Stojíme na strane odborníkov a regiónov. Ich pripomienky boli ignorované, preto Sme rodina za takúto reformu nemocníc nehlasovala

D35A0835 Boris Kollár. Foto: Kancelária NR SR

Hnutie Sme rodina tu vždy bolo pre ľudí, inak to nie je ani v tomto prípade. Reforma nemocníc, ktorá prešla na decembrovej schôdzi parlamentu, si však našu podporu nezískala.

My si uvedomujeme, že reformu nemocníc je naozaj veľmi potrebné urobiť, ale musí byť urobená tak, aby slúžila ľuďom v regiónoch, aby zabezpečila kvalitnú, rýchlu zdravotnú starostlivosť a dostupnú v určitom krátkom čase pre všetkých občanov našej republiky. Prijal som zástupcov iniciatívy Memorandum za lepšie zdravotníctvo, a to konkrétne Petra Visolajského (predseda Lekárskeho odborového združenia), Ondreja Luntera (líder iniciatívy a podpredseda BBSK), Jána Luntera (predseda Banskobystrického samosprávneho kraja), Jozefa Botku (spoluautor memoranda a hlavný lekár BBSK), Lenku Balkovičovú (primátorka mesta Zvolen) a Andreu Baníkovú (špecializovaná ambulantná lekárka) a na spoločnej tlačovej konferencii sme jasne odkázali ministrovi zdravotníctva Lengvarskému, že ak splnia všetky podmienky, ktoré obsahuje toto memorandum, tak hnutie Sme rodina zahlasuje všetkými 17 hlasmi za túto reformu nemocníc. Od začiatku debaty o reforme nemocníc sa snažili odborníci svoje argumenty a výčitky komunikovať s ministerstvom zdravotníctva, s autormi tejto reformy, žiaľ, až do konca neboli ich požiadavky vypočuté a nebolo na ne ani adekvátne zareagované. A až po tom, ako som týchto ľudí prijal ja, sa „pohli ľady“ a začalo sa konečne niečo riešiť a rokovať. Mám pocit, že oni ako keby celý čas búchali na zavreté dvere a nikto ich nevypočul. Vôbec nechápem, prečo s nimi nebol nikto ochotný rokovať.

Ja osobne som obehol tie regióny a nemocnice, hovoril som s primátormi, starostami a zástupcami nemocníc a práve tam, od tých ľudí sme počuli veľmi veľa výhrad. Dokonca som od nich dostal zoznam požiadaviek, ktoré by chceli do tejto reformy zapracovať a keď som sa na ne pozrel, zistil som, že sú identické ako požiadavky z tohto memoranda. Preto si dovolím tvrdiť, že to nie je len o hnutí Sme rodina, ale je to aj o odbornej verejnosti a regiónoch.

Myslel som si, že keď minister Lengvarský tiež zavítal do týchto regiónov, že si ich aj vypočuje a zapracuje ich požiadavky, avšak toto sa nestalo. Za mnou do parlamentu dokonca osobne prišli  primátori a starostovia z okresu Vranov nad Topľou a priniesli mi petíciu, kde bolo viac ako 30 000 podpisov proti plánovanému rušeniu nemocníc a takisto v ostatných regiónoch ďalšie desiatky tisíc podpisov. To znamená, že túto petíciu podpísal takmer každý dospelý občan tejto krajiny, čo tu ešte nebolo.

Nemocnice v týchto mestách predstavujú spádovú oblasť pre celé okolie a patria k najväčším zamestnávateľom. Tieto regióny trpia vyľudnením a keď chceme v týchto regiónoch zdržať mladých ľudí, tak im tieto nemocnice a dostupnú zdravotnú starostlivosť nemôžeme zobrať. Táto vláda má v programovom vyhlásení vlády napísané, že bude podporovať regióny, ale nemôžeme ich podporovať tak, že im zrušíme nemocnicu, a tým spôsobíme aj odliv kvalifikovaného zdravotného personálu.

Ako som sľúbil tejto iniciatíve, ale aj tým ľuďom v regiónoch, v nemocniciach, že sa postavím za nich, tak som to aj dodržal. Sľúbil som, že ak dostanem od nich pozitívny ohlas, že zástupcovia ministerstva s nimi prerokovali ich požiadavky a sú s nimi spokojní, tak za túto reformu zahlasujem, avšak to sa nestalo a preto sme sa rozhodli 17 hlasmi túto reformu nepodporiť. Politici, bohužiaľ, často po voľbách zabudnú, kto ich volil, ale sú to práve ľudia z regiónov a ja za nimi budem stáť.

Už sme tu mali veľmi veľa zdravotných reforiem a dopadli zle, zdravotníctvo máme v katastrofálnom stave a potrebujeme, aby sa vylepšilo. Preto stále opakujem, že nie sme proti reformám, ale sme proti reforme takéhoto typu.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články