Orbán pozval Macrona do Budapešti. Ten návštevu využil na stretnutie s opozíciou

Emmanuel Macron Viktor Orbán Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán, 13. decembra 2021, Budapešť. Foto: TASR/AP

Oponent aj partner, zhoda v energetike a migrácii, ale spory pri právnom štáte a slobode médií. Emmanuel Macron prijal pozvanie do Budapešti. Hľadal síce spoločné témy s Viktorom Orbánom, ale zároveň si uctil jeho známu kritičku a stretol sa s lídrom opozície. Bol na samite V4, hovoril osobitne aj so slovenským premiérom.

Snaha o dialóg napriek hlbokým názorovým nezhodám. Tak by sa dala charakterizovať Macronova cesta do Budapešti. Komunikovať chce s každým, hoci si s Orbánom dlho nevedeli prísť na meno. Maďarský premiér svojho hosťa v minulosti označil ako „lídra proimigračných síl“, Macron zasa hovoril o nedemokratických prvkoch vládnutia v Maďarsku.

Ich názory na vývoj Európskej únie sú diametrálne odlišné. O dva týždne sa však začne francúzske predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré je nepísanou súčasťou Macronovej prezidentskej kampane založenej na viacerých európskych témach (podobne ako pred štyrmi rokmi). Ak má byť predsedníctvo úspešné, francúzsky prezident si len štyri mesiace pred voľbami nemôže dovoliť riziko, že nejaký členský štát ho bude torpédovať. Zároveň plnil sľub, že počas päťročného mandátu navštívi všetky štáty EÚ.

Prvá zastávka – cintorín

Ešte pred stretnutím s maďarským premiérom a prezidentom na hradnom vrchu sa Macron zastavil na cintoríne. Uctil si pamiatku maďarskej filozofky Ágnes Hellerovej, ktorá zomrela pred dvoma rokmi v Paríži. „Demokracia, sloboda, sociálna rovnosť, etika. Ágnes Hellerová bola nositeľkou týchto hodnôt. Bola a zostane inšpiráciou pre Európu. Po boku jej rodiny som jej v Budapešti vzdal hold,“ uviedol šéf Elyzejského paláca na sociálnej sieti.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1470414625133019138

Na jednej strane pietne gesto, na strane druhej jasný odkaz Viktorovi Orbánovi. Hellerová bola židovského pôvodu podobne ako George Soros úhlavný nepriateľ maďarského premiéra. Po vojne vstúpila do komunistickej strany a reformnú líniu strany podporovala až do invázie do Československa v roku 1968. Neskôr sa stala disidentkou a s manželom emigrovala. Orbána, niekdajšieho bojovníka proti komunistického režimu, nazvala po nástupe k moci tyranom.

Energetika a migrácia áno, právny štát nie

Až potom smerovali Macronove kroky na oficiálne stretnutie s politickými špičkami. Francúzsky prezident zavítal do Budapešti po dlhých 14 rokoch, čo Viktor Orbán pripomenul na tlačovke.

Zhodli sa na boji proti nelegálnej migrácii a takzvanej strategickej autonómii, de facto francúzskom koncepte európskej suverenity. Obaja štátnici sa vyslovili za energetickú sebestačnosť (vrátane podpory jadrovej energie), potravinovú sebestačnosť a budovanie európskej obrany.

Právny štát, slobodu médií a boj proti diskriminácii, francúzsky prezident však označil za kľúčové prvky EÚ. Novinárom priznal, že medzi štyrmi očami dal svoje výhrady maďarskému premiérovi jasne najavo. Podľa portálu Politico si v komunikácii so žurnalistami dvakrát pomýlil Maďarsko s Poľskom.

“V týchto témach veľmi nenapredujeme, a nestane sa to ani pred aprílovými voľbami,“ vyhlásil Macron. Preto neočakáva, že v najbližších mesiacoch Maďarsko získa miliardy eur z Fondu obnovy, ktorý Európska komisia Budapešti doteraz neschválila. Orbán na to reagoval slovami: „Maďarská ekonomika je natoľko silná, že si ešte nejaký čas bez európskych fondov poradí.“

Kým vo Francúzsku budú v apríli prezidentské voľby, v Maďarsku zasa parlamentné. Oboje môžu byť zlomové a tešia sa veľkej pozornosti.

Orbán na to reagoval slovami: „Sme politickí oponenti, ale európski partneri.“ V ostatných mesiacoch v Budapešti privítal hneď dvoch Macronových pravicových súperov – Érica Zemmoura a Marine Le Penovú.

https://standard.sk/129474/le-penova-prisla-do-madarska-o-uzsie-vztahy-s-orbanom-sa-neuspesne-pokusa-roky/

Oko za oko

Šéf Elyzejského paláca sa na oplátku stretol s opozičnými politikmi: na schôdzke bol líder opozičného bloku Peter Márki-Zay, liberálny primátor Gergely Karácsony a europoslankyňa a Klára Dobrevová, manželka socialistického expremiéra Ferenca Gyurcsána.

„Orbánova korupcia nám blokuje európske fondy. Dúfam, že nová vláda, ktorá vzíde z aprílových volieb, sa k nim dostane. Chceme investovať do ochrany životného prostredia a energetickej efektivity,“ povedal po stretnutí Márki-Zay.

„Existujú politické otázky, v ktorých si nerozumieme s Orbánom,“ konštatoval šéf Elyzejského paláca a dodal, že si nikdy nerobil kampaň v zahraničí, a neurobí tak ani teraz.

https://twitter.com/DobrevKlara/status/1470651758519144452
Strenutie maďarských opozičných politikov s Emmanuelom Macronom.

Vyšehrad plus Francúzsko

Migrácia, právny štát, západný Balkán, energetika a v rámci nej zvlášť atómová energia boli hlavnými témami pondelňajšieho samitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky, na ktorý dostal pozvánku aj Macron.

Európa podľa neho zažila niekoľko migračných kríz po sebe, teraz je to v uplynulých týždňoch Poľsko, ktoré trpí kvôli migrácii generovanej Bieloruskom.

K otázke právneho štátu francúzsky prezident podotkol, že ide o mimoriadne citlivú oblasť. „Vzhľadom na skutočnosť, že Francúzsko bude predsedajúcim štátom Rady EÚ, som si vypočul a zaznamenal rôzne názory,“ dodal Macron.

S francúzskym prezidentom osobitne rokoval slovenský premiér Eduard Heger. Stretli sa v rezidencii francúzskeho veľvyslanectva v Budapešti a zhodli sa na spojenectve v otázke využitia atómovej energie ako bezuhlíkového zdroja na výrobu elektriny.

Otvorili tiež tému ochrany novinárov. Podľa Hegera je pre novinárov dôležitý „pocit istoty robiť poctivú objektívnu žurnalistiku a zároveň nebyť vystavovaný absolútne žiadnemu ohrozeniu – a už vonkoncom nie ohrozeniu života“. Heger dodal, že s tým majú skúsenosti aj Francúzi a že sa s Macronom dohodli, ako túto tému otvoriť aj za európskym stolom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a slovenský premiér Eduard Heger (vľavo), 13. december 2021, Budapešť.
Foto: TASR / Ladislav Vallach

Ďalšie články