Prieskum: Liberálni študenti v USA sú menej tolerantní voči názorovým oponentom ako konzervatívci

Kathryn Montgomeryová Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Mladí demokrati v USA častejšie neznášajú svoju protistranu. Tak znejú výsledky prieskumu, ktorý sledoval necelú tisícku amerických študentov na vysokých školách. Tí liberálnejší či progresívnejší boli častejšie netolerantní voči názorovým oponentom.

Takmer štvrtina amerických študentov na vysokých školách a univerzitách sa odmieta priateliť s ľuďmi, ktorí volili opačného kandidáta na prezidenta. Rozdiely medzi demokratmi a republikánmi sú pre mnohých ľudí jednoducho neprekonateľné, paradoxne, viac pre liberálov.

S takými výsledkami prišla stránka Axios v spolupráci s Generation Lab. V prieskume skúmali, ako hlboko mladým ľuďom záleží na straníckych líniách. Hlavnou témou boli americké prezidentské voľby v roku 2020 medzi republikánom Donaldom Trumpom a demokratom Joeom Bidenom.

Tolerancia? To ťažko

Približne 5 percent republikánov odpovedalo, že sa odmieta kamarátiť s demokratmi. Naopak, s republikánmi sa nechce priateliť až 37 percent demokratických študentov. Tieto rozdiely sa premietajú aj do pracovného či osobného života.

Romantický vzťah s človekom opačného svetonázoru by nenadviazalo 71 percent mladých demokratov, naproti 31 percentám republikánov. Zhruba 30 percent demokratov by nepracovalo pre človeka, ktorý volil inak ako oni. U republikánov tak odpovedalo 7 percent opýtaných študentov.

Ženy sú vyhranenejšie

Výrazné rozdiely sa našli aj medzi oboma pohlaviami. Ženy boli vo všeobecnosti náchylnejšie k silnému straníckemu postaveniu. Len 41 percent študentiek by išlo na rande s človekom opačného svetonázoru, na rozdiel od 67 percent mužov.

Menej žien by taktiež bolo ochotných pracovať pre človeka s iným politickým názorom (76 percent) či nakupovať uňho (68 percent). U mužov tak odpovedalo v prvom prípade 67 percent respondentov, v druhom až 84 percent opýtaných.

Ako podotýka samotná stránka Axios, tieto údaje sú dôležité pre budúcnosť USA. Takéto stranícke rozdelenie u mladých ľudí naznačuje, že nasledujúce roky môžu byť poznačené ešte väčšou mierou nesúladu a nedôvery.   


Ďalšie články