Katalánsky katolícky biskup sa oženil s bulvárnou spisovateľkou. Ako na to reagovať?

Slovenský kòaz Michal Lajcha Ilustračný záber. Foto: AP/TASR

Emeritný biskup v Španielsku sa oženil s rozvedenou autorkou pochybnej spisby. Kontroverzný prelát mal politicky nekorektné vyhlásenia, bol hrdý Katalánec a vyvolával rozporuplné reakcie.

Problém odchodu katolíckych kňazov zo služby a povolania, a nie nezvykle aj ich vstup do manželstva, nie je v cirkvi ničím novým. Aj keď v poslednej dobe predsa len získal niečo nové. Keď k tomu dôjde, zväčša sa o tom mlčí, už to nevyvoláva ani pohoršenie. Medzi veriacimi, ale čoraz viac aj v prostredí cirkvi. Vidíme to, žiaľ, aj na Slovensku.

Možno by nás mohol trochu zobudiť prípad z Katalánska. Najmladší a emeritný biskup zo Španielska sa oženil so spisovateľkou literatúry pochybnej kvality“ s eroticko-satanistickými prvkami. Xavier Novell Gomà, ktorý sa v lete tohto roku vzdal vedenia diecézy Solsona v autonómnej časti Katalánsko, koncom novembra uzavrel civilné manželstvo s psychologičkou Silviou Caballolovou Clementeovou.

Na túto závažnú skutočnosť“ práve reagovala Španielska biskupská konferencia. Jej niekdajší najmladší člen uzavretím manželstva porušil Kódex kánonického práva, keďže klerik, ktorý sa pokúša uzavrieť manželstvo čo i len občiansky, upadá do suspenzie“. (kánon 1394, § 1). Suspenzia (zbavenie úradu či funkcie) znamená, že aj keď Gomà je naďalej biskup, nemôže vykonávať žiadnu z funkcií, ktoré vyplývajú z takéhoto stavu (titulu); okrem iného je zakázané vysluhovanie sviatostí a akékoľvek vyučovanie, verejné aj súkromné,“ vysvetlilo komuniké španielskych biskupov.

Kontroverzný Katalánec s politicky nekorektnými vyhláseniami

Xavier Novell Gomà upútal pozornosť médií svojimi politicky nekorektnými vyhláseniami. Naznačil spojenie medzi rastúcou sexuálnou dezorientáciou“ a absenciou otca v detstve, zastával terapie na vyliečenie z homosexuality, potrat prirovnával ku genocíde. Zato si vyslúžil kritiku progresívcov a nálepky, že je netolerantný“, reakcionársky“, ako aj autoritatívny a nepredvídateľný biskup“ a podobne. Teraz tie isté médiá o ňom píšu oveľa radšej, aj keď nemožno uprieť dvojitú dávku škodoradosti a irónie.

Už keď v lete tohto roku požiadal o odstúpenie z čela svojej diecézy z výhradne osobných dôvodov“, špekulovalo sa, že za tým boli jeho nelichotivé vyjadrenia ohľadne týchto citlivých tém a silný tlak LGBT komunity. Nič z toho sa nepotvrdilo.

Gomà sa na čelo diecézy Solsona dostal v roku 2010, keď mal 41 rokov, čím sa stal najmladším biskupom v krajine. Bol tiež silný podporovateľ autonómneho Katalánska, čo je v Španielsku politicky veľmi citlivá otázka, pomerne často sa objavoval v médiách a vyvolával silné reakcie pre i proti. Časy, keď väčšina katalánskych hráčov FC Barcelona odmietla reprezentovať Španielsko, sú dávno preč. Gomà ale išiel so svojím názorom na verejnosť, kontroverziu mal akoby rád. Bol to skrátka zaujímavý prípad, ešte pred vstupom do seminára získal inžiniersky titul na katalánskej univerzite, kde viedol bohémsky život“, píšu niektoré médiá.

To najkontroverznejšie však len malo prísť. Problém odchodu vysvätených kňazov z tejto služby a povolania, je pomerne rozšírený aj na Slovensku. V tunajšej debate stále berieme istý ohľad a verejnosť ani veriacich týmito príkladmi nepolarizujeme, ale aj u nás týchto prípadov pribúda. A cirkev akosi nevie, ako ten problém – mimo úzko právneho riešenia – uchopiť. Niekedy sa trápime aj s tým právom, ako dosvedčujú niektoré prípady verejne pôsobiacich kňazov, ktorí dlhé roky neboli laicizovaní.

Vráťme sa však do Španielska. Manželka kňaza Gomu je Silvia Caballolová Clementeová, rozvedená psychologička a matka s dvomi deťmi, ktorá napísala niekoľko kníh „pochybnej kvality“ s eroticko-satanistickými“ prvkami. Zjavne rada šokuje a dúfa, že vďaka tomu aj predáva knihy. Upútavka jednej z jej kníh čitateľovi sľubuje, že nazrie do sveta psychopatie, siekt, sadizmu, šialenstva a do boja medzi dobrom a zlom, medzi Bohom a satanom a medzi anjelmi a démonmi“.

Podľa jej vydavateľa je „dynamická a priebojná autorka, ktorá urobila dieru do tŕnistého literárneho sveta, aby obrátila naše morálne a etické úvahy naopak“.

Človeku po tom všetkom len ostane pachuť na duši. Viacerí sa pýtajú, ako ľahko sa dá zameniť niečo večné a vzácne za niečo bulvárne a lacné.

Ak hľadáte odpoveď, ako to riešiť, tak to presahuje rozsah a možnosti tohto textu. Ale na jednom by azda zhoda byť mohla. Stranu večnosti má zastupovať cirkev a viac asertivity určite nikomu nezaškodí.

Ak sa totiž neozve ani cirkev, od koho to možno čakať?


Ďalšie články