O pár rokov nebude mať kto zachraňovať ľudí. Nemá to trápiť záchranárov v policajnej cele, ale vládu

protest_zachranari Protest záchranárov pred parlamentom, 14. 12. 2021. Reprofoto: Youtube / Bratislava život v meste

Trestné stíhanie dvojice záchranárov, čo v utorok protestovali pred parlamentom a zadržali ich za to, je nezákonné. Rozhodla o tom Krajská prokuratúra v Bratislave. Záchranári poukazovali na dlhodobé problémy v zdravotníctve. Zastali sa ich odborové organizácie. V protestoch chcú pokračovať v novom roku.

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava po preskúmaní vyšetrovacieho spisu rozhodol, že uznesenie povereného príslušníka policajného zboru z utorka 14. decembra o začatí trestného stíhania pre prečin podnecovania v súvislosti s protestom zdravotníckych záchranárov je nezákonné a neopodstatnené.

Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, prokurátor predmetné uznesenie zrušil a uložil poverenému príslušníkovi Policajného zboru, aby vo veci znovu konal a rozhodol. Utorkové zadržanie dvoch zdravotníkov, ktorí protestovali pred parlamentom, dal preveriť generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ako uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti, uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v súvislosti s ich zadržaním.

Polícia v utorok pred parlamentom zakročila proti protestujúcim zdravotníkom a sestrám, prikázala im zložiť transparenty a udeľovala im pokuty. Protestujúci boli podľa policajtov opakovane vyzvaní hliadkami, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali. Polícia po zásahu zadržala a odviedla na výsluch prezidenta Slovenskej komory záchranárov Františka Majerského spolu s ďalším zdravotníkom. Po zhruba štyroch hodinách ich prepustili.

Iba potleskom slušne vyjadrili názor

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) si nie je vedomá toho, že by pri utorňajšom proteste pred budovou Národnej rady konala protiprávne. Ako TASR informovali jej prezident František Majerský a viceprezident Michal Weinciller, na protest prišli jednotlivci, ktorí dodržiavali všetky opatrenia, boli zaočkovaní a bez čo i len náznaku akýchkoľvek výtržností a problémov slušne potleskom vyjadrili svoj názor.

„Považujeme za absurdné, ak dvaja záchranári skončia na štyri hodiny za mrežami len preto, že si dovolili upozorniť, že o pár rokov nebude mať kto zachraňovať občanov tejto krajiny. Toto nemá trápiť záchranárov v policajnej cele, toto má trápiť vedenie našej krajiny,“ uviedol Weinciller.

Záchranár: Nie sme zločinci

„Nerozumel som tomu, ale rešpektujem to. Bolo mi odkázané, že zákon má platiť pre každého. Držím palce všetkým, nech to tak je, ale mne sa nezdá, že zákon platí pre každého rovnako. Ja som nikoho nepodnecoval, všetci sme boli slušní,“ vyhlásil v televízii TA3 Majerský.

Na políciu za nimi prišiel Robert Fico a exminister Robert Kaliňák, chceli za nich zaplatiť pokutu, ale odmietli ich ponuku. „Oni sú tiež zodpovední za to, ako zdravotníctvo vyzerá, nielen táto vláda,“ vysvetľoval ďalej záchranár.

Majerský namietal, že on na rozdiel od Fica neburcoval proti očkovaniu a nezvolal beztrestne zhromaždenie so stovkami seniorov.

„Dopadli sme, ako sme dopadli. Nehnevám sa na policajtov, nehnevám sa na nikoho. Vedel som, že situácia sa môže vyvinúť všelijako, ale nepredpokladal som, že nás predvedú na políciu ako nejakých zločincov.“

Záchranári neveria, že to Heger myslí úprimne

Šéf komory poukázal na to, že od jari počúvajú od politikov, ministrov či premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) o zvyšovaní platov, ktoré majú byť dorovnané k okolitým krajinám a majú tak zabrániť odlevu záchranárov a zdravotníkov zo systému. „No ostalo to iba pri sľuboch. Nestretol sa s nami ani jeden minister zdravotníctva, ani premiér, rovnako nepredložili žiadny konkrétny návrh. Oslovili sme adresne všetkých 150 poslancov, aby odhlasovali zmenu rozpočtu a ďalších zákonov, tiež bez výsledku,“ zdôraznil.

Informoval, že poslanci NR SR v utorok poobede prijali záchranárov na neformálnom zdravotníckom výbore. Tam podľa SKZZ opäť deklarovali, že budú mzdové a ďalšie otázky postavenia záchranárov a zdravotníkov riešiť. Premiér večer tvrdil, že so záchranármi rokuje, či to, že otázku financovania zdravotníkov je možné vyriešiť do konca roka. Podľa komory sa žiadne rokovania nerealizovali. „Veríme, že to pán premiér myslí úprimne, že mu na krajine záleží rovnako ako nám a rokovania sa skutočne začnú,“ dodal Majerský.

Záchranári chceli protestom upozorniť na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov NR SR. Pripomenuli sľuby o zvyšovaní miezd v zdravotníctve.

Zastali sa ich odborové organizácie

„To, čo sa včera stalo, spojilo všetky stavovské organizácie. Budeme v tom pokračovať v novom roku. Takto sme sa odvďačili kľúčovej zložke systému počas pandémie,“ uviedol Majeský.

Podporu protestujúcim vyjadrili Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, Slovenská lekárska komora (SLK), Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) či napríklad Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Zásah polície viacerí z nich považujú za unáhlený a odsudzujú ho.

„My nie sme okraj spoločnosti, my sme jedna z najdôležitejších zložiek, bez ktorej nebude systém fungovať. Keď prídeme neskoro alebo tam nebude v záchranke schopný človek, doplatí na to pacient. Jazdíme na autách s 600-tisíc najazdenými kilometrami a defibrilátormi z roku 1996,“ dodal Majerský s tým, že zbytočne sa budú stavať nové nemocnice v rámci Plánu obnovy, keď v nich nebude mať kto pracovať.

Mikulec: Zákon musí platiť pre všetkých

Policajný zbor nejde proti zdravotníkom, zákon však musí platiť pre všetkých, vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Ocenil, že záchranári zvládli situáciu „bez zbytočných drám“ a že sa postavili proti tomu, aby sa z incidentu stala politická téma. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

„Rozumiem, že roky neriešená situácia záchranárov a zdravotných sestier vyústila do frustrácie zdravotníkov, ktorí sa rozhodli pokojným a slušným spôsobom poukázať na to, že žiadajú o pozornosť a dialóg. Od konca novembra však vzhľadom na neustále sa zhoršujúcu pandemickú situáciu platí núdzový stav a s účinnosťou od 10. decembra platí v rámci vyhláseného núdzového stavu zákaz zhromažďovať sa v počte nad šesť osôb, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti,“ uviedol Mikulec. Ubezpečil, že policajti by voči nikomu zo zdravotníkov nezasiahli, ak by zákaz zhromažďovania neplatil.

Šéf rezortu je presvedčený, že situácia nebola príjemná ani policajtom, ktorí na mieste zasahovali. „Zdravotníkov vnímame v tomto náročnom období ako pilier boja proti pandémii a doposiaľ sme, práve naopak, riešili situácie, kde bolo potrebné ich chrániť. Chránime ich pred fyzickými i verbálnymi útokmi, ktorých sme, žiaľ, tento rok svedkami, a dohliadame na nerušený priebeh vakcinácie,“ skonštatoval. Poukázal na to, že sa legislatívne posilnili právomoci policajtov v prípade útokov na zdravotníkov. Policajti tiež vyvracajú dezinformácie a hoaxy, upozorňujú na dôležitosť očkovania aj dodržiavania opatrení.

(tasr, sita, haj)


Ďalšie články