Bihariová o Tódovej: Jej správanie je za všetkými čiarami novinárskej etiky

267478239_468742951371753_5884271841911476858_n Irena Bihariová. Foto: Facebook

Líderka progresívcov Irena Bihariová má ťažké srdce na novinárku Denníka N Moniku Tódovú. V súvislosti s jej prístupom hovorí aj o prekročení všetkých čiar novinárskej etiky a elementárnej kultúrnosti. Političku podráždil nedávny výber Tódovej respondentov z PS, ktorí sa vyjadrovali aj na tému jej výmeny na poste líderky strany či údajne sugestívne otázky, ktoré im boli kladené.

Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová nie je spokojná s prístupom Denníka N, presnejšie s nedávnou prácou jeho kľúčovej spolupracovníčky, investigatívnej novinárky Moniky Tódovej.

„To, ako pani Tódová nedávnymi podcastami s tromi mojimi kolegami veľmi neseriózne zasahuje do vnútrostraníckej súťaže PS, a celkovo snahy aj časti jej kolegov už mesiace drajvovať dopyt po novom lídrovi nášho hnutia, je skutočne za všetkými čiarami novinárskej etiky a elementárnej kultúrnosti,“ konkretizuje na Facebooku.

Žurnalistka nedávno absolvovala rozhovory s exšéfom strany Michalom Trubanom a poslancom Tomášom Valášekom. Prvý menovaný sa otvorene vyjadril, že europoslanec Michal Šimečka by bol „dobrým predsedom“, a Valášek na Tódovej otázku, či by mal byť Šimečka novým lídrom, odvetil, že Bihariová je riadne zvolená a že téma jej výmeny nie je na stole.

Zhruba pred mesiacom Tódová vyspovedala aj samotného Šimečku v rámci témy „deti hovoria o Nežnej revolúcii svojich rodičov“. Pripomenieme, že 37-ročný Šimečka je synom novinára Denníka N Martina Michala Šimečku, ktorý sa do Novembra 1989 výrazne osobne zapojil.

Politicky angažovaná žurnalistika?

Bihariová ďalej upresňuje, že k reakcii ju pomkli predovšetkým Tódovej otázky, ktoré označila za „kapciózne sugestívne“ a identifikuje v nich snahu dotlačiť respondentov k vymedzeniu sa voči straníckej šéfke. Tieto otázky aj priamo vymenovala.

„Šepkáme si to už tak dlho v kaviarňach – ako politicky angažovaná žurnalistika už nechráni, ale, naopak, ničí to, čo mala chrániť: úlohou novinárov nie je viesť džihád s korupciou či extrémizmom. Ale chrániť demokraciu – lebo to je to prostredie, v ktorom všetky zápasy prebiehajú, a od toho, ako kvalitné inštitúcie, procesy, brzdy a protiváhy v systéme sú, presne tak budú príslušné inštitúcie úspešné v boji s kriminalitou,“ tvrdí tiež progresívka.

Kandidatúru ešte nikto neohlásil

Snem Progresívneho Slovenska by sa mal uskutočniť o pol roka. Kandidatúru na najvyšší post ešte oficiálne neohlásil nikto. Bihariovú do kresla zvolili začiatkom júna 2020. Získala 105 hlasov delegátov, pričom jej konkurent a dovtedajší líder Truban rovných 100 hlasov.

Bihariová, ktorá do politiky presedlala z mimovládneho prostredia, patrí medzi najmenej obľúbených politikov v krajine. Podľa víkendového prieskumu agentúry Focus jej dôveruje iba asi 17 percent opýtaných. Rovnakú dôveru má medzi voličmi napríklad šéf opozičnej ĽSNS Marian Kotleba. O niečo viac respondentov verí Veronike Remišovej (18 percent) a, naopak, o trochu menej Igorovi Matovičovi (14 percent).


Ďalšie články