Dánska exministerka ide do väzenia za rozdelenie rodín migrantov. Boli medzi nimi i detské nevesty

Inger Stöjbergová. Foto: TASR/AP Inger Stöjbergová. Foto: TASR/AP

Bývalú dánsku ministerku pre imigráciu Inger Stöjbergovú v pondelok odsúdili na dva mesiace väzenia. Podľa súdu nariadila nezákonné rozdelenie cudzineckých párov žiadajúcich o azyl. Politička tak podľa svojich slov spravila pre obavy, že medzi prisťahovalcami sa nachádzali aj obete nútených detských sobášov.

Výrazná väčšina sudcov osobitného tribunálu (25 z 26) dospela k záveru, že exministerka pre migráciu Inger Stöjbergová je vinná z nezákonného rozdelenia migrantských rodín. Nemá už právo sa odvolať, vynesený verdikt je právoplatný. 

Špeciálny súd zriadili mimoriadne pre tento proces. Takýto tribunál v Dánsku zasadá len v prípade obvinení súčasných či niekdajších členov vlády.

„Som veľmi, veľmi prekvapená, to musím potvrdiť,“ komentovala rozsudok samotná politička. Pre lokálne médiá predtým uviedla, že očakáva svoje oslobodenie. Dodala však, že napriek rozsudku nič neľutuje a stojí si za svojimi rozhodnutiami, ktoré urobila počas výkonu vládnej funkcie.

Historický prípad

Stöjbergová medzičasom vystúpila z konzervatívno-liberálnej strany Ľavica. O tom, či bude smieť byť naďalej členkou tamojšieho 179-členného parlamentu, budú musieť rozhodnúť poslanci.

Prokuratúra v procese, ktorý sa začal 2. septembra, pôvodne žiadala štyri mesiace odňatia slobody. Napriek tomu prokurátori Jon Lauritzen a Anne Birgitte Gammeljordová novinárom povedali, že sú s rozsudkom spokojní. „Ide o historický prípad,“ dodali.

Za započatie procesu voči Stöjbergovej hlasovala vo februári väčšina členov dánskeho parlamentu. Proces pred takýmto súdom je v Dánsku veľmi zriedkavý. Išlo len o šiesty prípad v národných dejinách a druhý za posledných sto rokov.

Oprávnené obavy?

Stöjbergová, ktorá bola v rokoch 2015 až 2019 vo vláde Larsa Lökkeho Rasmussena ministerkou pre cudzincov a integráciu, v roku 2016 nariadila bez individuálneho posúdenia jednotlivých prípadov separáciu 23 párov väčšinou zo Sýrie, ak išlo o ženy mladšie než 18 rokov.

Väčšina žien v dotknutých pároch mala 15 až 17 rokov, zatiaľ čo muži boli vo veku od 15 do 32 rokov. Niektoré ženy boli tiež tehotné alebo už mali deti. Našli sa aj také, ktoré boli vydaté už v štrnástom roku života, možno i skôr.

Exministerka podľa vlastných slov túto iniciatívu rozbehla i pre obavy z nútených sobášov. Podľa súdu však toto konanie znamenalo porušenie európskeho Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, na základe ktorého rodiny migrantov nesmú byť rozdelené. V Dánsku možno uzatvoriť sobáš až po dovŕšení dospelosti.

(tasr/jor)


Ďalšie články