější? Ty rána! Ty rána taky, Marti, ale ty večery…“ Toto je citát z filmu, ktorý je klasikou aj medzi klasikami. Lavičkovci by mali radi nejakú chalupu, kde by si mohli oddýchnuť. Najlepšie niekde pri lese na vidieku. Zoznámia sa s dedom Komárkom, ktorý takú chalupu má. Dokonca ju chce aj predať, ale až časom. Kým ten čas príde, povie rodine Lavičkovcov, že sa môžu na víkendy nasťahovať k nemu. Lavičkovci sa veľmi rýchlo udomácnia a cítia sa ako doma, no tento pocit ich prejde, keď sa začnú komplikácie s Komárkom, ktorý vyzerá, že sa odsťahovať nechystá. Snímka Na samotě u lesa sa odvysiela o 16:10 na Jednotke.

Režisér Alejandro González Iñárritu sa po tretíkrát spojil so scenáristom Guillermom Arriaganom a vytvorili spolu film Babel. V slovenskom preklade Babylon, ale keďže film išiel už do kín v čase, keď sa mnohé anglické názvy prestali prekladať, niektorým tá pointa môže uniknúť. Vo filme sa vykresľujú rôzne osudy ľudí, ktoré na prvý pohľad so sebou vôbec nesúvisia. Richard a Susan sú na zájazde v Maroku, no ich pobyt sa musí predĺžiť pre Susaninu chorobu. V Japonsku zas hluchonemé dievča rieši psychické problémy. Problémy má od samovraždy svojej matky. Pastieri v Maroku dostali od svojho otca zbrane na stráženie oviec. Pušku chcú hneď vyskúšať, no guľka letí ďalej, ako predpokladali a postrelí práve Susan, všetko je prepletené a vytvára babylonský chaos. Film Babel z roku 2006 pôjde o 22:15 na Dvojke.

Drogový kuriér Bradley sa nechtiac dostáva do prestrelky s policajtami, za to je odsúdený na sedem rokov v pokojnom väzení v strednom stupni stráženia. Jeho plán je prežiť vymeraný čas a odísť preč. No všetko sa mení, keď mu mexický kartel oznámi, že mu uniesli ženu a pustia ju len vtedy, ak zabije iného väzňa. Samozrejme, nebude to vôbec jednoduché, väzeň, ktorého má zabiť, sa nachádza na najprísnejšie stráženom oddelení 99. Bradley sa pokúsi, aby ho na toto oddelenie preložili, a problémy začnú pribúdať. Film Blok 99 začne o 22:50 na TV JOJ.

Netflix v poslednej dobe pridáva do ponuky už viacero vianočných filmov, no našla sa aj jedna dráma. Film s oskarovou herečkou Sandrou Bullockovou. V nemilosti (The Unforgivable) hovorí príbeh Ruth, ktorú po 20-tich rokoch prepustia z väzenia. Odsedela si svoje, ale trest nekončí ani vonku. Väzenie ju asi poznačilo, vie byť drsná a násilná. No má jeden cieľ, a to stretnúť sa so svojou sestrou Katherine. Stretnutiu bránia jej adoptívni rodičia.

Knižný tip: Monika Paločková je mladá lekárka, ktorá najprv skúsila dráhu modelky, no stále ju ťahalo niečo, kde by svoj potenciál využila viac. Rozhodla sa pre medicínu. Po škole odišla do Afriky, kde prešla štáty ako Keňa, Burundi, Južný Sudán a potom aj Albánsko v Európe. Pracovala ako lekárka a snažila sa pomáhať, no veľa sa tam naučila aj sama o sebe aj svete. Všetky svoje príbehy, ktoré zažila, teraz zvečnila v podobe knihy Hakuna Matata. Prvý náklad knihy sa rýchlo vypredal, práve prebieha dotlač.

Ak ste doteraz neverili, skúste – pekné dievčatá môžu zachrániť svet.


Ďalšie články