Fica zadržali a obvinili z trestného činu podnecovania. Hovorí o absurdnosti a zastrašovaní

Robert Fico Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica odviedla vo štvrtok polícia pred tým, ako sa mal začať stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Fico po prepustení z policajnej stanice povedal, že bol obvinený z trestného činu podnecovania.

„Predsedu strany Roberta Fica práve odviedli na policajné oddelenie na Lermontovovej ulici, aby zmrazili dnešnú rozlúčku s demokraciou, vyjadrenie nesúhlasu s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej,“ napísala strana na sociálnej sieti.

Bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že polícia Fica predviedla na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní (OČTK). Bližšie informácie poskytne polícia v piatok.

Predseda Smeru hovorí o zastrašovaní

Predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico vníma svoje zadržanie ako zastrašovanie zo strany ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO), ministrovho poradcu a exprezidenta policajtov Jaroslava Spišiaka a policajného prezidenta Štefana Hamrana. Povedal to pred policajnou stanicou, kde bol zadržaný pre trestný čin podnecovania. Podľa neho je tento dôvod vymyslený a zadržanie absurdné.

„Jediným účelom tohto smiešneho zákroku bolo, aby som sa nemohol zúčastniť autoprotestu,“ skonštatoval Fico.

Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Za absurdné považuje, že bol ako poslanec Národnej rady SR v rámci jeho práce takto predvedený na policajné oddelenie. Konanie polície vníma ako zastrašovanie zo strany ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana či špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.  

Robert Fico zdôraznil, že takýmto protestom nič protiprávne nerobili, chceli len pokojne vyjadriť nesúhlas so stavom demokracie na Slovensku a s politikou vlády SR. Nikto podľa neho nemal záujem vyvolávať napätie. „To, čo predstavila vládna koalícia, je koniec demokracie na Slovensku. To všetci uznáte,“ vyhlásil Fico. Podujatie bolo podľa neho v súlade so zákonom.     

Kritika Blanára aj Blahu

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár v súvislosti s policajným zákrokom vyhlásil, že protestujúcich to nezastaví. Nemyslí si, že policajti konali z vlastného presvedčenia, ale z donútenia. Ubezpečil, že v proteste budú pokračovať a dokončia to, čo majú pripravené bez toho, aby porušovali pravidlá. „Nezastaví to ani nás, ani bežných ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa na Slovensku deje,“ povedal na brífingu Blanár.

Poslanec Ľuboš Blaha hovorí o fašizme a policajnom terore. Policajný zásah prirovnal k zákroku „gestapákov“. Zdôraznil, že strana za Ficom stojí. Je presvedčený, že Fico neurobil nič zlé a protizákonné. Pripomenul, že odpor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za brutálny.

Exminister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD považuje zásah za nezákonný. Poukázal na to, že na obmedzenie osobnej slobody poslanca je potrebný súhlas Národnej rady SR, ktorý v tomto prípade absentuje. Predpokladá preto, že Robert Fico bude v krátkej dobe prepustený. Kaliňák hovorí o hrubom pošliapaní demokracie a zneužívaní právomocí verejného činiteľa. Verí, že bude vyvodená adekvátna zodpovednosť. V súvislosti s protestom podľa neho neporušili žiadne protipandemické opatrenia. Sprievod áut mestom nie je podľa neho zakázaný.

Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Opozičná strana na štvrtok večer pôvodne avizovala smútočný sprievod, ktorý sa mal začať na Tyršovom nábreží. „Keďže vládna koalícia a prezidentka odtrúbili demokracii zmarením referenda a nemožnosťou konať predčasné voľby, odpovieme im rovnakým zvukom,“ povedal Fico v stredu (15. 12.). Dopravu blokovať nechceli, strana verila, že polícia poskytne sprievodu súčinnosť.

Verejné zhromaždenia sú počas núdzového stavu zakázané. Polícia preto tento týždeň zadržala aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.

Hlas-SD: Je to absolútne neprípustné

Zadržanie predsedu opozičnej strany pre verejný prejav protivládneho politického názoru je absolútne neprípustné. Strana Hlas-SD tak reaguje na štvrtkové odvedenie lídra Smeru-SD Roberta Fica políciou pred ohláseným protestným sprievodom. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Neprijateľné zásahy polície voči záchranárom aj voči predstaviteľom opozície potvrdili vyjadrenia Hlasu, že núdzový stav neslúži vláde na zabezpečenie chodu zdravotníctva, ale potláčanie elementárnych ústavných práv a slobôd slovenských občanov,“ konštatuje strana.

(tasr)


Ďalšie články