V dôležitých otázkach s rozhodnutím pomôže aplikácia Decisions. Zvažuje argumenty pre a proti

decisions-rozhodovanie-2 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Rozhodovanie je bežnou súčasťou života. Každý deň robíme rozhodnutia, pričom väčšinou si to ani neuvedomujeme. Pri jednoduchých otázkach všedného dňa to nie je nutné, avšak závažné rozhodnutia vyžadujú istú mieru sústredenia.

S tým zároveň prichádza nutnosť zvážiť všetky argumenty pre a proti danej veci, pričom rôzne tvrdenia môžu mať rôznu váhu. Práve s týmto dokáže pomôcť aplikácia Decisions dostupná pre zariadenia Android.

Prostredie v anglickom jazyku nie je prekážkou

Za jednoduchou aplikáciou s rovnako jednoduchým cieľom stojí vývojár z Nemecka. Napriek tomu je celé prostredie v snahe zaujať používateľov po celom svete v anglickom jazyku. Len miestami sa v nastaveniach objaví nemčina.

V prostredí sa dá ľahko orientovať. Ozubené koliesko v pravom hornom rohu je cestou do skromných nastavení, kde si napríklad môžete zmeniť svetlý motív na tmavý. Veľké plus v dolnom rohu potom znamená možnosť pridať nový problém na rozhodovanie.

Foto: Martin Minka

Dôležitú úlohu zohráva váha argumentov

Keďže Decisions nedokáže sám rozlíšiť problém, ktorý sa snažíte vyriešiť, je nutné mu zadať, akú majú jednotlivé argumenty váhu. Tá je v aplikácii vyjadrená na dvojfarebnej škále bodov od nuly po desať. Červené predstavujú negatíva, zatiaľ čo zelené sú pozitívne stránky.

Ak napríklad kupujete byt a jeho lokalita je absolútne vyhovujúca, môžete napísať ako jeden z bodov „lokalita“ a označiť ho zelenou deviatkou alebo desiatkou. Naopak, pokiaľ jeho cena prekračuje váš limit, položku „cena“ označíte červenou štvorkou.

Áno musí byť jednoznačné

Keď zadáte do aplikácie všetky argumenty, závery môžu byť tri. Symbolizované sú váhami a trojfarebným ukazovateľom. Červená znamená nie. To znamená, že negatíva danej záležitosti majú prevahu nad kladnými aspektmi.

Žltá predstavuje možno. Vtedy síce pozitíva dominujú, ale rozhodnutie nie je úplne jednoznačné. Ako sa v aplikácii píše, áno nastane len v prípade, že zelené možnosti dvojnásobne prekonávajú tie červené. Vtedy je to celkom jednoznačné.

Foto: Martin Minka

Decisions: Pomôže, keď si neviete poradiť sami

Rozhodovanie v dôležitých životných otázkach si naozaj vyžaduje primeraný prístup a dôslednosť. V takom prípade aplikácia Decisions pomôže na zhromaždenie argumentov pre a proti.

Na druhej strane, netreba nechať aplikáciám pri rozhodovaní príliš veľký priestor. Aj dobrá rada blízkych niekedy stačí. Rozhodovať sa cez aplikáciu, čo si človek dá na obed, by už bolo mierne prehnané.


Ďalšie články