Sektor gastra ostáva v pandemickom režime mačkopsa naďalej zatvorený. Kto a čo všetko tým trpí a vie vôbec štát, prečo považuje obedové menu, poobednú kávu a večerný pokec pri pive za synonymum vážneho ohrozenia verejného zdravia?

Vláda v utorok opäť premiešala balík protipandemických opatrení. Udialo sa tak ešte predtým, ako sme sa stihli riadne nabifľovať usporiadanie toho predošlého schváleného len pred niekoľkými dňami.

Kľúčovým posolstvom ministerského kabinetu Kocúrkova smerom k občanom je, že hoci platí núdzový stav, môžu ísť takmer kamkoľvek si zmyslia. Ak nie teoreticky, tak prakticky určite, keďže policajti samotní na vymáhanie pravidiel až na pár prípadov rezignovali, hoci sa demonštratívne facebookové videá zboru snažia verejnosť presvedčiť o úplnom opaku.

Návrat do normálu ale tragikomickým spôsobom obišiel podnikateľský segment, ktorý je svojím spôsobom najvýznamnejší – gastro. Podľa ministra hospodárstva a kritika prísnych lockdownov Richarda Sulíka na otvorenie reštaurácií, barov alebo kaviarní jednoducho „nevydalo“.

Táto sféra podnikania je pritom veľmi citlivá na rýchle obmedzenia alebo rovno uzávery. Pracuje v nej množstvo zamestnancov mimo trvalého pracovného pomeru, viaže na seba kvantum subdodávateľov a pracuje s čerstvými surovinami, ktoré rýchlo podliehajú skaze.

Žonglovanie s nervami ľudí pôsobiacich v tomto odvetví má viacero vážnych dôsledkov.

(viac…)




Najnovšie autorské články