Hlina sa spája s Druckerom. Strana Dobrá voľba zároveň mení názov

Alojz Hlina a Tomáš Drucker. Foto: reprofoto/Facebook Alojz Hlina a Tomáš Drucker. Foto: reprofoto/Facebook

Expredseda KDH Alojz Hlina sa spája so šéfom mimoparlamentnej Dobrej voľby a bývalým ministrom vo vládach Smeru Tomášom Druckerom. Hlina sa stane súčasťou strany, ktorá sa bude po novom volať Dobrá voľba a Umiernení.

Informovali o tom spoločne na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej predstavili tzv. vianočnú dohodu. Jej cieľom je vytvoriť stredovú politickú alternatívu voči „súčasnej chaotickej vláde aj čoraz extrémnejšej parlamentnej opozícii“.

Na Slovensku sú podľa Druckera stovky tisíc opustených stredových voličov, ktorých nikto v parlamente nereprezentuje. „Sú to ľudia, ktorí nechcú návrat do minulosti, ale odmietajú aj chaos v podaní súčasnej vlády. O ich dôveru sa chceme uchádzať,“ vyhlásil a dodal, že sú otvorení spolupráci s tými, ktorí majú stredovo-hodnotovú orientáciu.

S Dobrou voľbou sa spája Hlinova Platforma umiernených konzervatívcov. „Bolo by problém, keby túto koalíciu nahradila vláda Smeru a extrémistov, ku ktorým by sa pravdepodobne pridal aj Hlas,“ povedal Hlina.

„Vidíme, že naľavo sa formuje sociálno-liberálna progresívna alternatíva voči vláde. V strede a v pravom strede však zatiaľ neexistuje silnejšia alternatíva voči politickému cirkusu vo vláde a voči politickému extrému v opozícii. Tam je priestor, stred musí vytvoriť alternatívu voči tomu, čo dnes zažívame,“ doplnil.

Podľa Druckera treba zvýšiť rozpočet pre zdravotníctvo, napísali preto aj list vládnym predstaviteľom, aby prehodnotili vyčlenenie peňazí pre túto oblasť. Schválenú reformu nemocníc odmieta. „Som zástanca reforiem zdravotníctva, ale to, čo sa schválilo, je zlý zákon, zlý paškvil,“ skonštatoval Drucker, ktorý bol v minulosti ministrom zdravotníctva. Hlina zase žiada odškodnenie podnikateľov.

Podpora vlády dosahuje podľa nich sotva tretinu voličov a nemá potenciál po voľbách pokračovať. „Spájame sa v záujme toho, aby sme vrátili politickú nádej ľuďom umierneného pravého stredu,“ povedal Hlina.

Obidvaja politici majú divokú minulosť, Hlina kedysi sympatizoval s HZDS, neskôr sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO, potom pôsobil v poslaneckom klube KDH, ktorého sa stal aj predsedom. V pamäti ostal napríklad pre predvolebnú dohodu s progresívcami alebo polarizujúci a neraz aj vulgárny prejav. Po neúspechu vo voľbách sa stal kritikom KDH, dnes spolupracuje s Druckerom. Ten sa istý čas pohyboval v prostredí SDKÚ, ktorej bol aj nominantom, je bývalým ministrom zdravotníctva vo vláde Smeru, keďže bol vo vláde blízky Andrejovi Kiskovi, stal sa po nástupe Pellegriniho vlády ministrom vnútra, funkciu nezvládol a rýchlo na nej skončil. Vo voľbách viedol stranu Dobrá voľba, ktorá hodnotovo pôsobila ako dnešný Hlas, nedostala sa do parlamentu.

(tasr, tod, jad)


Ďalšie články