Čo sa od piatka otvára v režime OP? Premyslite si však každú návštevu obchodu či prevádzky, vyzýva Mikas

otvorené obchodné prevádzky a niektoré služby v Košiciach Predajňa s textilom v Košiciach. Ilustračné foto: TASR/František Iván

Od piatka (17. 12.) sa na Slovensku pre očkovaných a tých, ktorí prekonali covid, otvárajú všetky prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo. Okrem toho budú môcť navštevovať aj múzeá, galérie, výstavné siene a knižnice. Výnimku zo zákazu hromadných podujatí budú mať aj tréningy športových klubov registrovaných pod športovými zväzmi.

V režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19) sa od piatka (17. 12.) otvárajú všetky prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo. Otváracie hodiny pre vybrané prevádzky však budú obmedzené od 5.00 do 20.00 hod. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Len v režime OP a za dodržania podmienok môžu byť od 5.00 do 20.00 hod. otvorené prevádzky fitness, prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo a reštaurácie a welness v hoteloch, avšak len pre ubytovaných. Otvorené v režime OP môžu byť aj autoškoly, lanovky a vleky.

Ktoré prevádzky budú pre všetkých?

Vyhláška vymenúva aj prevádzky, ktoré môžu byť otvorené od 5.00 do 20.00 hodiny v režime základ, teda pre všetkých bez ohľadu na ich imunitný status. Ide o drogérie, predajne novín a tlačovín či výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku vrátane príjmu reklamácií. Pre všetkých môžu otvoriť aj prevádzky telekomunikačných operátorov, poštových, bankových a iných finančných, poisťovacích a lízingových služieb a takisto aj oprava a servis elektroniky či iných vecí, strojov a zariadení.

Otvorené za týchto časových podmienok môžu byť aj kľúčové služby, obchodné miesta sieťových odvetví (elektrina, voda, plyn), predajne domácich a záhradkárskych potrieb, nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská či prevádzky poskytujúce liečebno-pedagogickú intervenciu alebo terapiu osobám so zdravotným postihnutím.

V režime základ môžu byť otvorené predajne potravín, liečebné kúpele, prevádzky verejného stravovania vrátane trvalých stánkov, ktoré vydávajú jedlá a nápoje zabalené na odber so sebou alebo donáškou a lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok či očné optiky.

Otvorené môžu byť v režime základ aj predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, zásielkový predaj tovarov, predajne náhradných dielcov pre motorové vozidlá, odťahové služby, práčovne a čistiarne, čerpacie stanice a pohrebné služby. Takisto aj služby technickej a emisnej kontroly.

Fungovať môžu i taxislužby, advokáti, notári, exekútori, správcovia konkurznej podstaty, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci, tlmočníci a prekladatelia. Zatvorené nebudú musieť byť ani zberné dvory, služby dlhodobého a karanténneho ubytovania, závodné, školské a podobné kuchyne a jedálne či obchodné domy.

Do obchodného domu sa dostanú všetci, ale…

To znamená, že do obchodného domu môže vstúpiť ktokoľvek, kontrola OP režimu bude vykonávaná až pri vstupe do jednotlivých prevádzok – do lekárne sa dostane každý, do predajne šatstva len očkovaní či ľudia po prekonaní ochorenia.

ÚVZ pripomenul aj podmienky vstupu do otvorených prevádzok – treba mať respirátor, dezinfikovať si ruky a dodržiavať dvojmetrové odstupy. Na 25 štvorcových metrov môžu prevádzky pustiť jedného človeka, to sa nevzťahuje na jedálne, taxislužby a vleky.

V taxíku môžu byť dvaja prepravovaní ľudia, po každom zákazníkovi treba vykonať dezinfekciu. V obchodných domoch nesmú byť otvorené detské kútiky a sedacie sekcie. Nesmie sa tam ani konzumovať jedlo či nápoje, môžu si tam však jedlo kúpiť a zobrať so sebou.

Povolené sú výlučne individuálne prehliadky

Povolenie pre otvorenie prevádzok bude v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19) platiť od 17. decembra aj pre múzeá, galérie, výstavné siene a knižnice.

V prípade múzeí, galérií a výstavných siení sú povolené výlučne individuálne prehliadky s kapacitným obmedzením jedna osoba na 25 štvorcových metrov.

Zbierkotvorné inštitúcie môžu byť otvorené v čase 05.00 – 20.00 hod., teda v čase, v ktorom neplatí zákaz vychádzania, schválený v utorok (14. 12.) vládou.

Športové aktivity sa rozširujú

Výnimku zo zákazu hromadných podujatí budú mať od 17. decembra tréningy športových klubov registrovaných pod športovými zväzmi, pričom všetci účastníci budú v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19).

V rámci rozšírenia povolení pre prevádzky sa v režime OP môžu otvoriť vonkajšie športoviská. Platí pre ne kapacitné obmedzenie jedna osoba na 25 štvorcových metrov alebo najviac 30 osôb. K povoleným podujatiam profesionálnych športových súťaží pribudne od 17. decembra aj florbal a extraligové súťaže mužov i žien. „Povoľujú sa hromadné podujatia nevyhnutné na výkon činnosti športových reprezentácií SR so súhlasom ministerstva školstva vydanom po 17. decembri 2021,“ dodal ÚVZ.

Povolené profesionálne súťaže vrátane medzinárodných (futbal, hokej, basketbal, volejbal, hádzaná a po novom florbal) sa môžu hrať len bez divákov, platí povinné testovanie hráčov a členov organizačného tímu, ktorí nie sú očkovaní alebo neprekonali COVID-19.

Výnimku zo zákazu majú i hromadné podujatia nevyhnutné na činnosť karanténnych tréningových centier pre vrcholový šport schválených Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Mikas: Neprepadajme ilúzii

Neprepadajme ilúzii, že ak sa uvoľňujú opatrenia, tak prichádzajú lepšie časy a môžeme stratiť ostražitosť, vyzýva hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pripomína, že epidemiologická situácia je stále veľmi vážna, a to aj napriek tomu, že pozorujeme jej zlepšenie v niektorých parametroch. Stále totiž nie je jasné, ako sa bude v populácii správať variant nového koronavírusu omikron.

„Preto sa opäť obraciame na verejnosť a ešte raz dôrazne žiadame, aby sa obyvatelia zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky a hromadného podujatia. Zvažujte, či sa napríklad tovar nedá z uvedenej predajne objednať online, alebo či sa nedá zvoliť čas, keď je v prevádzkach či na povolených podujatiach menej ľudí,“ konštatuje Mikas vo výzve, ktorú TASR poslal ÚVZ SR.

Opätovne zdôrazňuje nevyhnutnosť chrániť sa v interiéroch respirátormi. Apeluje tiež na udržiavanie dostatočných odstupov od iných ľudí a pripomína dezinfikovanie rúk. Odporúča zároveň vopred si premyslieť nákupy a kupovať radšej naraz viac vecí, než sa opakovane vracať do obchodu.

Výzva smeruje nielen na verejnosť, ale aj na prevádzkovateľov. Tých žiada, aby k dodržiavaniu nastavených podmienok pristupovali zodpovedne. Dbať by mali na dôsledné dodržiavanie kapacitných obmedzení, pravidelné vetranie a dezinfekciu plôch. Dohliadať by mali tiež na riadne prekrytie horných dýchacích ciest a dodržiavanie rozstupov vo svojom zariadení či prevádzke.

(tasr)


Ďalšie články