Kto koho prekonal, covid pacienta alebo pacient covid? Slovenčina naruby z najvyšších miest

Premiér vyzval NRSR na podporu reformy nemocníc, oznaèil ju za najdôležitejšiu Predseda vlády Eduard Heger (vpravo) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

Nech je situácia akákoľvek vážna, slovenčinu by sme nemali kriviť. Aj keď ide o predsedu vlády.

Slováci sa ako moderný národ zrodili v 19. storočí, združili sa okolo spisovného jazyka. Reč, ktorou rozprávajú, je dôležitá dodnes, spája nás často už iba ako jediná. Preto vo mne vždy hrkne, keď počujem nový nezmysel prenesený do jazyka.

Naposledy ma podvihlo, keď sa objavil pojem prekonaný, ktorý mal nahradiť dlhšie spojenie ten, čo prekonal. Šíri sa v médiách už mesiac. Možno to nebolo úplne prvý raz, čo táto náhrada vyšla na svetlo Božie, ale ja som to zachytil premiérovo z úst predsedu vlády Eduarda Hegera, keď v polovici novembra pred národom ohlasoval nové opatrenia proti pandémii.

V režime OTP – čo je, mimochodom, aj názov maďarskej banky, ktorá donedávna pôsobila na slovenskom trhu – bolo treba skratku vysvetliť troma jednoduchými slovami. A tak k pojmom očkovaný, testovaný pribudol ďalší – prekonaný. Prvé dve slová sa používajú dlhšie, aj tu by bolo správne nahradiť ich pojmami zaočkovaný, otestovaný, lebo takto to vyzerá, akoby sme hovorili o ľuďoch, ktorých práve teraz očkujú či testujú.    

To som nejako prehltol, veď v našom dynamickom jazyku sa stávajú horšie veci, a tu išlo zjavne o úmysel vytvoriť ľahko použiteľnú skratku. Avšak keď sa objavil pojem prekonaný, otvoril sa mi nožík vo vrecku. Kto koho prekonal? Zjavne malo ísť o označenie ľudí, čo prekonali covid. Pri takomto použití to vyzerá, akoby covid prekonal ich. A to je úplne iná kategória, vo zverejňovaných denných štatistikách tá najsmutnejšia.

Ak chcel autor skratky siahnuť po správnom výraze a ostať pri jednom slove, ostalo mu iba použiť príčastie prekonavší. To vyjadruje, že ide o človeka, čo prekonal covid.

S novou terminológiou prišla vláda. Keďže sa šíri z najvyšších a azda aj najpovolanejších miest, má znaky epidémie. O prekonaných počuť teraz všade. Trochu menej, ale predsa, vyšiel aj druhý kúsok, na Slovensku sa zrazu objavili esenciálne obchody. Tvar esenciálny je v poriadku, ale škoda, že sa niekto nezamyslel a na označenie obchodov so základným tovarom nenašiel iné, pôvodné slovenské slovo.

Uvedomujem si, že vláda má vážnejšie starosti, ako sledovať čistotu terminológie. V tomto prípade však nebolo treba veľa, stačilo nechať prejsť texty jazykovou korektúrou. V médiách s písaným slovom je to povinnosť, i keď výsledok nebýva stopercentný.

Výraz prekonaný v uvedenom slovnom spojení si tak už mesiac žije vlastný život. Zahniezdil sa vo verejnom jazyku, ťažko ho bude vyháňať. Chcem ostať optimistom, povzbudzuje ma prvý pokus o nápravu, zachytil som ho v stredu v správach RTVS. Prvý raz som začul pojem prekonavší.  


Ďalšie články