Nemecká polícia kontrolovala odstupy na proteste veľkými pravítkami. Video z toho dobýja internet

aa Foto: Twitter

Nemecká polícia kontrolovala na sobotnom zhromaždení proti pandemickým reštrikciám rozostupy ľudí palicami. Pred ich použitím varovala už pred týždňom. Video z tejto podivnej situácie si za niekoľko hodín pozreli milióny ľudí.

Dodržiavanie rozostupov patrí medzi hlavné odporúčania autorít v zápase s koronavírusom. Vzdialenosti o dĺžke meter, meter a pol či dva metre sa však príliš nekontrolujú, a ak aj áno, väčšinou sa tak robí takpovediac od oka.

Iným prípadom je nemecká polícia, ktorá na kontrolu dodržiavania potrebnej vzdialenosti obdržala meter a pol dlhé palice. Video z ich požívania sa v týchto hodinách stáva doslova virálnym hitom a pozrelo si ho už viac ako 2,3 milióna twitterových používateľov.

Na zhruba 20-sekundovom zázname vidno niekoľkých príslušníkov polície, ako prechádzajú medzi protestujúcimi obyvateľmi, pričom policajt stojaci najbližšie pri kamere palicu aj skutočne prikladá medzi účastníkov a kontroluje dodržiavanie nariadenia.

Je 148 centimetrov primálo?

Kuriózne zábery zverejnil napríklad portál Newsweek, avšak zrejme nesprávne informuje, že pochádzajú zo zhromaždenia uskutočneného v severonemeckom prístavnom meste Hamburg.

Podľa tvrdenia používateľky, ktorá záznam zverejnila, si totiž týmto spôsobom muži zákona pomáhali vo finančnom srdci Európy, vo Frankfurte. Presnejšie na proteste, ktorý sa uskutočnil v sobotu.

To by korešpondovalo s oznamom miestnych denníkov Frankfurter Neue Presse či Frankfurter Rundschau, ktoré referujú o zhruba 200-člennom proteste odporcov povinného očkovania a pandemických opatrení na tamojšom námestí Rathenauplatz.

Vo videu tiež vidieť meracie palice, ktorých používanie avizovala frankfurtská polícia na svojom oficiálnom twitterovom účte týždeň predtým pred podobnou demonštráciou.

O Frankfurte ako o dejisku bizarnej situácie píše aj britský portál Daily Mail.

Novinka? Nie tak celkom

Je však nutné dodať, že nejde o úplne novú prax. Zábery nemeckej polície, ako skladacím metrom meria vzdialenosť medzi dvomi ľuďmi na lavičke v parku, sa objavili už v prvotných fázach pandémie v apríli 2020. Informoval o nich napríklad Berliner Kurier.

Krajinský predseda policajného odborového zväzu v Bavorsku Jürgen Köhnlein tiež žartoval, že by mohli policajtov vybaviť alpakami, aby potrebu dodržiavať rozostupy pochopili aj tí najtvrdohlavejší ľudia. Práve týmto druhom lamy totiž potrebnú 1,5-metrovú vzdialenosť vtedy deťom ilustrovalo ministerstvo zdravotníctva.


Ďalšie články