Kauza únosu Kováča mladšieho opäť živá. Európsky súd umožnil vydanie zatykača

pol kri dmc zah ml. Michal Kováč mladší, archívna snímka, rok 1996. Foto: Archív TASR

AKTUALIZOVANÉ Súdny dvor Európskej únie rozhodol o tom, že je možné vydať zatykač na strojcov únosu Michala Kováča mladšieho, syna vtedajšieho prezidenta. Zastavenie trestného stíhania amnestiou a jej zrušenie podľa európskeho súdu ničomu nebránia, keďže vnútroštátne súdne orgány ešte nerozhodli o trestnoprávnej zodpovednosti obvinených osôb.

Okresný súd Bratislava III môže vydať európsky zatýkací rozkaz v súvislosti so zavlečením Michala Kováča mladšieho do zahraničia. Súdny dvor Európskej únie rozhodol o tom, že zastavenie trestného stíhania amnestiou a jej zrušenie nepredstavujú prekážku na vydanie zatykača, keďže vnútroštátne súdne orgány ešte nerozhodli o trestnoprávnej zodpovednosti obvinených osôb. Okresný súd Bratislava III, ktorý rozhoduje v tejto veci, má v úmysle vydať voči jednej z obvinených osôb európsky zatykač. V tejto súvislosti sa preto obrátil na Súdny dvor EÚ.

Slovenský súd svoje pochybnosti založil najmä na zásade „ne bis in idem“, keďže trestné konanie voči danej osobe už bolo právoplatne zastavené. Podľa tejto zásady nikoho nemožno stíhať alebo potrestať v trestnom konaní za trestný čin, za ktorý už bol v rámci Únie oslobodený alebo odsúdený konečným rozsudkom v súlade so zákonom.

K akému záveru prišiel Súdny dvor EÚ

Súdny dvor však dospel k záveru, že bez ohľadu na účinky tohto rozhodnutia v slovenskom práve sa zdá, že zo spisu, ktorý má k dispozícii, vyplýva, že jediným následkom tohto rozhodnutia bolo zastavenie uvedených trestných stíhaní skôr, než mohli slovenské súdy posúdiť trestnoprávnu zodpovednosť obvinených osôb.

Za týchto okolností Súdny dvor EÚ rozhodol, že keďže rozhodnutie z 29. júna 2001 bolo prijaté pred posúdením trestnoprávnej zodpovednosti dotknutých obvinených osôb, zásada ne bis in idem nebráni vydaniu európskeho zatykača voči nim. Súdny dvor napokon dospel k záveru, že vnútroštátna právna úprava stanovujúca postup legislatívnej povahy týkajúcej sa zrušenia amnestie a súdne konanie, ktorého predmetom je preskúmanie súladu tohto zrušenia amnestie s ústavou, nevykonáva právo únie, keďže takéto postupy a konania nepatria do pôsobnosti tohto práva.

Neznámi páchatelia násilne zavliekli Michala Kováča mladšieho do Rakúska 31. augusta 1995. Krátko po čine sa objavili správy, že sa mala na ňom podieľať tajná služba. Vtedajší premiér Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident v roku 1998 udelil amnestiu páchateľom únosu. Tá sa vzťahovala aj na trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení Kováča do cudziny. Akékoľvek pokusy potrestať páchateľov únosu skončili predčasne z dôvodu udelených amnestií. Zlom nastal v roku 2017. Poslanci schválili novelu ústavy, podľa ktorej parlament získal právomoc zrušiť amnestie a milosti, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Ďalším krokom bolo prijatie uznesenia o zrušení Mečiarových amnestií a tiež milosti, ktorú prezident Michal Kováč udelil svojmu synovi v kauze Technopol.

Heger: Sme bližšie k dosiahnutiu spravodlivosti

V prípade Mečiarových amnestií vo veci zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny sme bližšie k dosiahnutiu spravodlivosti. Na sociálnej sieti to uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii na štvrtkové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ.

„Sme zase bližšie k zaceleniu rany na našej spravodlivosti. Je to pre našu krajinu dôležitá správa, ktorá nám umožní vyšetriť krivdy minulosti. Zaslúži si to naša spoločnosť, ale aj pamiatka po zavraždenom Róbertovi Remiášovi,“ podotkol Heger s tým, že na základe rozhodnutia Súdneho dvora EÚ vo veci zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny môžu súdy naďalej konať a pokračovať v trestnom stíhaní, vrátane možnosti vydania európskeho zatykača.

Remišová volá po potrestaní vinníkov

Vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová volá po potrestaní vinníkov únosu prezidentovho syna a vraždy Róberta Remiáša. Uviedla to v reakcii na štvrtkové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v prípade kauzy únosu Michala Kováča mladšieho.

„Súdny dvor EÚ rozhodol, že v prípade škvrny našej demokracie, Mečiarových amnestií, sa môže pokračovať v trestnom konaní. Trauma spojená s prípadom únosu prezidentovho syna, vraždou Róberta Remiáša a neschopnosťou justície a prokuratúry potrestať vinníkov sa musí spravodlivo uzavrieť,“ vyhlásila Remišová. Rozhodnutie podľa jej slov otvára dvere stíhaniu bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu a ďalších.

„Obštrukcia, ktorú skúsili advokáti s Luxemburgom, im nevyšla. Bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexu a ďalší obvinení budú stáť pred súdom. Verím, že sa prípad pohne a konečne po rokoch sa dozvieme pravdu,“ poznamenal poslanec parlamentu a podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

Budaj nazval zavlečenie Kováča ml. krvavou škvrnou

Dnešným dňom sú dvere spravodlivosti otvorené. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) tak komentoval rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml. do zahraničia. Na štvrtkovej tlačovej besede sa zúčastnil spolu s Igorom Matovičom (OĽaNO), Annou Remiášovou (OĽaNO) a Petrom Vačokom.

Budaj sa roky v Národnej rade SR ako opozičný poslanec snažil o zrušenie Mečiarových amnestií. Súdny dvor Európskej únie (EÚ) dnes rozhodol o tom, že zastavenie trestného stíhania amnestiou a jej zrušenie nepredstavujú prekážku na vydanie zatykača, keďže vnútroštátne súdne orgány ešte nerozhodli o trestnoprávnej zodpovednosti obvinených osôb. Okresný súd Bratislava III tak môže vydať európsky zatýkací rozkaz v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml. do zahraničia.

„V týchto chvíľach dokončujeme, čo sme začali pred 25 rokmi, tesne po vražde Roberta Remiáša, teda žiadať spravodlivosť,“ povedal Budaj s tým, že bojujú za to, aby sa „krvavá škvrna“, ktorou bolo zavlečenie vtedajšieho prezidentovho syna a vražda Róberta Remiáša konečne vyčistila. Minister dodal, že je v rukách súdov, polície a prokuratúry, kedy sa v tejto veci začne konať. Prokuratúra by mala podľa neho zvážiť aj ďalšie vyšetrovanie.

Matovič: Je obludné, že sa na vraždu a únos sa dá použiť amnestia

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a minister financií Igor Matovič uviedol, že je obludné, že sa na taký skutok, ako je vražda a únos, dá použiť amnestia. Dodal, že Ján Budaj a matka Róberta Remiáša a dnes poslankyňa Anna Remiášová (OĽaNO) 25 rokov bojovali proti ľudom, ktorí chceli „zahatať“ cestu k spravodlivosti.

„To hovorím aj o súčasných poslancoch Smeru alebo Hlasu, ktorí doslova vlastným telom bojovali proti tomu, aby boli Mečiarové amnestie zrušené,“ dodal. Tie parlament zrušil v roku 2017.

„Keď sedím v parlamente, veľmi ťažko sa mi počúva ľudí, ktorí vyše 12 rokov chránili tohto zločinca (Vladimíra Mečiara, pozn. red). Tým pádom sa stali spolupáchateľmi. Dlho boli proti tomu, aby sa zrušili tieto samoamnestie,“ povedala Anna Remiášová.

Spravodlivosť bola vedením štátu potieraná

Bývalý vyšetrovateľ zavlečenia Michala Kováča ml. Peter Vačok skonštatoval, že dnešné rozhodnutie Súdneho dvora EÚ je dôkaz, že spravodlivosť bola na Slovensku vedením štátu potieraná. Pýtal sa, kde bola v tom čase prokuratúra, vedenie ministerstva vnútra a prečo nie sú títo ľudia doteraz postihnutí. Vyjadril sa aj k tomu, či po rozhodnutí Súdneho dvora EÚ je možné vydať zatýkací rozkaz na Ivana Lexu.

„Medzinárodný zatykač je viazaný na dôvod väzby. Najprv musí byť dôvod väzby na území Slovenska. Pokiaľ sa niekto skrýva alebo utečie, tak potom nastupujú tie ďalšie procesy a medzinárodný zatykač. Zatiaľ taký dôvod neexistuje,“ objasnil.

(sita, tasr)


Ďalšie články