Vláda zrušila denný zákaz vychádzania. Za rodinou ísť môžete, ale má to háčik

46. rokovanie vlády SR Rokovanie vlády SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZOVANÉ Od 17. decembra sa upravia protipandemické opatrenia, pričom zhromažďovanie sa bude umožnené maximálne šiestim ľuďom, prípadne iba členom jednej domácnosti. Uvádza sa to v návrhu na aktualizáciu opatrení, ktoré v utorok schválila vláda. Návrh zároveň definuje podmienky zákazu vychádzania. Hlavným dôvodom zmien je obava zo šírenia variantu omikron.

„Vláda obmedzuje na území Slovenskej republiky slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 17. decembra 2021 v čase od 20:00 hod. do 05:00 hod. nasledujúceho dňa, do odvolania, najneskôr však do 9. januára 2022,” uvádza sa v návrhu.

Toto obmedzenie by sa nemalo vzťahovať na cestu do a zo zamestnania, avšak týka sa to zamestnancov, ktorí nemôžu vzhľadom na povahu práce vykonávať túto prácu z domácnosti. Musia sa tiež preukázať potvrdením zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Povolenie na pohyb by mali dostať aj osoby zabezpečujúce presúvanie sa do zariadení sociálnych služieb a poskytujúce terénne sociálne služby.

Výnimky, výnimky a výnimky

Výnimku z obmedzenia tvorí aj cesta s cieľom obstarania nevyhnutných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne, cesta do zdravotníckeho zariadenia s cieľom poskytnutia zdravotnej starostlivosti vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzného, a tiež cesta do lekárne.

Povolené budú aj cesty s cieľom starostlivosti o odkázanú blízku osobu alebo príbuzného, prechádzky so psom alebo mačkou do vzdialenosti 500 m od bydliska a pobyt držiteľa poľovného lístka v prírode v súvislosti s plnením opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných. Opatrenie sa nebude týkať ani účasti na bohoslužbe alebo na náboženskom úkone v prípade osôb, ktoré sú očkované alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Aktualizované nariadenie ponecháva režim OTP v IC vlakoch, v rýchlikoch a diaľkových linkách autobusov, rovnako v platnosti ostáva zákaz zhromaždení viac ako šiestich osôb s výnimkou členov spoločnej domácnosti. Minister dopravy má zabezpečiť možnosť testovania na medzinárodných civilných letiskách.

Situácia sa stabilizovala, no je tu omikron

Epidemiologická situácia na Slovensku sa v týchto dňoch podľa rezortu zdravotníctva stabilizovala aumožňuje uvoľniť nemocničné kapacity pred hroziacim nástupom epidemickej vlny. „Počty pozitívne testovaných PCR, ako aj antigénovými testami na Slovensku ostatné dni naďalej z vysokého vrcholu klesajú. Naďalej je však počet pozitívne testovaných osôb za ostatných sedem dní vysoko nad maximom druhej vlny,“ uvádza sa v materiáli s tým, že klesá aj pozitivita testov. Poklesli i výjazdy záchranárov k pacientom s COVID-19. V nemocniciach je však naďalej vysoký počet pacientov.

Rezort zdravotníctva ďalej konštatuje, že nový variant omikron, zaznamenaný už aj na Slovensku, môže zásadnejšie ovplyvniť situáciu. Zákaz nočného vychádzania má znížiť mobilitu a eliminovať priestor na vytváranie rizikových sociálnych kontaktov. Začiatkom školských prázdnin, čerpaním dovoleniek či utlmením ekonomických aktivít v prevádzkach sa zníži denná mobilita a obmedzia sa sociálne kontakty v školách či na pracoviskách.

„Zároveň vzhľadom na vysoký počet výnimiek z dnes platného denného zákazu vychádzania bolo potrebné prehodnotiť aktuálne platný stav. Pri zavádzaní nočného vychádzania sa preto určujú len výnimky na aktivity, ktoré nie je možné realizovať striktne len v čase od 5.00 do 20.00 h,“ odôvodňuje rezort zdravotníctva. V prípade zhoršujúcej sa situácie má vláda bezodkladne prehodnotiť opatrenia.

V diaľkovej doprave bude OTP režim

V rýchlikoch, IC vlakoch a diaľkových autobusoch budú môcť od 17. decembra cestovať iba ľudia v režime OTP, teda očkovaní, testovaní alebo s prekonaním ochorenia COVID-19. Pre iné osoby ako v uvedenom režime bude od uvedeného termínu platiť zákaz využívať diaľkovú vlakovú a autobusovú dopravu. Vyplýva to z aktualizácie protipandemických opatrení, ktoré v utorok schválila vláda. Ministrovi dopravy a výstavby Andrejovi Doležalovi (nom. Sme rodina) zároveň uložila zabezpečiť možnosť testovania na COVID-19 na medzinárodných civilných letiskách.

Minister dopravy po rokovaní vlády informoval, že Železničná spoločnosť Slovensko je pripravená na podmienky cestovania podľa režimu OTP. „Ak to budú kontrolovať, tak to budú kontrolovať vlakvedúci a mohli by to kontrolovať aj príslušníci Policajného zboru,” uviedol Doležal. Systém OTP v diaľkových vlakoch a autobusoch bude zavedený na základe tohto rozhodnutia vlády, vyhlášku k tomu teda nebudú vydávať.

O zavedení OTP v diaľkových vlakoch a autobusoch pôvodne od 10. decembra vláda už raz rozhodla, ale ministerstvo dopravy ani Úrad verejného zdravotníctva v tomto prípade nemali kompetencie na vydanie príslušnej vyhlášky.

Reštaurácie ostávajú zatvorené

Na Slovensku môžu byť pre očkovaných a prekonaných otvorené všetky prevádzky starostlivosti o ľudské telo, teda aj solária, masážne či kozmetické salóny. Po utorkovom rokovaní vlády to vyhlásil minister hospodárstva Richard Sulík. Ako vysvetlil, niektoré prevádzky sa síce neuvádzajú vo vyhláške hlavného hygienika, ide ale o chybu, keďže podľa uznesenia vlády sa ich otvorenie týkalo tiež.

„Všetko môžu otvoriť, vyhláška nie je písmo sväté,“ vyhlásil Sulík a zdôraznil, že uznesenie vlády má vyššiu právnu silu ako vyhláška hygienika. Naopak reštaurácie ostávajú na Slovensku i naďalej zatvorené. Podľa ministra dnes ministri o tejto téme rokovali, no nenašli zhodu. „Budeme to pravidelne prehodnocovať, dnes to ešte nevydalo, ja dúfam, ze ich čím skôr otvorime,“ skonštatoval Sulík.

(sita/tasr)


Ďalšie články