Vatikán dostane KO, myslia si niektorí vatikanisti o procese s kardinálom Becciuom a inými

V Miláne zatkli ženu, na ktorú vydala zatykaè Svätá stolica Giovanni Angelo Becciu. Foto: TASR/AP

Pápežove narodeniny, Benediktova Európa, ale aj ženy v cirkvi a vatikánsky megaproces. Najmä o tomto vatikanisti písali v predvianočnom čase.

Ďalšie pojednávanie s kardinálom Giovannim Angelom Becciuom a inými v ostro sledovanom „procese storočia“ bolo veľmi krátke a opäť neprinieslo nič zásadné. Ďalšie bude až po Vianociach na budúci rok. Tohtotýždňové zasadnutie sa pritom konalo dva týždne po pôvodne plánovanom termíne. Sme otvorené stavenisko, komentoval šéf Vatikánskeho súdu.

Bergogliovci vítali megaproces ako predzvesť triumfu pápežových reforiem a predpovedali rýchly rozsudok. Hrozí, že „Vatikán dostane ,KO'“, myslia si naopak niektorí novinári, používajúc boxerský slovník. Podľa nich sa súdne konanie začína odznova a koniec je v nedohľadne.

To nie je pekný darček pre pápeža Františka, ktorý v piatok oslávil 85 rokov. Jeho predchodca Benedikt XVI. v jeho veku odstúpil, no médiá Františka vidia pri sile. Narodeninové gratulácie prišli ako obvykle z celého sveta, na čo sa pozrieme aj v citáte týždňa.

Rada kardinálov a Ženy v synodalite

V miništáte sa diskutovalo o rozpočte Svätej stolice na rok 2022, o aktuálnej politicko-zdravotnej situácii a o pandémii. Zasadala totiž Rada kardinálov, ktorá pomáha pápežovi Františkovi pri správe cirkvi a príprave novej apoštolskej konštitúcie. Osobne sa jej zúčastnila väčšina prelátov i pontifik. Kardináli hovorili aj o synodálnom procese, čo bolo predmetom ďalšej akcie.

Na konferencii Ženy v synodalite vystúpilo päť žien, ktoré sú na dôležitých pozíciách v Synode biskupov a v prebiehajúcej Synode o synodalite. Účastníčky na význačnom podujatí s účasťou vatikanistov a veľvyslancov pripomenuli, že nie všetci veriaci chápu skutočnú podstatu cirkvi, ktorá je v prvom rade synodálna. Grécke slovo synoda odkazuje na spoločné kráčanie, k čomu sú pozvaní všetci pokrstení.

Ženy v synodalite. Foto: Bohumil Petrík

Obavy, starosti a túžby v súvise so synodou sa majú vyriešiť práve v prebiehajúcom synodálnom procese. Ako už písal Štandard, pre niektorých ide o najväčší katolícky projekt od Druhého vatikánskeho koncilu.

Ratzingerova Skutočná Európa

Na Pápežskej univerzite Svätého kríža predstavili knihu textov kardinála Josepha Ratzingera a neskoršieho pápeža Benedikta XVI. o Európe: Skutočná Európa: Identita a misia. Predhovor napísal pápež František. Vyšla nedávno pri príležitosti 50. výročia uzavretia diplomatických vzťahov medzi Európskou úniou a Svätou stolicou, čo si oba subjekty pripomenuli minulý rok.

Na prezentácii kritizovali smerovanie EÚ i to, že v nedávnom dokumente Eurokomisa radila v mene inklúzie nahradiť Vianoce slovom prázdniny. Účastníci diskusie, medzi nimi emeritný kardinál Giovanni Battista Re a politici, pripomenuli aktuálnosť Ratzingerovej vízie: Európa vznikla z plodného stretnutia kresťanstva a gréckej racionality, ktorú však dnes nahradila účelová, inštrumentálna rozumovosť. Starý kontinent sa už nehlási ani k svojim koreňom, ktoré sú primárne kresťanské, vyjadrili spíkri svoje znepokojenie a pozvali k čítaniu Ratzingerovej spisby.

Kardinál Giovanni Battista Re. Foto: Bohumil Petrík

Francúzski biskupi u pápeža

Pápež František prijal na audiencii aj niekoľko francúzskych biskupov. Ocenil prácu episkopátu v boji proti sexuálnemu zneužívaniu v súvise so správou o zneužívaní v tamojšej cirkvi. Pontifik sa má stretnúť s hlavným autorom tejto závažnej i kritizovanej správy, a to v bližšie neurčenom čase.

Na audiencii sa zmienili aj o kauze Aupetit. Najvyšší katolícky líder vyjadril smútok, že musel prijať rezignáciu parížskeho arcibiskupa, no atmosféra, ktorá sa okolo neho vytvorila, by neumožnila pokojne spravovať hlavné mesto Francúzska. Tomu sa Štandard venoval v osobitnom článku.

Citát týždňa

Vyberáme z gratulácií, ktoré k 85. narodeninám pápežovi poslali deti žijúce v ťažkých sociálnych podmienkach na periférii Ríma:

„Kedy nás navštíviš?“ – „Čakáme ťa tu.“ – „Chcem ťa objať.“


Ďalšie články