Manažér Hlasu Matúš Šutaj Eštok: Smer sa tlačí dohneda, my sa snažíme o koaličný potenciál

DSC_2847 kopie

Prezidentka Zuzana Čaputová kandidovala za Progresívne Slovensko, čiže je trochu liberálnejšia. To, že na seba neútočíme, je skôr na prospech veci než na škodu, tvrdí v rozhovore pre Štandard generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel poukázal na stretnutie medzi prezidentkou Zuzanou Čaputovou a Petrom Pellegrinim. Naznačil, že sa mali spolčiť proti premiérovi Hegerovi. Olej do ohňa pridal Robert Fico, keď uviedol, že Hlas je pripravený dodať 11 poslancov koalícii bez Igora Matoviča. Čo je na tom pravda?

Je úplne legitímne, že prezidentka zo svojej pozície absolvuje aj stretnutia, ktoré nie sú oficiálne, a stretne sa s lídrom najsilnejšej opozičnej strany. Neprináleží mi komentovať to, ale stretnutie sa konalo aj v nadväznosti na našu výzvu zo 17. novembra, kedy sme prezidentku požiadali, aby urobila všetko preto, aby sa mohlo uskutočniť referendum.

Mrzí ma, že niektorí politici prišli s takýmito konšpiračnými teóriami. Hlas je jasná opozičná strana, ktorá je konštruktívne kritická voči súčasnej koalícii. Môžem absolútne dementovať akékoľvek podobné teórie, ktoré hovoria o tom, že sme pripravení podporovať túto vládu. Chceme urobiť všetko pre to, aby táto vláda čím skôr skončila.

Kritizovali ste pôvodné návrhy očkovacích poukazov z dielne Igora Matoviča. Podmieňovali ste, že za ne zahlasujete, ak premiér odvolá ministra financií Igora Matoviča. Neodvolal ho, napriek tomu ste za tristoeurový variant zahlasovali. Nezachovali ste sa takpovediac koalične?

Pôvodnú verziu sme kritizovali, lebo išlo o päťsto eur vo forme poukazov, ktoré by dôchodcovia ani nemali možnosť reálne použiť. Skritizovali sme formu, lebo ak niekto príde s takýmto návrhom, asi nepozná slovenského dôchodcu, ktorý nepotrebuje manikúry a obedy v reštauráciách, ale potrebuje reálne finančné prostriedky na to, aby vedel zvládnuť vlnu pandémie, ale aj inflácie.

Preto sme povedali, že ak je na stole päťsto miliónov eur, použime ich rozumne a pomôžme dôchodcom v hotovosti a plošne – nielen motivačnou časťou pre tých, čo sú očkovaní, ale aj pre zvyšných dôchodcov, ktorí potrebujú prežiť zdražovanie cien.

Vníma sa to ako ústretový krok. Poukazy ste podporili ako jediná opozičná strana. Nič ste za to nedostali?

Môžem vám garantovať, že sme za to nedostali nič. Neviem si predstaviť, že v tejto situácii zahlasujeme proti skupine 900-tisíc dôchodcov, ktorí majú možnosť dostať peniaze. Človeka sme povýšili nad politiku a politikárčenie a zahlasovali sme za návrh. Ja som bol proti pôvodnému návrhu, ale za tento návrh, ktorý dáva dôchodcom aspoň niečo, som dal politické tričko bokom. Ak vláda núka dôchodcom peniaze, treba to podporiť, ale druhým dychom náš poslanec Erik Tomáš podal pozmeňujúci návrh, aby sa zo budúcoročného rozpočtu vyčlenilo dvesto miliónov eur, ktoré by dostali všetci dôchodcovia bez ohľadu na stav zaočkovania. Nedostali sme za to nič, asi ste videli tlačovku Igora Matoviča, kde sa nám ani nepoďakoval a ďalej do nás búšil.

Variant, o ktorom hovorí Fico – koalícia bez Matoviča –, je pre vás prijateľný?

Je pre nás nepredstaviteľné byť súčasťou dohôd v rámci súčasnej koalície. Sme tvrdá, ale konštruktívna opozičná strana. Môžem tieto konšpiračné teórie zmiesť zo stola, niet na nich ani zrnko pravdy.

Prečo to Fico hovorí, ak to nie je pravda?

Musíte sa opýtať jeho. Rozumiem, že zvádza boj o preferencie aj v rámci opozície, ale nebudem komentovať jeho motívy. Môžem dementovať, že by na tom bola čo i len štipka pravdy.

Podľa posledného prieskumu Focusu preferencie zamrzli, Hlas má 19 percent, Smer 15 percent, ale trend je taký, že vás doháňajú. Čo robí Fico lepšie?

Vznikli sme pred rokom a pol. Myslím si, že nikto z nás nečakal, že sa za tento čas usadíme na vrchole rebríčka. Vnímame, že politické preferencie sa stabilizovali. Čo robí Fico lepšie sa musíte pýtať ľudí, ktorí mu vyslovili dôveru.

V Hlase o tom musí prebiehať nejaká interná diskusia.

Rozumiem tomu, že situácia v slovenskej spoločnosti je veľmi napätá. Súčasná vláda má 90-percentnú nedôveru, ľudia hľadajú ventil a pozerajú na toho, kto kričí hlasnejšie. My nechceme ísť cestou najhlasnejšieho, ale cestou pomoci ľuďom a návrhov, ako sa dostať z tejto situácie von.

Vašu komunikáciu oceňuje okrem iného aj prezidentka. Jasne rozlišuje medzi Pellegrinim a Ficom. Váš predseda si pritom s prezidentkou veľmi dobre rozumie, hovorilo sa tom ešte za čias jeho vlády. Dá sa to vnímať ako vytváranie predvoja pre budúcu spoluprácu s progresívcami.

Ako ste sám spomenuli, z minulej vlády máme nejakú skúsenosť. Peter Pellegrini bol premiér a Zuzana Čaputová bola prezidentkou, presne tak, ako bol pred ňou prezidentom Andrej Kiska. V normálnej spoločnosti je štandardné, aby najvyšší ústavní činitelia mali vzťah, neosočovali sa a neútočili na seba, lebo inak klesá dôvera v štát. Ak si najvyšší ústavní činitelia nevedia prísť na meno, výsledkom je možno súčasná nedôvera vláde. Napriek tomu, že máme rozličné názory, máme sa v najvyšších funkciách správať tak, aby sa spoločnosť dávala dokopy.

Rozumiem, že je tam aj tento ľudský faktor, ale aj politicky má strana Hlas k prezidentke bližšie než strana Smer.

Pani prezidentka kandidovala za Progresívne Slovensko, čiže je trochu liberálnejšia. My sme sociálni demokrati, z trojuholníka politických smerov, kde je ešte liberalizmus a konzervativizmus. To, že na seba neútočíme, je skôr na prospech veci než na škodu.

Sú vám progresívci bližší než Fico?

Sme sociálni demokrati a sú nám bližší ľudia, ktorí majú myšlienky podobné sociálnej demokracii.

Kto z nich to ale je? Pellegrini sa vyjadril, že jemu by kotlebovci guláš nenavarili.

Toto vyjadrenie prišlo v kontexte toho, že naši opoziční kolegovia organizovali akciu, ktorej súčasťou boli aj ľudia z ĽSNS. Hlas ako sociálne demokracia stojí na antifašistických princípoch a akákoľvek spolupráca s fašistami je pre nás neprijateľná.

Ktorá z tých ostatných strán sa však k vám sociálno-demokraticky približuje najviac?

Smer tu do istej miery stále zastupuje princípy sociálnej demokracie. To, že sa tlačí trochu viac do extrému, teda dohneda, nemám právo komentovať. My chceme ísť cestou štandardnej ľavicovej politiky a sociálnej demokracie pre Slovensko tak, aby mala sociálna demokracia aj koaličný potenciál.

Je tu veľa odtieňov socializmu a sociálnej demokracie. Jediná strana, ktorú ste vylúčili zo spolupráce, je dnes už marginálna ĽSNS. Do národnej rady sa skôr dostane Republika, ktorú ste zo spolupráce nevylúčili.

Jasne sme zatiaľ vylúčili Mariana Kotlebu, lebo spolupráca s fašistami je pre nás nemysliteľná. Uvidíme, čo sa vyvinie z Republiky, lebo zatiaľ nemali snem a nevieme, akým smerom sa bude uberať ich politika. Ak čo i len náznakom pôjdu cestou Mariana Kotlebu, je to pre nás červená čiara.

Viackrát v diskusiách zaznelo, že v budúcej koalícii by mohol byť Hlas, SaS a PS.

Najskôr musíme urobiť všetko pre to, aby táto vláda skončila. O koalícii sa môže diskutovať deň po voľbách, keď budeme vedieť, ako voliči rozdali karty. Dnes vám nedám odpoveď na to, aká koalícia by bola najlepšia. Z môjho uhla pohľadu by bola najlepšia sociálno-demokratická vláda, ale možno sa stane, že Hlas ani v parlamente nebude a možno tam budú nové politické strany. Ideme s veľkou pokorou, boli tu predsa strany, ktoré vznikli a mali vysoké percentá, ale ľudia vo voľbách rozhodli inak. Poučili sme sa z toho a ľuďom chceme ponúknuť politiku riešení, aby sme mali čo najsilnejší mandát pri zostavovaní budúcej vlády, ktorá aj bude niečo reálne robiť pre ľudí, nie ako táto vláda, ktorá ľudí skôr oklamala a má ich na poslednom mieste.

Čo by ste pri zvládaní pandémie spravili inak?

Nie sme len pri rečiach, prechádzame aj k skutkom. Na začiatku tejto pandémie bol Peter Pellegrini, ktorý ako dosluhujúci premiér jasne ukázal, ako by sme to robili my. Dôvera v štát bola vtedy neporovnateľne inde. Nevedeli sme, čo nám pandémia prinesie, lebo sme nemali mieru poznania ako dnes. Videli sme len rakvy v Bergame, a preto sme prijali vtedajšie opatrenia, ktoré premiér s ministerkou vnútra Denisou Sakovou jasne odkomunikovali, ktoré boli logické, rýchle a pomerne tvrdé na to, aby sme zastavili prípadnú katastrofu. Ľudia si môžu porovnať, ako sme to riadili my, výsledkom čoho bolo, že sme boli premianti v Európe. Potom tu začal experiment riadený Igorom Matovičom, ktorého výsledkom bolo takmer 13-tisíc mŕtvych v druhej vlne a v tomto trende pokračujeme aj v tretej vlne. Občan jasne vidí, že keby sme pandémiu riadili my, dôvera v štát by sa nestratila. Aj skrze zmätočné opatrenia dnes ľudia stratili dôveru v štát a neveria inštitúciám.

V otázke očkovania bol náš postoj od začiatku konzistentný. Sme za to, aby bolo očkovanie dobrovoľné a pôsobilo najmä tam, kde má zmysel – teda vo vyšších vekových skupinách – a preto sme podporili motiváciu dôchodcov na očkovanie.

Ste proti tomu, aby boli očkovaní akokoľvek zvýhodňovaní?

Áno, lebo chceme, aby mali opatrenia logiku. Akú logiku má to, že do reštaurácie či obchodu nemôže prísť neočkovaný človek, ktorý má negatívny PCR test a potvrdenie o tom, že je zdravý. Môže tam ísť zaočkovaný človek, ktorý podľa posledných štúdií šíri vírus len o 40 percent menej než nezaočkovaný. Akú logiku má, že si ja ako nezaočkovaný s čerstvým PCR testom nemôžem ísť kúpiť topánky, ale zaočkovaný človek tam môže ísť napriek tomu, že vírus môže šíriť. Ak by opatrenia mali logiku, podporíme ich, ale v tomto príde logika chýba.

Pellegrini mal na konci vlády vysokú popularitu, lebo prijal pomerne tvrdé opatrenia, v ktorých Matovič pokračoval. Ako by však ako premiér pristúpil k očkovaniu?

Matovič pokračoval v tvrdých opatreniach len v prvej vlne, potom prišiel s rečami ako „nevestičky dobre bude“ cez účasť na svadbe kolegu Michala Šipoša, kde bol bez rúška až po plošné testovanie. Ľudia odmietli rešpektovať nariadenia, lebo stratili dôveru v štát. Ak vám niekto povie, že po zaočkovaní budete mať slobodu a ona nepríde, nečakajte od ľudí, že budú rešpektovať akýkoľvek nátlak, lebo vám neveria. Netvrdí to opozícia, ale čísla.

Ak má spoločnosť 90-percentnú nedôveru vo vládu, týchto 90 percent vám nebude dôverovať v očkovaní ani v hocičom inom. Ľudia to z princípu neurobia. Ak chceme mieru zaočkovania posunúť, vráťme sa k logickej a vecnej debate. Netvrďme, že sa každý musí zaočkovať, ale sústreďme sa na tých, ktorí sú starí a majú zdravotné predispozície na ťažký priebeh covidu. Štát by im to mal jasne vysvetliť a v očkovacej kampani sa na nich sústrediť. Strana Hlas navrhla, aby sme využili samosprávy, všeobecných lekárov a išli za dôchodcami, lebo oni sa boja. Namiesto toho, aby vláda, ambulantní lekári či samosprávy išli za nimi, zmerali im protilátky a vysvetlili, že sa treba očkovať, ženieme ich do nákupných centier, kde ich očkujeme ako dobytok. Ak by Peter Pellegrini pokračoval, garantujem vám, že by sme boli v diametrálne odlišnej situácii.

Ak by Pellegrini ako premiér pokračoval, tak by to zrejme bolo na čele Smeru s Robertom Ficom v strane. Volil by potom Fico, ktorý explicitne očkovanie odmieta, inú rétoriku?

Neviem na to odpovedať, tiež neviem, prečo sa predseda Smeru Robert Fico takto vyjadruje. Vysvetlil svoj postoj tak, že je proti očkovaniu a zaočkovať sa nedá.

Hovorí, že ide o biznis farmafiriem.

Je to jeho pohľad. Ja tu nie som na to, aby som ho hodnotil, kritizoval či s ním súhlasil. Náš postoj je však jasný. Sme za dobrovoľné očkovanie tam, kde to má zmysel. Teda v rizikových skupinách, ktoré treba ochrániť. Im sa prihovorme.

Najväčšia smrtnosť covidu je vo vekovej kategórii nad 60 rokov. Do značnej miery ide aj o vašich voličov, ako aj voličov Smeru a iných opozičných strán. Z koalície zaznieva, že za nízku zaočkovanosť môže aj opozícia. Strana Hlas síce nie je proti očkovaniu, no iné opozičné strany od neho aktívne odradzujú.

Treba povedať, že očkovanie nie je jedinou cestou, aby sme sa z pandémie dostali. Mňa mrzí, že po dvoch rokoch sa nespravilo nič v rámci prevencie, aby sa zdravotný stav obyvateľstva a najmä rizikovej skupiny zlepšil. Úplne chýba debata o tom, že neexistuje ambulantná liečba covidu. Nie je naplnený tento faktor prevencie, aby sa ľudia liečili. Ide o to, aby ambulantní lekári pacientov liečili, predpísali im potrebnú liečbu, nie aby ich posielali domov. Toto mi tu extrémne chýba. Očkovanie je len jedným z nástrojov.

Nepamätám si, aby tu bola taká opozícia ako dnes, ktorá podporila také obrovské množstvo návrhov z koalície. My, ale aj ostatná časť opozície, sme hlasovali za všetko, čo bolo rozumné a malo zmysel. Ak tu však vláda robí toľko chýb a nezmyslov, tak nemôžete byť ticho. Napríklad keď vám vláda zakáže stretnúť sa s rodinou, ale dovolí ísť na lyžovačku na vlek. Hádam nechceme, aby sme všetci boli uniformní a len pritakávali.

Odborníci sú zúfalí z toho, že sa z očkovania stala politická téma.

To je to najhoršie.

Očkovanie nie je jediným prostriedkom boja proti pandémii, ale aj podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková hovorí, že je to najlepšia cesta. Znova sa preto spýtam, nemajú ostatné opozičné strany podiel na tej protiočkovacej skepse?

Ak by debata na odbornej úrovni existovala, ak by sa otvorene hovorilo o pozitivite očkovania, ale aj o istých negatívnych faktoch, aby tu nevznikali hoaxy, o ktorých aj vaše médium informovalo, tak by dôvera ľudí bola vyššia. Nepotrebujete, aby opozícia niečo znevažovala, za to môže táto vláda.

Ale opozícia k tejto nedôvere prispieva.

Je našou úlohou upozorňovať na nezmysly. Ich výsledkom nie je len rozbitie ekonomiky, ale aj mŕtvi ľudia. Neboli sme pripravení v druhej ani v tretej vlne. Teraz sa ukazuje, že je úplne jedno, či pandémiu rieši Matovič s Krajčím, alebo Heger s Lengvarským. Výsledok je ten istý. V lete nám hovorili, že sme najlepšie pripravení na tretiu vlnu, že nebude núdzový stav a že nemocnice nebudú plné. Všetko sa ukázala ako nepravda a my im musíme nastaviť zrkadlo. Na druhej strane sme to my, kto prichádza s konštruktívnymi návrhmi, ako ľuďom pomôcť aj v ekonomickej rovine. Nemyslím si, že otázka takto stojí.

Lenže otázka tak ani nestála, nepýtal som sa na vašu stranu.

Zodpovednosť za riadenie krajiny má vláda. Ak to nezvládajú, sme pripravení podporiť predčasné voľby.

Akú najväčšiu chybu podľa vás vláda v tomto roku spravila?

Bolo ich toľko nespočetne veľa. Zhrnul by som to do absolútneho chaosu a nekompetencie riadenia krajiny. Nielen v rámci pandémie. Dostali Slovensko do stavu, z ktorého návrat bude nesmierne náročný. Máme rozbitú ekonomiku, nedôveru v inštitúcie a celospoločenské napätie. Vláda zlyhala na všetkých frontoch. Ak by sme si rozobrali kus po kúsku sľuby Igora Matoviča, jasne uvidíme, že oklamali ľudí. Vidíme to aj na preferenciách, keď vládna strana OĽaNO spadla z 26 na asi 8 percent.

Pochválili by ste vládu za niečo?           

Ťažšiu otázku som ešte nedostal. Naozaj nevidím jedinú vec. Pochválil by som ich, keby v januári naplnili svoj sľub a priniesli by do parlamentu návrh ústavného zákona, ktorý umožní konanie referenda.

Akej najväčšej chyby sa v tomto roku dopustil Hlas?

Určite robíme aj chyby, treba si to priznať. Niektoré témy sme mohli lepšie komunikovať. Napríklad pri poslednom hlasovaní sme málo odkomunikovali, prečo sme podporili 300-eurové dávky pre očkovaných seniorov. Jedným dychom sme stanovili, že treba dať 200 miliónov všetkým dôchodcom, pretože každý dôchodca pocíti zhoršenie ekonomiky, rast cien energií. To bola komunikačná chyba, bolo treba zdôrazniť, že nepodporujeme žiadnu segregáciu. Verím, že to ešte napravíme.

Bude o rok súčasná koalícia stále vládnuť?

Už som sa toľko napočúval z kuloárov, že to rozpustia a nejaká strana odíde… Boris Kollár ráno hovorí niečo, poobede zase iné. Som v tomto smere skôr skeptik, nemyslím si, že sa niečo udeje. Majú ústavnú väčšinu, pohodlne vládnu. Spravili si aj test, že vedia vládnuť bez Borisa Kollára. Som skeptik v tom, že oni sa sami povalia, ľudia ich musia vyhnať. Verím, že referendum bude možné, ľudia im nastavia zrkadlo a oni budú akceptovať predčasné voľby.

V tom ste veľký optimista. Jediné platné referendum, ktoré prekročilo 50-percentnú účasť, bolo o vstupe do Európskej únie.

Posledné prieskumy však hovorili, že 64 percent ľudí by sa zúčastnilo predčasných volieb.

To nie je referendum.

Ono však jasne hovorí o predčasných voľbách. Historicky si pritom nepamätám vládu, ktorá by mala za tak krátky čas, takú obrovskú nedôveru ľudí.

Foto: Patrícia Falbová


Ďalšie články