Európsky súdny dvor: Štáty EÚ musia právne uznávať homosexuálnych rodičov

gejovia homosexuáli Jamous Lizotte Steven Jones homosexuálny pár sobášny list americký štát Maine Homosexuálny pár, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Európsky súdny dvor v utorok 15. decembra 2021 rozhodol, že bulharské úrady musia vydať identifikačné dokumenty dieťaťu narodenému dvom ženám v Španielsku, z ktorých je jedna Bulharka. Súd vyhlásil, že dieťa s dvoma matkami, ktoré uznala jedna z krajín EÚ, musí byť uznané aj ostatnými členskými štátmi.

Najnovšie rozhodnutie je faktickým krokom k federalizácii rodinného práva, niekoľkoročné zápasy pri formulovaní textu zmlúv, kde mala dôležité miesto aj definícia rodiny, hodil Európsky súdny dvor do koša a rozhodol: Nevadí, že vo vašom štáte nechce parlament a voliči schváliť partnerstvá alebo „manželstvá“ osôb rovnakého pohlavia, alebo schváliť adopcie detí takýmito pármi, bude to platiť aj tak.

Otvára to niekoľko závažných otázok, ktoré bude potrebné riešiť, zvlášť v krajinách ako Slovensko, kde manželstvo definujeme ako vzťah muža a ženy. Najskôr si ale povedzme, čo k tomuto rozhodnutiu viedlo.

Ako informovala agentúra AP, rozhodnutie prišlo v reakcii na prípad z Bulharska. Ten sa týka dievčaťa narodeného v roku 2019 v Španielsku, kde mu vydali rodný list, na ktorom sú ako rodičia uvedené jeho dve matky. Dieťa však nemohlo dostať španielske občianstvo, pretože ani jedna zo žien nie je Španielka. Matka pôvodom z Gibraltáru tiež nemohla „preniesť“ svoje britské občianstvo na dieťa, keďže sa nenarodila v Británii ani na Gibraltári.

Ako ukazuje tento prípad, každý podobný labyrint je najmä príležitosť. Dieťa napokon mohlo dostať bulharské občianstvo, krajina však nepovoľuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia a rovnako ani neuznáva takéto zväzky uzavreté v zahraničí, preto bulharské úrady túto žiadosť zamietli. V dôsledku toho dieťa v zásade nemohlo dostať potrebné identifikačné dokumenty, čo by mu podľa Európskeho súdneho dvora zabránilo užívať základné právo Únie, a to právo na slobodný pohyb medzi krajinami.

Bulhari boli na podobný vývoj akoby pripravení, keďže tamojšie úrady trvali na tom, že na vydanie bulharského občianskeho preukazu alebo pasu potrebuje dieťa bulharský rodný list, v ktorom však nemôžu byť ako rodičia uvedené osoby rovnakého pohlavia a mala by v ňom byť len jeho biologická matka. Spomínané dve ženy však odmietli prezradiť, ktorá z nich dieťa porodila.

A potom prišla chyba. Bulharský správny súd požiadal o stanovisko Európsky súdny dvor. Ten vo svojom rozhodnutí vyhlásil, že „členský štát, ktorého je dieťa štátnym príslušníkom, je povinný vydať tomuto dieťaťu občiansky preukaz alebo cestovný pas bez toho, aby jeho vnútroštátne orgány predtým vyžadovali vyhotovenie rodného listu“.

Vzhľadom na to, že Španielsko homosexuálne zväzky uznáva a zaregistrovalo pôrod matky, tak podľa súdu musí byť páru „uznané právo všetkými členskými štátmi, že ako rodičia maloletého občana Únie, o ktorého sa primárne starajú, môžu sprevádzať dieťa, keď vykonáva svoje práva“.

Nie je to tak dávno, čo poľský a pred ním nemecký, francúzsky, ale aj český ústavný súd prijali rozhodnutia, ktoré formulovali prednosť svojej ústavy pred právom EÚ. Na stole je ďalšia téma, kde to bude v záujme mnohých zástancov tradičnej definície manželstva. Otázka je, kto si to ako prvý všimne na Slovensku?

S použitím správy TASR.


Ďalšie články