Žilina prehrala boj s hazardom. O dva hlasy

Opätovne otvorené terasy prevádzok v Žiline Mariánske námestie v Žiline. Foto: Erika Ďurčová/TASR

V pondelok 13. decembra sa v Žiline hlasovalo o zákaze herní a kasín na území mesta. Všeobecne záväzné nariadenie neprešlo, hazard má nateraz medzi poslancami väčšinu. Návrh podal poslanecký klub Za naše mesto a Klub za ZA. Návrh podporilo 16 poslancov, bojovníkom proti hazardu chýbali len dva hlasy.

Mal to byť vianočný darček pre obyvateľov Žiliny, koalícia vyzerala sľubne, poslanci mali v rukách aj petíciu, Žilina sa chcela pripojiť k ďalším mestám a zakázať na svojom území hazard. Žiaľ, neúspešne.

Poslancov nepresvedčila ani petícia

„Z môjho pohľadu je smutný postoj jednotlivých poslancov. Na argumenty, ktoré používa hazardná loby, sme jasne argumentovali číslami z Úradu pre reguláciu hazardných hier. Bohužiaľ, ich to nepresvedčilo. Niektorí sa vyhli zodpovednosti a nehlasovali vôbec, iní sa zdržali,“ povedal pre Štandard Vladimír Randa. Zároveň vyjadril vďaku tým, ktorí návrh podporili.

Pre Randu boli najviac zarážajúce niektoré hlasy zo sociálnej, zdravotnej a bytovej komisie alebo komisie školstva a mládeže: „Svojím hlasovaním v prospech hazardu prispeli k jeho zachovaniu v meste. Pritom práve na rodiny s deťmi a ich sociálnu situáciu má hazard často absolútne devastujúci vplyv.“

V Žiline momentálne funguje 31 kasín a herní, ktoré sa nemusia báť, že o svoje podnikanie s istým ziskom prídu. Aj Žilina, podobne ako iné mestá, sa chcela s hazardom vysporiadať evolučne – a zavrieť tieto prevádzky nie hneď, ale až po uplynutí pridelenej licencie. Ľubomír Bechný argumentoval, že prevádzkovatelia hazardných hier budú mať dosť času, aby svoju činnosť do uplynutia licencie zmenili. Nestačilo to.

Poslancov nepresvedčila ani petícia, ktorú zorganizovali mestskí poslanci spoločne s občianskymi aktivistami. „Skupina poslancov nevypočula hlas približne 1 800 signatárov. Tento počet sa podarilo zozbierať za rekordne krátky čas päť týždňov, a to počas lockdownu. Podpisy pribúdali online aj fyzicky,“ konštatuje Randa. Petícia už síce nie je potrebná na zákaz hazardu, ale mohla slúžiť k tomu, aby poslanci videli záujem aj zo strany občanov, ktorí si želajú mať prijateľnejšie prostredie.

Argument o presune do online neobstojí

Ako stále argumenty, ktoré hovoria proti zákazu hazardných hier na území mesta, sú tie, že sa hazard presunie do online priestoru. Vladimír Randa reaguje aj na tieto vyjadrenia: „Či sú herne otvorené, alebo zatvorené, príjmy online hazardu sú zhruba rovnaké. Mohli sme to pozorovať na Slovensku na začiatku tohto roka, keď boli herne zatvorené a potom sa otvorili. Po otvorení dramaticky narástla celková suma, ktorú hráči hazardu prehrali, práve vďaka tomu, že začali opäť dramaticky prehrávať aj v herniach.“

Medzi ľudí, ktorí sú najviac závislí na hazardných hrách, patria práve tie najchudobnejšie rodiny, ktoré niekedy nemajú postačujúci prístup na internet, a miestom, kde vedia prehrať výplaty, sú práve fyzické prevádzky.

Hlavným advokátom hazardu v Žiline bol pri prerokúvaní možného zákazu Branislav Delinčák, ktorý tvrdil, že je síce za istú reguláciu hazardu, ale nie za jeho zrušenie. Denník Štandard Delinčáka kontaktoval, akú reguláciu by podporil a či podnikol nejaké kroky k tejto regulácii. Do vydania článku však neodpovedal.

Skupina poslancov, ktorí návrh podali, sa nevzdávajú a budú bojovať ďalej, aby rodinám v Žiline ušetrili ročne 9 miliónov eur, čo je podľa Randu približne 10-tisíc priemerných výplat. „Chceme eliminovať najnebezpečnejší druh hazardu, ktorý si ešte cynicky vyberá peniaze od tých najchudobnejších. A to nehovorím o sociálnom aspekte, pokazených medziľudských vzťahoch, zničených rodinách, traumatizovaných deťoch. Toto naozaj nie. Ani v Žiline, ani nikde inde. Budeme bojovať do konca,“ dodáva Randa.


Ďalšie články