Výzvu proti zákazu verejných bohoslužieb podpísalo 20-tisíc ľudí. Signatári ju odovzdali na Úrade vlády

Tretia adventná nede¾a v kostole v Trebišove Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Signatári výzvy proti zákazu verejných bohoslužieb odovzdali vo štvrtok (16. 12.) na Úrade vlády SR viac ako dvadsaťtisíc zozbieraných podpisov. Súčasný stav považujú za nedostatočný. Žiadajú zaradiť omše medzi esenciálne potreby.

Výzvu s názvom Podporujeme biskupov! Zrušte zákaz verejných bohoslužieb podporilo do stredy (15. 12.) viac ako 20-tisíc občanov. Za signatárov ju na Úrade vlády odovzdal predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa Juraj Šúst a právnik Anton Chromík.

Šúst v tejto súvislosti povedal, že signatári oceňujú rozhodnutie vlády zrušiť plošný zákaz verejných bohoslužieb a pripomenul, že ho považujú nielen za neprimeraný a nespravodlivý, ale aj protiústavný, keďže podľa neho narúša náboženskú slobodu.

Vo vyhlásení signatárov, ktoré bolo uverejnené pri príležitosti odovzdania podpisov na Úrade vlády, sa uvádza, že iniciátori výzvy považujú súčasný stav za nedostatočný. Podľa nich si totiž bohoslužby zasluhujú rovnaké podmienky ako iné esenciálne potreby, akými je napríklad nákup v supermarkete, cestovanie verejnou dopravou alebo tankovanie na čerpacích staniciach. Neumožnenie všetkým veriacim prístup na svätú omšu preto signatári považujú za neprimerané a nespravodlivé nariadenie.

Štát, ktorý dá bohoslužby na rovnakú úroveň ako kultúrne alebo športové podujatia, sa podľa nich či už vedome, alebo nevedome riadi sekulárnou ideológiou. Signatári žiadajú nápravu a umožnenie prístupu k bohoslužbám pre všetkých občanov.

„Ak sa budeme upínať iba na technické a materialistické riešenia, skôr či neskôr celkom poprieme aj duchovný rozmer človeka. Ak preto nechceme dospieť do stavu, keď budeme jednotlivého človeka pokladať iba za súčiastku spoločnosti, s ktorou môžeme ľubovoľne manipulovať podľa našich záujmov, potrebujeme urgentne vrátiť do spoločnosti rešpekt k náboženstvu a kresťanskej viere,“ píšu signatári vo vyhlásení.

Bohoslužby sa momentálne môžu konať len v režime OP. Zúčastniť sa na nich preto môžu len očkovaní alebo tí, ktorí za posledných 180 dní prekonali ochorenie COVID-19. Kapacita chrámov je pritom stanovená maximálne na 30 osôb alebo jedného človeka na 25 štvorcových metrov.

Výzvu s názvom Podporujeme biskupov! Zrušte zákaz verejných bohoslužieb signatári zverejnili 26. novembra. Bola reakciou na predchádzajúce vyhlásenie Konferencie biskupov Slovenska, ktoré kritizovalo plošný zákaz verejných bohoslužieb.


Ďalšie články