Západné štáty pre omikron sprísňujú opatrenia, Únia plánuje na východe Európy masívnu očkovaciu kampaň

V Londýne tvorí variant omikron 40 percent zo všetkých infikovaných Ľudia stoja v rade na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti COVID-19 pred nemocnicou St Thomas Hospital v Londýne. Nový variant omikron sa v Británii šíri neobyčajným tempom a v Londýne je momentálne zodpovedný za 40 percent všetkých prípadov nákazy. Foto: TASR/AP

Omikron sa šíri Európou. Silne preočkované západné štáty sprísňujú opatrenia, nariaďujú povinnú karanténu a urýchľujú preočkovanie treťou dávkou. Slabo zaočkovanej východnej Európe má k vyššej zaočkovanosti pomôcť kampaň z dielne Európskej únie. Pandémia je jednou z hlavných tém aktuálneho samitu v Bruseli.

Vysoká infekčnosť nového omikron variantu povedie podľa predpovedí únijnej agentúry k tomu, že túto zimu bude viac hospitalizovaných alebo mŕtvych než sa predpokladalo. Pôvodné odhady počítali s dôsledkami menej nákazlivého delta variantu.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v stredu uviedlo, že očkovanie samo osebe nebude stačiť na zastavenie šírenia variantu omikron. Agentúra vyzvala na „dôrazné opatrenia“ a hodnotenie rizika plynúceho z omikronu zvýšila na „veľmi vysoké“.

„V súčasnej situácii nám len očkovanie neumožní zabrániť vplyvu variantu omikron, pretože nestíhame riešiť medzery v očkovaní, ktoré stále existujú,“ uviedla vo vyhlásení riaditeľka ECDC Andrea Ammonová. Získať plnú imunitu po vakcíne trvá aspoň sedem týždňov. Podľa európskej komisárky pre zdravie Stelly Kyriakidesovej je „omikron skutočnou hrozbou a pravdepodobne sa stane dominantným variantom začiatkom roku 2022“.

ECDC vyzvalo na opätovné nariadenie nosenia rúšok, dezinfekcie rúk, práce z domu a odstupov v preplnených priestoroch. Exponenciálny nárast prípadov vraj „rýchlo preváži akékoľvek výhody potenciálne nižšej smrtnosti omikronu“.

Až 75 percent prípadov omikronu tvoria v Dánsku zaočkovaní

Dánsko, kde sa zaočkovalo zhruba 80 percent občanov, zaznamenalo výrazný nárast potvrdených prípadov medzi očkovanými. Z 3 437 ľudí nakazených omikronom ich bolo 2 577 po druhej dávke, čo predstavuje až 75 percent. Pri predošlých variantoch tvorili očkovaní necelú polovicu všetkých pozitívnych prípadov. Do nemocnice však muselo ísť len 37 pacientov, z toho deväť pacientov prijali kvôli problémom nesúvisiacim s COVID-19 a pozitivitu u nich odhalili až neskôr.

Od piatka 17. decembra budú v Dánsku platiť sprísnené opatrenia. Bary, reštaurácie a nočné kluby budú musieť byť zatvorené o polnoci a predaj alkoholu po polnoci bude vo všeobecnosti zakázaný. Školy sa na Vianoce zatvoria o týždeň skôr ako sa plánovalo. Zostanú zatvorené až do 4. januára. Koncerty s viac než 50 stojacimi ľuďmi budú od piatku zakázané. Platnosť očkovacieho preukazu sa skráti z 12 na sedem mesiacov pre plne zaočkovaných ľudí po druhej alebo tretej dávke.

Nórsko a Spojené kráľovstvo tiež sprísňujú

Očakáva sa, že omikron sa stane v Spojenom kráľovstve dominantným kmeňom v najbližších dňoch, uviedla agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva. V Nórsku by mal podľa Financial Times predstavovať väčšinu prípadov tesne pred Vianocami.

Nórsky premiér Jonas Gahr Stoere oznámil v pondelok sprísnenie opatrení. Podobne ako v Dánsku sa obmedzí podávanie alkoholu v baroch a reštauráciách a prísnejší režim pocítia podľa Reuters aj fitness centrá, bazény a školy. Pri urýchlení preočkovania budú pomáhať ozbrojené sily aj lekárne. Nórsky inštitút verejného zdravia uviedol, že bez čiastočného lockdownu riskuje štát s 5,4 miliónmi obyvateľov v januári od 90 do 300-tisíc nakazených denne.

Sprísňuje aj Veľká Británia. Kto môže, má podľa nariadenia pracovať z domova. Od stredy sa pri vstupe do klubov a na väčšie akcie vyžaduje covidpas. Hlavnou oporou britskej stratégie boja proti omikronu je masívne preočkovanie populácie treťou dávkou. Zrušilo sa aj pätnásťminútové čakanie, ktoré mal po aplikovaní mRNA vakcíny absolvovať v priestoroch očkovacieho centra každý – pre možný výskyt nejakého nežiaduceho účinku.

Britskí experti zastávajú názor, že riziko spojené s možnými nežiaducimi účinkami po očkovaní je menšie ako riziko, ktoré predstavuje nižšia miera zaočkovanosti populácie.

Do Talianska len s negatívnym testom

Aj na Apeninskom polostrove sa usilujú zamedziť importu omikronu. Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza v pondelok oznámil, že nezaočkovaní, ktorí prichádzajú do Talianska zo zahraničia, budú musieť ísť na päť dní do karantény. Očkovaní ľudia sa budú musieť pri vstupe otestovať PCR alebo antigénovým testom.

Podpredsedníčka Komisie Věra Jourová v utorok uviedla, že Taliansko musí zdôvodniť toto nové opatrenie. „Predpokladám, že tieto opatrenia sa prerokujú na Európskej rade. Jednotlivé rozhodnutia členských štátov znižujú dôveru ľudí v rovnaké pravidlá v celej Európe,“ povedala Jourová.

Chystá sa veľká očkovacia kampaň vo východnej Európe

Európska komisia pripravuje rozsiahle informačné kampane o nevyhnutnosti očkovania pre štáty strednej, východnej a juhovýchodnej Európy, zistil portál EURACTIV.com. Zdroj z EÚ pre EURACTIV uviedol, že únijná exekutíva pripravuje informačnú kampaň vo forme proočkovacích videí. Prispôsobí sa potrebám a špecifikám východnej Európy.

Zdroj uviedol, že projekt je v počiatočnom štádiu, ale Brusel zdôrazňuje jeho dôležitosť, lebo priepasť v očkovaní medzi východnou a západnou Európou zostáva výrazná. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová nedávno vyhlásila, že by sa mala otvoriť na európskej úrovni diskusia o povinnom očkovaní.

Podľa ECDC miera zaočkovanosti východných a juhovýchodných členských štátov EÚ zaostáva výrazne pod priemerom EÚ (66,9 percenta z celkovej zaočkovanej populácie). „Nemôžeme takto pokračovať. Ak východná Európa nezrýchli, nikdy neskončíme s pandémiou,“ uviedol zdroj.

Čísla očkovancov sú sklamaním najmä v štátoch ako Bulharsko a Rumunsko, kde vakcínu dostalo len 26,2 a 39 percent celkovej populácie. Slovensku sa zatiaľ tiež nepodarilo zaočkovať ani polovicu obyvateľov.

„Aj keď omikron spôsobuje menej závažné symptómy, počet prípadov by mohol opäť prevalcovať nepripravené zdravotné systémy,“ povedal generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podľa Abdiho Mahamuda, manažéra WHO, je omikron taký rozšírený, že by sa v niektorých európskych štátoch mohol stať dominantným do polovice decembra, keď sa ešte stále vyrovnávajú s dosahom piatej vlny infekcie spôsobenej delta variantom.


Ďalšie články