Elon Musk: Civilizácia sa rozpadne, ak nebudú mať ľudia viac detí

Elon Musk sa stal najbohatším èlovekom na svete Elon Musk. Foto: TASR/AP

Svetová populácia sa rúti do priepasti vďaka prepadávajúcej sa pôrodnosti. Myslí si to šéf spoločnosti Tesla Elon Musk, ktorý vyzýva ľudí, aby mali viacej detí. Stojí na tom podľa neho prežitie našej civilizácie.

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla a miliardár Elon Musk verí, že najväčšou súčasnou hrozbou pre ľudstvo je prepadajúca sa pôrodnosť. Vyjadril sa tak pre denník Wall Street Journal v kontexte vývoja robotov, ktorí by mohli nahradiť ľudskú pracovnú silu.

„Myslím si, že najväčšou hrozbou pre spoločnosť je nízka pôrodnosť a rýchlo klesajúca pôrodnosť,“ uviedol Musk. Podľa neho si priveľa ľudí vrátane tých inteligentných myslí, že ľudí je na svete veľa a populácia sa stáva nekontrolovateľnou. To podľa neho nie je pravda.

Treba viac detí

„Je to presne naopak. Prosím vás, pozrite sa na čísla. Ak ľudia nebudú mať viac detí, naša civilizácia sa rozpadne, pamätajte na moje slová,“ dodal riaditeľ Tesly, ktorý je sám otcom šiestich detí. K otázke rastu či poklesu obyvateľstva sa dostal pri rozprave o robotoch značky Tesla.

Tie by podľa neho mohli mať výrazný vplyv na svetovú ekonomiku, a to potenciálne už budúci rok. Tento takzvaný Tesla Bot by vraj časom mohol slúžil ako „všeobecná náhrada pre ľudskú prácu, čo bude čoraz viac kritické pre spoločnosti, pokiaľ začne klesať počet dostupných ľudí“.

Osobnosť roka

Pred nedostatkom detí nevaruje Musk prvýkrát. Napríklad v roku 2017 odpovedal na článok portálu New Scientist o obyvateľstve Zeme s tým, že málokto si uvedomuje nebezpečenstvo, do ktorého náš svet smeruje. „Svetové obyvateľstvo zrýchľuje smerom ku kolapsu, ale málokoho to zaujíma alebo si to všíma,“ uviedol miliardár.

Podľa dát Svetovej banky klesá celosvetová miera pôrodnosti zhruba od roku 1960. Ako informoval Štandard, aj dve najľudnatejšie krajiny sveta za posledné roky klesli v miere pôrodnosti pod hranicu potrebnú na obmenu populácie.

Elon Musk sa popri týchto vyhláseniach a ďalších činnostiach stal 13. decembra osobou roka 2021 denníka TIME.


Ďalšie články