Zásobujte ľudí vitamínom D, zlegalizujte účinný liek na Covid, žiada v petícii analytik Mesík

Juraj Mesík. Foto: reprofoto/Facebook Juraj Mesík. Foto: reprofoto/Facebook

Analytik globálnych rizík, lekár a bývalý špecialista Svetovej banky Juraj Mesík už dlhší čas upozorňuje na neadekvátne kroky rezortu zdravotníctva v rámci liečby ochorenia Covid-19.

Analytik preto založil internetovú petíciu s názvom „Žiadame účinnú ochranu a účinnú liečbu Covidu-19.“ V úvode textu Mesík podotýka, že oficiálne zomrelo v dôsledku pandémie na Slovensku viac ako 1 440 ľudí. Predpokladá ale, že skutočné číslo je ešte vyššie.

Petíciou preto žiada aplikáciu niekoľkých krokov: „Okamžite spustiť rozsiahly program zásobovania obyvateľstva vitamínom D a program fortifikácie základných potravín vitamínom D podľa škandinávskych noriem. Cieľom tohto programu je dosiahnuť rýchle zvýšenie hladín vitamínu D v krvi celej populácie Slovenska,“ píše sa v petícii, pričom o význame vitamínu D informovalo už viacero štúdií.

Účinné liečivo

Mesík ďalšej žiada bezodkladne umožniť lekárom účinnú a lacnú liečbu ochorenia podľa terapeutických protokolov svetových špičiek, najmä podľa Dr. McCullougha. Nakoniec, žiada zlegalizovanie účinného lieku na Covid-19 akým je ivermectin.

„Bezodkladne legalizovať dovoz lieku ivermectin na Slovensko, zabezpečiť jeho dovoz alebo výrobu na Slovensku a sprístupniť ho ambulantným lekárom a lekárkam stojacim v prvej línii zápasu s epidémiou,“ pokračuje znenie.

Podľa štúdii má mať tento liek až 100 percentnú účinnosť pri novom koronavíruse, pričom liečivo je známe už 40 rokov. Ide o štandardnú látku, ktorá je na zozname základných liečiv WHO a užívajú ju aj deti.

Mesík už dlhšie upozorňuje napríklad na to, že na Slovensku je pacientom stále podávaný drahý liek remdesivir. Ten je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nielenže neúčinný, ale dokáže priebeh ochorenia aj zhoršiť.


Ďalšie články